havadurum

Emekliye Refah Payı Verilecek mi? 2024’te Kimler Ne Kadar Alacak?

Emekliye refah payı verilecek mi? sorusu, 2024 yılında emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarının belli olmasının ardından gündeme geldi. Milyonlarca emekli, enflasyon farkı ile birlikte alacakları zamlı maaşlarını merak ederken, refah payı ile ilgili de araştırmalar yapıyor. Peki, emekliye refah payı ne demek, ne kadar olacak, kimlere verilecek? İşte refah payı ile ilgili detaylar.

1148

Emekliye refah payı verilecek mi? Bu soru milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor. 2024 yılında emekli maaşlarına yapılacak zam oranları belli oldu. Memur ve memur emeklileri yüzde 49.95 oranında zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 37.55 oranında zam alacak. Ancak SSK ve Bağ-Kur emeklileri için refah payı beklentisi de devam ediyor. Hükümetin bu konuda nasıl bir adım atacağı henüz netleşmedi. Refah payı nedir, nasıl hesaplanır, kimlere verilir? İşte refah payı ile ilgili merak edilenler.

Refah Payı Nedir?

Refah payı, çalışanların enflasyon oranında zam almalarına rağmen olası kur, fiyat vb gibi dalgalanmalardan korunup, mağdur olmamaları için hayata geçirilmiş bir uygulamadır. Refah payı, memur, işçi ve emekliler aldıkları maaşların enflasyon oranı düşüldükten sonra, hesaplanarak ödenen miktarıdır. Refah payı, üretici fiyat endeksi (ÜFE) ile tüketici fiyat endeksi (TÜFE) arasındaki farktan oluşur. ÜFE, TÜFE’den yüksek olduğu zaman, refah payı ödenir.

Kimlere Refah Payı Verilir?

Refah payı, toplu sözleşme ile belirlenen bir hak olarak memur ve memur emeklilerine verilir. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise refah payı alamazlar. Ancak hükümet, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de refah payı vermek için çalışmalar yapabilir. Bu konuda henüz net bir karar verilmediği için, SSK ve Bağ-Kur emeklileri refah payı beklentisi içinde.

2024’te Emekliye Refah Payı Verilecek Mi?

2024 yılında emekliye refah payı verilecek mi? sorusunun cevabı, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına bağlı. Aralık ayında enflasyon aylık yüzde 2.93, yıllık yüzde 64.77 olarak gerçekleşti. Buna göre, memur ve memur emeklilerine yüzde 49.25 oranında zam yapılması bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 37.55 oranında zam yapılacak. Ancak ÜFE, TÜFE’den yüksek olduğu için, memur ve memur emeklilerine refah payı da ödenecek. Refah payı oranı ise yüzde 0.7 olarak hesaplandı. Böylece memur ve memur emeklileri, yüzde 49.95 oranında zam almış olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise refah payı öngörülmüyor. Ancak hükümetin bu konuda bir düzenleme yapması halinde, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de refah payı alabilir.

Emekliye Refah Payı Ne Kadar Olacak?

Emekliye refah payı ne kadar olacak? sorusunun cevabı, emekli maaşlarına göre değişiyor. Memur ve memur emeklilerine yüzde 0.7 oranında refah payı verilecek. Bu da ortalama 100 TL civarında bir artış anlamına geliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise refah payı beklentisi devam ediyor. Hükümetin bu konuda bir adım atması halinde, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de refah payı alabilecek. Ancak bu konuda henüz net bir rakam verilmedi.

Emekliye Refah Payı Ne Zaman Ödenecek?

Emekliye refah payı ne zaman ödenecek? sorusunun cevabı, emekli maaşlarının ödeme tarihine göre değişiyor. Memur ve memur emeklileri, Ocak ayının 15’inde zamlı ve refah paylı maaşlarını alacaklar. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise Ocak ayının 17 ile 28’i arasında zamlı maaşlarını alacaklar. Refah payı konusunda hükümetin bir düzenleme yapması halinde, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de refah paylı maaşlarını alabilecekler.

(ERHAN TAYLAN)
Paylaş