Engelliler "Gönülden dillere, dillerden tellere" seslenecek

642

 Yürütücülüğünü Çanakkale Engelliler Derneği ve Spor Kulübü’nün üstlendiği İçişleri Bakanlığı desteği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Dernekler Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilecek olan ‘Gönülden Dillere Dillerden Tellere’ projesinin tanıtımı yapılan bir kahvaltı etkinliği ile gerçekleştirildi. Tanıtıma Çanakkale Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, İl Dernekler Müdürü Resul Karakurt ile Engelliler Derneği ve Spor Kulübü Yöneticileri katıldı. ‘Gönülden Dillere, Dillerden Tellere’ isimli proje Çanakkale`den başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Kırşehir, Nevşehir ve en son Sivas illeri tarihçi ve halk ozanlarından oluşan bir ekip ile ziyaret edilecek. Ayrıca Aşık Veysel’in anısına memleketi ziyaret edilerek ozanlar ile türküler söylenerek Veysel’in anısı yad edilecek. Çanakkale’de son bulacak olan proje tanıtımı için konuşan Proje Koordinatörü  Zeki Tezel; “1998 yılında Çanakkale’nin ilk spor kulübü olarak faaliyete geçtik. Bugüne kadar çeşitli projeler gerekleştirdik. Yeni bir proje söz konusu. Bunun çıkış noktası Çanakkale’nin öneminin farklı yerlerde engelliye bakış açısını yorumlamak. Proje ortaklarımızın katkısı ile bu proje hayata geçmek için start aldı. Çanakkale’de ki 20 katılımcının oradaki katılımcılar ile birlikte engelliler ile ilgili sunum yapılarak Sayın Kültü Müdürümüzün katkıları ile sergi ve konferans salonları ayarlandıktan sonra Çanakkale’nin önemi tanıtılacak. Hem de Aşık Veysel’in anısını görme engelliler Şarkışla’ya giderek mahalli sanatçılar  ile insanlara konser vererek Çanakkale türküsünü orada ki insanlara dinleteceğiz. Bunu için uçak biletlerimiz konferans salonları ve gerekli hazırlık yapıldı. Dileriz Çanakkale’nin sesini daha iyi duyurmuş oluruz” dedi. 

 
“Projenin en güzel tarafı ilimizi diğer illere tanıtmak”
Projenin yüklediği sorumlulukları olduğunu belirten Dernekler Müdürü Karakurt;  “Burada Sayın Valimizin değil ile bir şeyler yapma gayreti içerisindeyiz. Bu derneğimiz ile kültür projelere imza attık. Bu projenin en güzel tarafı diğer yerlerde ilimizi anlatmak. Bunu yaparken de Aşık Veysel’i de anmış olacağız. Onu da yad etmiş olacağız. Kahramanlıklarımızı aşıklarda dillendirecekler. Hocalarımda tarihimizi anlatacaklar” dedi.
 
“Proje paydaşı olmaktan mutluyuz”
Engelli vatandaşların proje içerisinde aktif rol alacağını ifade eden Kültür Müdürü Dokuz; “Bizler Kültür Turizm Müdürlüğü olarak proje paydaşı olmaktan mutluyuz. ilk başlanacak olan illerde engelli kardeşlerimiz bu organizasyonda görev alacaklar. Bu illerde başta engelli vatandaşlarımızın bu faaliyetlere katılması için, hiçbir ayrım yapmaksızın elimizden geldiği kadar çalışacağız. Son olarak bu projenin bitiş galasını ilimizde yapacağız. Engelli aşık ve ozanlarımız olmak üzere Çanakkale ruhunun iyi anlatan arkadaşlarımız ve sergiler ile yapacağız” dedi.
 
“Proje kültürümüzü tanıtmak açısından önem arz ediyor”
Son olarak böyle bir projenin kültürün tanıtılması açısından önem arz ettiğini belirten Vali Yardımcısı Ateş ise; “Böyle bir proje bizim kültürümüzü, değerlerimizi anlatmak açısından önem arz etmektedir. ‘Gönülden Dillere Dillerden Tellere’ bu Anadolu Kültürünün en önemli özelliklerindendir. Anadolu’nun çeşitli yörelerine gittiğimizde bütün bunların gerek hatıralar, gerekse tellere yansıdığını görüyoruz. Engelli derneklerimiz Çanakkale’de bir sürü projeye imza atmakta. Çanakkale’mizin ve kültürümüzün tanıtımı açısından büyük hizmetler yapmaktalar. Emeği geçen arkadaşa kutluyorum” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş