havadurum

Engelliler Haftası kutlamaları başladı

10- 16 Mayıs Engelliler Haftası nedeni ile Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenledi.

1213
Tüm engelli derneklerin katılımıyla gerçekleştirilen çelenk koyma törenine Belediye Başkanvekili Fatma Sağlam Ocayto, AKP Merkez İlçe Başkanı Adnan Öncü, Çanakkale Sakatlar Derneği Başkanı Ümit Burunlular ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan çelenk koyma töreninin ardından konuşan Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı İrfan Güz Engelliler Haftasında engellilerin sorunlarını tartışmak, çözüm bulmak ve farkındalık yaratmak amacında olduklarını belirtti. En büyük sorunlarının eşitsizlik olduğunu ifade eden Güz, engellilerin eğitim ve istihdam sorunu olduğunu ve kent yaşamında zorlandıklarını söyledi. Güz engellilerin hep yardıma muhtaç muamelesi yapan engelsiz insanlardan rahatsız olduklarını kaydederek, engelli vatandaşlara küçük yaştan itibaren yardıma muhtaç aşısı vurulmaya başlandığını söyledi. Toplu taşıma alanlarında yapılan fiziksel düzenlemelerin engellileri düşünmeden yapıldığını söyleyen Güz işyerlerinde engelli istihdamının ise çok düşük olduğunu söyledi. Eğitimin önemine de dikkat çeken Güz engellilerin de hayata küsmeden, eğitim almasına devam etmesi gerektiğini söyledi. Engellilerin ve engelsizlerin barış içinde yaşaması için toplumsal anlayışın vurdumduymazlıktan, umursamazlıktan ve kalıplaşmış geleneklerden kurtulması gerektiğini söyledi. Engelliliğin toplumsal bir mesele olduğunu kaydeden Güz her insanın bir engelli adayı olduğunu söyledi.
 
Farkındalık yaratan kokteyl konsepti
10-16 Mayıs Engelliler Haftası programı kapsamında törenden sonra engelliler Koron Boyu`nda Sunset Cafe`de düzenlenen kokteylde biraraya geldi. Sunset Cafe`de düzenlenen kokteyl organizasyonunda masalara yerleştirilen tekerlekli sandalye ile normal vatandaşların sandalye yerine, tekerlekli sandalyede oturmasına olanak sağlayan engelliler: “Birgün bile olsa empati yapmalarını ve engellilerin neler hissettiğini anlamalarını istiyoruz” dediler. Belediye Meclis Vekili Fatma Sağlam Olcayto da kendine ayrılan tekerlekli sandalye oturarak sohbet etti.
Paylaş