havadurum

Emek Partili Kadınlar "Haklarımız ve hayatlarımız için 25 Kasım'da bir arada olacağız"

648

 Emek Partili kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ dolayısı ile Çanakkale Kadın Platformu tarafından yapılacak etkinliğe çağrı yaptılar. Emek Partisi İl Binasında yapılan açıklamada kadınlar, Mirabel kız kardeşlerin 25 Kasım’ın simgesi olduğunu belirterek; “Mirabel kardeşlerin bıraktığı miras bugün tüm dünyada adeta kelebekçesine kanat çırparak özgürlüğe uçmayı sürdüren, milyonlarca kadının mücadelesine,  ışık tutmaya devam ediyor” dediler. Kadınların bin bir bedelle kazandığı haklara dönük saldırıların artarak devam ettiğini belirten kadınlar; “Ekonomik krizle birlikte bize dayatılan yoksulluk ve şiddetle yaşamaya alışmamız isteniyor” dediler.  Her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen kadınların bugün dünyanın dört bir yanında yine  ”şiddetin olduğu her yerde direniş de vardır” diyerek, hakları için mücadele etmeye devam ettiğini belirten Emek Partili Kadınlar, 25 Kasım’da yapılacak programı açıklayarak kadınlara çağrıda bulundular. Emek Partili kadınlar yaptıkları açıklamada; “Kapitalist sistemin yarattığı eşitsizlik ve ayrımcılığın derinleşerek devam ettiği, dünyanın dört bir yanında baskıcı devlet politikalarının kadınlar üzerinde şiddetini eksik etmediği bir ortamda biz kadınlar 25 Kasım’a giderken; diktatörlüğe, militarizme ve erkek egemenliğine karşı mücadelenin simgesi olmuş Mirabel kız kardeşleri saygı ve minnetle anıyoruz. Mirabel kardeşlerin bıraktığı miras bugün tüm dünya da adeta kelebekçesine kanat çırparak özgürlüğe uçmayı sürdüren, milyonlarca kadının mücadelesine,  ışık tutmaya devam ediyor. Kapitalizmin sistematik olarak artırdığı saldırıları ve tek adam rejiminin bin bir bedelle kazandığımız haklarımıza dönük saldırıları artarak devam ederken, ekonomik krizle birlikte bize dayatılan yoksulluk ve şiddetle yaşamaya alışmamız isteniyor” dediler. 

 
“Ekonomik krizin faturası kadınlara çıkartılıyor”
Ekonomik krizin faturasının kadınlara çıkartıldığını belirten Emek Partili kadınlar; “Milliyetçiliği, muhafazakârlığı ve savaş politikalarını arkasına alan neo liberal ekonomik uygulamalar,  cinsiyet ayrımcılığını pekiştirip derinleştirirken, kadın emeği esnek parçalı istihdamın vazgeçilmez unsuru haline getirilerek değersizleştiriliyor. Ekonomik krizin faturasını bir yönüyle esnek-güvencesiz çalışmayı yaygın hale getirerek kadın emekçilere kesmeye çalışan AKP iktidarı, sosyal güvenlik kesintileriyle de kadınların eve kapanarak erkeğe ve devlete daha fazla bağımlı hale getirilmesi için hız kesmeden devam ediyor. Kadınların sırtındaki ev ve bakım yükleri giderek artıyor, kadınlar daha da bağımlı hale getiriliyor. Yoksulluğu kontrol altına almaya,  yaşanabilecek patlamalara karşı “aile”yi ayakta tutarak engel olmaya çalışan hükümet, kadınların haklarına göz dikiyor; çocuk yaşta evlilikler özendiriliyor, kolaylaştırılıyor, nafaka hakkı gasp edilmek isteniyor, boşanmalar zorlaştırılmaya çalışılıyor ve şiddet meşrulaştırılıyor” dediler.
“Haklarımız ve hayatlarımız için bir arada olacağız”
Her türlü baskı ve sindirme çabasına rağmen kadınların bugün dünyanın dört bir yanında mücadele etmeye devam ettiklerini belirten kadınlar;  “Şiddetin olduğu her yerde direniş de vardır” diyerek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, gericiliğe, savaşa, militarizme, ırkçılığa ve faşizme karşı 25 Kasım’da yoksulluğun, sömürünün ve şiddetin karşısında haklarımız ve hayatlarımız için bir arada olacağız” dediler. 
 
“Çanakkale Kadın Platformu olarak hazırladığımız programımız”
25 Kasım’da düzenlenecek programı paylaşan kadınlar; “Bu 25 Kasım’da da biz Emek Partili kadınlar olarak ‘’ Gücümüz Birliğimizdir’’ şiarıyla Çanakkale Emek Demokrasi Platformu kadınlarıyla oluşturduğumuz Çanakkale Kadın Platformu olarak hazırladığımız programımız: 25 Kasım 2019 Pazartesi Günü saat 17.30 Golf Çaybahçesi’nde toplanıp İskele Meydanı’na yürüyoruz.  23 Kasım 2019 Cumartesi  Yer: Ece  Ayhan Sanat Evi Saat: 14.00.  ‘’Savaşın krizin ve şiddetin kadın üzerindeki etkileri’’ Panelist : Şengül Karadağ   Gazeteci. “Uluslararası sözleşmeler kapsamında kadın hakları’’   Panelist: Avukat Güneş Pehlivan.  Sergi-Kırkyama Kadına /Çocuğa Şiddete Hayır  22 Kasım 2019 Cuma/18.00/ Erkan Yavuz Sahnesi.  Tiyatro Sardunya / Çatlak Saat:  18.00 Yer: Erkan Yavuz Sahnesi” dediler.
(Baykal Sağlam)
Paylaş