havadurum

"En büyük korkumuz okulların yeniden kapanması"

1534

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini kazanan öğrenciler ve velileri, kentte yurt bakmaya başladı. Velilerin daha çok oda temizliğine ve yurda giriş çıkış saatlerine dikkat ettiği belirtildi. Yurt işletmecilerinin okulların açılıp açılmaması, açıldıktan bir süre sonra hemen geri kapanma olasılığı tereddüt etmekte. Yurt fiyatlarının artış göstermesi ile velilerin olumsuz tepkilerine yakınan yurt işletmecileri bu fiyatların bunduğumuz ekonomik durum ile doğru orantılı olduğunu belirtiyor. Yurtlarının tanıtımı için büyük bir harcama yapan yurtlar işletmecileri emeklerinin boşa gitmesini istemiyorlar.

"Çanakkale de boş yurt kalmayacak"
Figen Kız Öğrenci Yurdu Sahibi Yiğit Akkoyun; "Okulların açılıp açılmamasının kesin olarak belirlenmesini bekliyoruz. Geçen yıl da okullar yurtlar açılacak denildi fakat olmadı. Bizler yurt dönemlerinde çok yüksek ücretler harcıyoruz. Bu harcamaların sonucu karşılıksız kaldı. Bu sene de benim hala korkum var. Geçtiğimiz yıllarda vaka sayıları sekiz binken şu an yirmi binlerde. Ölüm sayıları çok yüksek asıl korkum okulun açıldıktan sonra geri kapanması. Çok büyük bir beklentim de yok bir öğretmenin virüse yakalanması demek en az beş yüz öğrencinin virüse yakalanması demek. Bu durumda da yurtta ki öğrencileri de yaklaşık bin öğrenciyi karantinaya almak demek. Yurt çalışanları olarak zorlanabiliriz, bir personel yakalandığı zaman kahvaltıyı kim çıkarır, temizliği kim yapar, açıkçası bunun ile ilgili tereddütlerimiz var. Haberler de görüyoruz insanlar yurt ücretlerini çok yüksek bulup eleştiriyor. Şunu söylemek istiyorum, geçtiğimiz yıllar da 20 TL aldığımız bir beyaz peynir şu an 80 TL, personel ücretleri, öğrencilerin ciddi maliyetleri bütün bunları hesaba kattığımızda verdiğimiz rakam velilere çok gelebiliyor ama emlak noktasında şu an uygun bir ev yok. Benim devlete en büyük tavsiyem okulların açılmaması ve sistemin nasıl işleyip işlememesi ile ilgili bilgilendirmesi gerekiyor. Önümüz de ki hafta tanıtım haftası ve ciddi maliyetler harcayacağız. Bizim açıkçası yurdumuzun kalitesinden dolayı bizim lüks burada 1+0 daire şeklinde içinde banyo, mutfak, klima gibi her şeyi mevcut. Pandemi sebebi ile yemek veremiyoruz çünkü verebilecek bir ortam sağlayamıyoruz ancak kahvaltı sunuyoruz. En önemlisi 7/24 olan kameralı güvenlik sistemi, parmak izi olduğu için ailenin kararına bırakıyoruz. Öğrencinin beklentisini karşılıyoruz, telefondan fotoğraflarını gönderiyoruz ve hepsi gayet mutlu oluyor. Diğer yurtların sıkıntısı bence şu olacaktır odanın içerisinde banyo tuvalet olmayan yurtlar var. Hijyeni sağlayamayacaklarını düşünüyorum. Bu tür yurtların da denetlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Devlet yurdu bu pandemi şartlarını nasıl sağlayacakları ı düşünüyorum doğrusu, bir yemekhaneye iki saate sekiz yüz kişiyi nasıl sığdıracaklar merak ediyorum. Ne mesafe, ne kural, ne