havadurum

En çok kadınlar ve gençler okuyor

TÜİK’in yaptığı kitap okuma araştırmasına göre, Türkiye’de günlük kitap okumaya ayrılan süre, Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde gözüküyor. Avrupa’da kitap okuma oranı yüzde 21 iken, Türkiye’de bu oran binde bir. Çanakkale’de Kültür ve Turizm Bakanlığı bağlı Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi 2014 verilerine göre, ilk halk kütüphanesi kitap okuyucu sayısı Çanakkale merkez kütüphanede 135 bin 472 olarak kayıtlara geçerken, il geneli toplamı okuyucu sayısı ise 202 bin 538 olarak yer alıyor. Kütüphanede okuyucu sayısına göre kadınlar erkeklere oranla daha fazla okuyor. Dikkat çeken bir diğer nokta ise, kütüphanedeki okuyucu sayısının çoğunluğunu gençler oluşturuyor.

804
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun 2014 yılı kitap okuma oranı araştırmasına göre, Türkiye kitap okuma oranında dünya ülkeleri arasında 86’ıncı sırada yer alıyor. Kitap okuma oranında Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde olan ülkemizde, vatandaşların günlük kitap okumaya ayırdığı süre 1 dakika. Avrupa’da kitap okuma oranı yüzde 21 iken, Türkiye’de bu oran binde bir olarak gözüküyor. Çanakkale’de Kültür ve Turizm Bakanlığı bağlı Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi 2014 verilerine göre, merkez kütüphanesinde 38 bin 838 kitap bulunuyor. İl geneli halk kütüphanelerinde ise toplam 165 bin 616 kitap yer alıyor. Geçen yıl Çanakkale merkez halk kütüphanesinde toplam okuyucu oranı sayısı 135 bin 472 olarak kayıtlara geçerken, il genelinde okuyucu sayısı toplamı ise 202 bin 538 olarak yer alıyor. İl genelinde İl Halk Kütüphanesi’ne bağlı üye sayısı ise 6 bin 637 kişi. İl Halk Kütüphanesi’nin 2014 yılı verilerine göre kütüphanelerden alınan ödünç materyal sayısı merkezde 25 bin 246, il genelinde ise 46 bin 337 olarak gerçekleşti. Çanakkale’de bu yıl Bayramiç ve Yenice illerinde de halk kütüphanesi açılarak, okuyuculara hizmet vermeye başladı.
 
Gençler daha fazla okuyor
Çanakkale Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi’nde okuyucular tarafından en çok roman türü kitaplar onuyor. Roman türü kitaplarda da tarih ve aşk konularının işlendiği kitaplar ilgi görüyor. Yine kütüphane verilerine göre kitap okumada kadın okuyucu sayısı, erkek okuyucu sayısından fazla. Kadınlar genelde roman, kişisel gelişim kitaplar ve dini kitaplar okurken, erkekler daha çok bilim kurgu, siyasi kitaplar ve tarih kitapları okuyor. Kütüphanedeki okuyucu sayısındaki yaş oranına göre, gençler daha fazla kitap okuyor. Çanakkale ilinde görev yapan öğretmen sayısına göre, kütüphaneden faydalanan öğretmen sayısı ise oldukça düşük bir durumda.
 
Diziler ve filmlerin konu aldığı kitaplar ilgi görüyor
Son dönemlerde Türk Edebiyatı’ndan kitapların dizilere ve filmlere konu olması, konu olan kitapların okunma oranının da ciddi bir artış göstermiş durumda. Yaprak Dökümü, Aşk-ı Memnu, Hanımın Çiftliği, Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerle birlikte, Çanakkale’de de bu kitaplara ilgide bir artış var. Yine yakın zamanda filmi çekilen Grinin Elli Tonu kitabı da, film vizyona girdikten sonra kütüphanede en çok aranan kitap oldu.
 
Halk kütüphanelerinin bulunduğu her yerde kitap alınabiliyor
İl Halk Kütüphaneleri’ ne kitaplar üç yolla geliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphaneler Müdürlüğü tarafından satın alma yoluyla gerçekleştiriliyor. Bir diğeri, İl Halk Kütüphanesi, ilde bulunan çeşitli STK’ların yardımıyla kitap alımı gerçekleştiriyor. Son olarak da vatandaşların bağışladığı kitaplar, kütüphanede yer alıyor. İl Halk Kütüphanesi’nde TC numarası verilerek, ücretsiz 15 gün süreyle 3 kitaba kadar ödünç kitap alınabiliyor. Ayrıca önceden sadece vatandaşlar bulunduğu ilin halk kütüphanesinden ödünç kitap alabilirken, artık Türkiye’nin herhangi bir ilinde bulunan halk kütüphanelerinden ödün kitap alabiliyorlar. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi’nde kitap okumanın yanı sıra, öğrenciler daha sakin bir ortam olduğu için ders çalışabiliyorlar. Bunun yanında internet hizmetinden de ücretsiz faydalanılıyor. İl Halk Kütüphanesi’nde 6-14 yaş arası çocuklar içinde ayrı bir kütüphane bulunuyor. (Tekin Bozkurt)
Paylaş