havadurum

Enerji Santrali yerine itiraz…

Kepez beldesi dalyan mevkisine yapılması planlanan boğaz akıntısından elektrik enerjisi üretim tesisi bazı tartışmaları da beraberinde getirdi. Söz konusu mevkii de deniz içerisine yapılması planlanan enerji santralinin gemi geçiş güzergahında olduğu bildirilirken, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, ihale odasına belediye sorumlusunun alınmadığını belirterek; “Buraya yapılacak olan kap kaç olayı değildir” dedi.

1015
Kepez Deniz Ürünleri ve Küçük Balıkçıları Koruma Derneği Başkanı Halil Topsoy ise tesisin gemi geçiş güzergahına yapılacağını ifade ederek;  “Burası boğaz girişi. 500 metre doğu tarafında büyük Çanakkale Limanı var. Yapılacak tesis arasında 7-8 mil akıntı var. Çok sayıda gemi tesisin yapılacağı yerde karaya oturdu. Tesisin buraya yapılması mümkün değil” dedi.
 
İhalenin yapıldığı odaya belediye temsilcisinin alınmamasına tepki gösteren Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan; 70 dönümlük alanın ihale ile verildiğini kaydederek; “Dalyan mevkii boğaz akıntısının denize en yakın olduğu alan olup doğanın dengesi açısından ciddi bir argümandır. Burada böyle bir üretim olursa sonuçları ne olur bilemiyoruz. 100’ün üzerinde balıkçı balıkçılığa son verecek. Böyle bir üretimin doğaya zararları ekosistemdeki sonuçları ne olacak. Deniz mahsulleri yönünden nasıl bir sonuç doğuracak. Bunları bilmiyoruz. Dalyan mevkisi en son düşünülmesi gereken noktadır” dedi.
 
Yapılan açıklamanın ardından basın mensuplarıyla birlikte söz konusu bölgeye giden Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ve beraberindekiler, enerji santralinin yapılacağı yere itiraz etti.
 
 
Çanakkale de kepez beldesi dalyan mevkisine yapılması planlanan Boğaz akıntısından elektrik enerjisi üretim tesisi tartışmaları da beraberinde getirdi.
 
 
Kepez Deniz Ürünleri ve Küçük Balıkçıları Koruma Derneği Başkanı Halil Topsoy, tesisin gemi geçiş güzergahına yapılacağını belirterek; “ Burası boğaz girişi. 500 metre doğu tarafında büyük Çanakkale Limanı var. Yapılacak tesis arasında 7-8 mil akıntı var. Çok sayıda gemi tesisin yapılacağı yerde karaya oturdu. Tesisin buraya yapılması mümkün değil” dedi.
 
Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan da ihalenin yapıldığı odaya Belediye temsilcisinin alınmamasının çok manidar olduğunu ifade etti. 70 dönümlük alanın ihale ile verildiğini ifade eden Başkan Mutan; “Dalyan mevkii boğaz akıntısının denize en yakın olduğu alan olup doğanın dengesi açısından ciddi bir argümandır. Burada böyle bir üretim olursa sonuçları ne olur bilemiyoruz. 100’ün üzerinde balıkçı balıkçılığa son verecek. Böyle bir üretimin doğaya zararları ekosistemdeki sonuçları ne olacak. Deniz mahsulleri yönünden nasıl bir sonuç doğuracak. Bunları bilmiyoruz. Dalyan mevkisi en son düşünülmesi gereken noktadır. Buraya yapılacak olan kapkaç olayı değildir. İlgili firma kendi bildikleri kadarıyla da olsa halkı bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu devlet bu insanları bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu sorumluluğu yerine getirmelidir” dedi.
 
 
Mutan şunları söyledi; “Beldemiz sınırları içerisinde bu olay yıllardır konuşuluyor boğazdan elektrik üretilsin. Somut bir adıma doğru gidiliyor. Belediyeden arkadaş görevlendirildi. Ama arkadaşımız ihale odasına sokulmadı.  Burada yapılan böyle bir imalatın yöre halkı tarafından bilgilendirilmesi sakıncaları var mı yok mu incelenmesi halka bilgi verilmesi usul açısından halka saygı açısından daha doğru olacaktır. Bilim adamları da bu konularda farklı görüşlerde bulunuyor. Tuzlu sudan elektrik üretmenin zorluğundan söz ediliyor. Dalyan mevkii boğaz akıntısının denize en yakın olduğu alan olup doğanın dengesi açısında ciddi bir argümandır. Çok önemli bir noktadır. Burada böyle bir üretim olursa sonuçları ne olur bilemiyoruz. 100’ün üzerinde balıkçı balıkçılığa son verecek. Böyle bir üretimin doğaya zararları eko sistemdeki sonuçları ne olacak. Deniz mahsulleri canlıları yönünden nasıl bir sonuç doğuracak. Dalyan mevkisi en son düşünülmesi gereken noktadır. Nara burnu olabilir. Milli Emlak Genel Müdürlüğü neden belediye sorumlusunu ihale yapılan odaya almadı. İlgili firma kendi bildikleri kadarıyla da olsa bilgilendirmekle yükümlüdür.”
Paylaş