maske hiçbir şeyin olmayacağını düşünüyorum. Devlet yurtlarında, karantina odaları ayıracaklar mı, yarı kapasiteli mi çalışacaklar beli değil. Ülke de gizli bir devalüasyon oldu, ciddi bir ekonomik kriz var. İktidar kabul etmiyor, açları siz doyurun diyor yirmi yıldır bu iktidardalar, yirmi yıldır geldiğimiz nokta bu. Artık bu muallâkın bitmesini istiyorum. Bu hastalığın engellenemeyeceğini bir şekilde sürü bağışıklığı denen sistem ile herkese bulaşacak ölen ölür kalan kalır mantığında olduğunun bilincinde bir insanım. O yüzden ben çok duracaklarını sanmıyorum. Aşı ne kadar güvenilir? Aşı olanlar virüse yakalanmıyorlar mı? Geçen yıldan on bin öğrenci bu yıl gelenler ile yirmi bini bulacak bu yüzden Çanakkale de boş yurt kalmayacak. Yurt işletmecisi çu arkadaşların korkmasına gerek yok" dedi. 
"Velilerin ilk sorusu hijyen"
 Çilek Kız Öğrenci Yurdu Müdiresi Elçin Erdoğan; "Yedinci yılıma giriyorum. Altmış kişilik kapasitemiz var. Tek kişilik, iki kişilik odalarımız da televizyon, banyo mevcut, hafta da iki defa personel tarafından temizleniyor. Toplamda yedi kişi çalışıyor. Yurt tamamen dolduğu zaman 120 kişi civarında oluyoruz. Şu an doluluk oranımız yüzde yetmiş civarında. Bugün itibari ile sonuçlar açıklanmasının ardından bir yoğunluk oluştu. Fiyat olarak da iki kişilik odalarımız yıllık on yedi bin TL. Aylık ödemesi bin yedi yüz TL oluyor. Temizlik yapılıyor, kahvaltı, öğle yemeği, spor salonu, çamaşırhaneden başka bir ücret ödemeden ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Biz imza karşılığında giriş çıkışları kontrol ediyoruz. Veli bilgilendirmesi yapıyoruz. Benim için zor bir süreçti bu pandemi dönemi, yurttan ayrı kalmak da etkiledi, sonuçta aile gibi oluyorsunuz. Maddi olarak da kötü bir süreç geçti. İkinci dönemimiz öğrencilere düzenlediğimiz etkinlikler ile geçiyor. Şu an velilerin ilk soruları tuvalet banyonun içeride olup olmaması, hijyene çok dikkat ediyorlar, güvenliği nasıl sağlıyorsunuz gibi sorular ile karşılaşıyoruz. Daha sonra okula mesafeyi soruyorlar" dedi. 
"Öğrenciler, giriş çıkışlar da kısıtlama istemiyor"
Serpil Altındağ yönetim memuru; "Sınav sonuçları açıklandıktan sonra bir yoğunluk yaşadık. Telefon da genelde fiyat bilgisi alıyorlar. Güvenlik, konum hakkında sorular soruyorlar. Öğrenci dışarıda kalacaksa form dolduruyor biz de veliye haber veriyoruz güvenliği bu şekilde sağlıyoruz. Gece çalışan yetkili birileri mutlaka oluyor. Bir kişilikten dört kişiliğe kadar odalarımız var. Odalarımız da televizyon, klima, banyo hepsi mevcut. Fiyat aralığımız tek kişilikler de yılık yirmi dört bin üç yüz TL oluyor, iki kişilikler de yıllık on altı bin TL den başlıyor, üç kişilikler de on dört bin TL den başlıyor. Akşam yemeğimiz lokantadan geliyor. Öğrencinin talebi kısıtlama olmaması, giriş çıkış saatinin esnek olmasını istiyorlar ailenin talebi tam tersi oluyor. Yüz yüze eğitimin geçildiği yazıldı fakat bu sonradan değişir mi değişmez mi bilmiyoruz" dedi.
Paylaş