"Engelleri kaldıralım"

977

 Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası bu yıl coronavirüs algını nedeni ile kısıtlı etkinliklerle kutlandı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan, Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı S. Kaya Üzen tarafından verilen mesajlarda engellilerin her zaman hatırlanması gerektiği belirtilerek, engellilerin her alanda yaşamlarını kolaylaştırmanın önemine değinildi. Bürokrat, siyasi ve iş insanları tarafından engelliler haftası dolayısı ile şu mesajlar verildi; 

 
“farkındalığın artırılması için toplumun tüm dinamikleri de birlikte hareket etmelidir”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bilindiği üzere 10-16 Mayıs tarihleri arası; engelli bireylerimizin yaşadığı sorunların tartışılması, onların içinde bulunduğu duruma ilişkin farkındalık yaratılması gibi amaçlarla Engelliler Haftası olarak kabul edilmiştir. Engellilik, doğuştan sahip olabileceğimiz gibi yaşantımızın herhangi bir döneminde de karşılaşabileceğimiz bir durumdur. Engelli bir birey olmanın elbette türlü zorlukları bulunabilir ancak en büyük sorun, onların önündeki engelleri kaldırmamak, onlara engel olmaktır. Hayatın içinde en kıymetli gördüğüm felsefelerden biri, tüm insanların barış ve birlik içerisinde, kardeşçe yaşamalarıdır. Dolayısıyla bu durumda bizlerin kuracağı empati; tüm engelli kardeşlerimizle bütünleşmemizi sağlayacak, karşılıklı sevgiyi ve bağı kuvvetlendirecek, toplumu güçlendirecektir. Engellilerimizin yaşadığı sorunları paylaşmak, destek olmak, omuz vermek insan olmanın da sorumluluklarından biri olarak görülmeli kanaatindeyim. Toplumda dışlanmalarına müsaade edilmemeli aksine, sosyal hayatın içinde mümkün olduğunca çok yer almalarına fırsat tanınmalıdır. Engelli bireylerimizin ve ailelerinin yaşadığı sorunların çözümü ve bu konuya ilişkin farkındalığın artırılması için toplumun tüm dinamikleri de birlikte hareket etmelidir. Öte yandan, Barışın Kenti Çanakkale`mizde de biz bu bilinçle hareket ediyor, engelli bireylerimizin kent yaşamında rahat etmeleri, sosyal hayatta özgürce var olabilmeleri için çalışıyoruz. Hatta, sadece sosyal hayatta değil iş hayatında da gayet başarılı olabileceklerini Çanakkale Belediyesinde birlikte görev yaptığımız arkadaşlarımızdan biliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamındaki etkinlik ve bilgilendirmelerin toplumsal duyarlılığın artmasına katkı sunmasını temenni ediyor, yalnızca bir gün veya bir hafta değil her zaman engelli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Hayattaki azim ve sabırlarıyla hepimizin örnek alması gereken tüm engelli bireylerimize ve onların fedakâr ailelerine selamlarımı sunuyor; sağlıklı, güzel günler diliyorum.”
 
“İnanınca, tüm engellerin ortadan kalktığını görüyoruz”
18 yıldır engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıran, sosyal hayata uyumlarını artıran, çalışma hayatında daha aktif bir şekilde yer almalarını sağlayan önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Çanakkale Milletvekili Turan, “İnanınca, tüm engellerin ortadan kalktığını görüyoruz. Engelli kardeşlerimiz spordan sanata, eğitimden iş dünyasına kadar her alanda, herkese örnek olacak, göğsümüzü kabartan birçok başarı hikayesi yazıyor. Bizler de her konuda engelli kardeşlerimizin yanında yer almaya ve onların hayatlarını kolaylaştırmaya hassasiyet göstermeliyiz. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi, ilgili kurumlarla irtibatlarının sağlanması konusunda öncü olmalıyız. Engelliler Haftası’nın toplumsal duyarlılığın artmasına vesile olması temennisiyle tüm engelli kardeşlerimize selamlarımız ve sevgilerimizi iletiyoruz.”
 
“Engelli fertlerin de doğuştan gelen temel hak ve hürriyetlerden en iyi şekilde yararlanması gerekir”
Baro Başkanı Şarlan; “Engellilik, sosyal ve toplumsal boyutlarıyla toplumu yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Engellilerimiz için farkındalık yaratılması ve bu farkındalığın 365 güne yayılması ise elzemdir.  Toplumda her ferdin olduğu gibi engelli fertlerin de doğuştan gelen temel hak ve hürriyetlerden en iyi şekilde yararlanması gerekir. Çünkü şartlarının iyileştirilmesi insana ve topluma karşı olan sorumluluğumuzun bir gereğidir. Engelli bireylere yönelik mevzuatımızda bulunan düzenlemelerin eksiksiz yapılması ve eksiksiz uygulanması şarttır. Engelli insanlarımızın haklarının varlığı kâğıt üzerinde kalmamalıdır, bu hakların uygulanabilirliği tavizsiz olarak sağlanmalıdır. Onların hayatın tüm alanlarında varlık göstermelerine yardımcı olunmalıdır.  Çanakkale Barosu olarak engellilerimiz ile dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna duyurur, başta engelli meslektaşlarımız olmak üzere tüm engelli dostlarımızın haftasını kutlarız.”
 
“Engelleri kaldırmak medeni bir toplumun en önemli gereğidir”
ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen; “Engelli bireyler konusunda daha duyarlı olmak ve zihinlerdeki engelleri kaldırmak medeni bir toplumun en önemli gereğidir. Her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğu gerçeğini akıllardan çıkmamalıdır. Engelli vatandaşlarımızın geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak imkânlar oluşturulması, onların yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması, yalnızca engelli vatandaşlarımızı değil, tüm toplumu mutlu edecektir. Engellilerimizin hayata engelsiz bir şekilde katılımlarının sağlanması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi arzumuzdur. Asıl olan, engelleri hep birlikte aşmaktır. Asıl engelin zihinlerimizdeki engel olduğu bilinciyle, engellerin kaldırıldığı bir dünya dileğiyle Engelliler Haftası`nı kutluyorum.”
(Oya Koyuncu)
Paylaş