"Ekosistemi yok edecek metalik madencilik projeleri son bulmalı"

871
Su ve Vicdan Koordinasyon Kurulu tarafından Kazdağları`nda devam eden metalik madencilik projelerine dair açıklama yapıldı. Kirazlı altın madeni için CİMER`e yapılan başvuruda sahanın Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından devralındığı, herhangi bir protokol yapılmadığı, tüm izinlerinin iptal edildiğin ve rehabilitasyon sürecinin başlayacağının bildirildiği belirtilirken, geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanlığı`ndan temdit sürecinin devam ettiği açıklamasının geldiği ifade edildi. Köy muhtarları tarafından yapılan yorumların yer aldığı açıklamada, Kirazlı Köyü Muhtarının verdiği demeçte "siyanür havuzlarının patlayıp patlamaması konusunda bir garanti veremeyeceğini" belirttiği ifade edilirken; "Sadece Kirazlı değil bununla birlikte Kazdağları ekosistemini yok edecek tüm metalik madencilik projelerinin son bulması talebimizdir" denildi. Açıklamada; "26 Temmuz 2019 tarihinde başlayan Su ve Vicdan Nöbetimizin ilk kazanımı 13 Ekim 2019 tarihinde Doğu Biga Madenciliğin Kirazlı sahasındaki işletme ruhsatı süresinin bitmesi ve ruhsatın yenilenmemesi olmuştur. 27 Ekim 2020 tarihinde ise şirket 1 yıllık sürenin dolması neticesinde sahayı Orman Genel Müdürlüğü`ne devretmiştir. 29 Ekim 2020 tarihinde Çanakkale Cumhuriyet Meydanı`nda basın açıklaması yapmış ve bu son gelişmeyi kamuoyu ile paylaşmıştık. Akabinde şirket bir açıklama yapmış ve haklarının devam ettiğini belirtmişti. Oysa şirketin savunma açıklaması bizim açıklamamızı destekler nitelikteydi çünkü bizler de 29 Ekim 2020 de açıklamamızda OGM`ye sahanın devredildiğini söylemiştik. Yaklaşık 1 ay sonra herhangi bir faaliyet olmayınca Kasım ayında CİMER den dilekçe kampanyası başlatmış ve sahanın hangi şartlarla, hangi protokolle devredildiğini, rahabilite sürecinin nasıl gerçekleştirileceğini sormuştuk. O dönem bu dilekçe kampanyasına katılmış olan herkese sahanın OGM tarafından devralındığı, herhangi bir protokol yapılmadığı, tüm izinlerinin iptal edildiğini ve rehabilitasyon sürecinin başlayacağı bildirildi. Bu tarihten itibaren kurumları da ziyaret ettik ve sözlü olarak da bilgiler teyit edildi. Tüm bu süreçte hiçbir şekilde temdit başvurusu gündeme gelmedi. Enerji Bakanlığı`ndan hiçbir açıklama duymadık. Ancak şimdi Enerji Bakanlığı`ndan temdit sürecinin devam ettiği açıklaması geldi. Öncelikle temdit başvurusunun ne zaman yapıldığını öğrenmek istiyoruz? Çünkü süreci takip ederken sık sık MAPEG sayfasında temditleri, işletme ruhsatı verilenleri takip ettik ve bu şirketi listede görmedik. Elbette kaçırmış olabiliriz. Enerji Bakanlığı`ndan bu tarihinde belirtilmesini rica ederiz" ifadelerine yer verildi. 
 
"Sanatçı Levent, Bakan Pekdemirli`den söz aldı"
Kirazlı altın sahası için yapılan açıklamalarla ilgili; "Rehabilitasyon çalışmaları ile ilgili söylemler gelişince sanatçı Haluk Levent`te Tarım Orman Bakanlığı tarafından takdim edilen ödülünü aldığı gün gelin birlikte Kazdağları`ndaki 350 bin ağacı yerine dikelim sizden söz istiyorum diyerek Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli`den söz aldı. Sosyal medyada bu destek talebini paylaştıktan kısa bir süre sonrada madenin etrafında bulunan köy muhtarlarından madeni destekleyen mesajlar geldi. Kirazlı Köyü Muhtarı Birgün Gazetesine verdiği demeçte "siyanür havuzlarının patlayıp patlamaması konusunda bir garanti veremeyeceğini" belirten açıklamalar dahi yaptı. Kimi yapılan yollardan, kimi göletlerden bahsederken kimisi de aldığı taşımacılık işinin sekteye uğramasından yakındı. Kazdağları ekosistemini korumak için verilen mücadeleler bütün bu taleplerden daha önemli, bilimsel temelli, gerçeklikler ve toplumsal fayda gözetilerek sürdürülmekte sadece bir köy değil bir kent hatta Biga Yarımadası`ndan başlayıp Edremit`e kadar uzanan bir coğrafya, bununla birlikte değerli tarım arazileri, orman ekosistemi, su kaynaklarının yaşam için korunması, gelecek nesillere bırakılacak bir mirastan söz edilerek Kazdağları ekosistemi içinde metalik madencilik olmaz denilmektedir. Kumarlar Köyü`ne inşa edilen göletin suyu köy halkına aittir, diğer köylere yapılan yollar zaten var olan köy yollarının maden ruhsat sahası içinde kaldığı için yapmak zorunda kaldıkları yollardır, köylere yaptıkları Atatürk büstleri yenileme çalışmaları, atıl durumda olan sosyal mekanlar, öğrencilere verilen burslar ve hatta Nefesimizi Kesen Yatırımları Getirip Sonra Devlet Hastanesine bağışlanan Solunum Cihazları sadece bir göz boyama, göze hoş gelme faaliyetleridir. Bunları yaptılar diğer hiçbir şirkete boyun eğecek değiliz" denildi. 
 
"Projeler sonlandırılmalıdır"
Açıklamada; "Kazdağları ekosistemini koruma mücadelemiz devam ediyor, edecek. Sadece Kirazlı değil bununla birlikte Kazdağları ekosistemini yok edecek tüm metalik madencilik projelerinin son bulması talebimizdir. Sadece rehabilitasyon etmek değil aynı zamanda su havzaları, ormanlık alanlar, tarım alanları madencilik ruhsatlarından çıkarılmalı tüm projeler Kirazlı`da olduğu gibi daha fazla geç olmadan sonlandırılmalıdır" denildi.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş