havadurum

Elma iç kurduna karşı biyolojik mücadele

385
Çanakkale de Elma Bahçelerinde 2020 yılında başlanılan elma iç kurduna karşı Biyolojik-Biyoteknik Mücadele projesi uygulamalarına devam edildi. Proje kapsamında Çanakkale'nin Lapseki İlçesine bağlı Kocaveli köyünde tarla günü düzenlendi. Düzenlenen Tarla Gününe Lapseki Kaymakamı Emre Öztürk, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Latif Candan, Şube ve İlçe Müdürleri, Teknik Personel, Köy Muhtarları ve üreticiler katıldı.

"''Lapsekimiz meyve deposu bir ilçe"
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz konuşmasında; ''Lapsekimiz meyve deposu bir ilçe. Bereketli topraklara sahibiz. Patentli Lapseki Şeftalimiz ile Şeftali üretiminde Türkiye de 1. sırada yer alıyoruz. Elma üretiminde de gayet iyi durumdayız. Ben de aynı zamanda bir üretici olarak Biyotenik usuller kullanılarak yapılan zirai faaliyetlerin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü biyolojik mücadele metodu kimyasal ilaç değildir. Aynı zamanda biyoteknik mücadele hem sağlık açısından çok önemli, hemde maliyet açısından avantaj sağlıyor. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bizlerde üreticilerimizin her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Çiftçilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum" diye belirtti.

"Kimyasal ilaç kullanımının azaltılması hedefleniyor"
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ konu ile ilgili yaptığı konuşmada: "2023 yılında 100 dekar alanda yüzde 50 ve 160 dekar alanda yüzde 100 Devlet Destekli olmak üzere toplamda 260 dekar alanda Biyoteknik Mücadele projemiz devam etmektedir. Elma üretimi yapan çiftçilerimiz elma hastalık ve zararlılarına karşı kaliteli ürün yetiştirebilmek için kimyasal ilaç (Pestisit) kullanmaktadırlar. Üreticilerin Elma İç Kurdu Mücadelesi için kullanmış oldukları kimyasal İlaçlar insan sağlığına olumsuz etkileri olması, kalıntı bırakması ve maliyetinin yüksek olmasından dolayı hem çiftçilerimiz üretim girdilerinin artmasına hem de nihai tüketici olan bizlerin sağımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebepten dolayı bu projede üretimde kaliteden ödün vermeden kimyasal ilaç kullanımının azaltılması hedeflenmektedir" dedi.

"Kimyasal ilaç kullanımı yüzde 50 azaldı"
Elma kurduna karşı mücadele kapsamında Karadağ, "Bu astığımız feromon çubukları salgıladıkları cinsel çekici kokularla ortamda bulunan elma iç kurdu kelebeklerinin biyolojik olarak şaşırtılmasını sağlayarak çiftleşmenin olmamasını ve dolayısıyla ortama bırakılan yumurta sayısının en aza indirgenmesini sağlayacaktır. Böylelikle daha az kimyasal ilaç kullanarak hem çiftçilerimizin üretim girdilerini azaltmış hem de tüketicilerin kimyasal ilaç kalıntısına daha az maruz kalması hedeflenmektedir. Uygulamadan önce Lapseki İlçemizde proje uygulama alanlarımızdaki elma bahçelerinde iç kurdu zarar oranları yüzde 10'ları bulurken bu oran uygulama yapıldıktan sonra yüzde 1'in altına düşmüştür. Üreticilerimizle yaptığımız görüşmeler neticesinde; kimyasal ilaç kullanımında yüzde 50 oranında azalma sağladıklarını, bu uygulamadan çok memnun olduklarını ve ilerleyen yıllarda da bu uygulamaya devam etmek istediklerini" belirttiler. İl Müdürlüğü olarak her daim üreten çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz" sözlerine yer verdi. Açılış konuşmalarında İlçe Kaymakamı Emre Öztürk ve Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz projeden memnuniyetlerini dile getirerek emeği geçenlere teşekkür ettiler. Konuşmalardan sonra uygulama alanında İl Müdürlüğü teknik personellerince bilgilendirme yapılıp feromonların asılması ile tarla günü sonlandırıldı.
(Duygu Yılmaz)
Paylaş