havadurum

Ekoloji Mitingi'ne Valilik yasağı

1291

 

Son yıllarda maden ve termik santral… vb. faaliyetleri ile artan çevre katliamlarına dikkat çekmek ve katliamları protesto etmek amacı ile bugün Ankara Tandoğan’da Ekoloji Birliği tarafından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde"İklim krizine ve ekolojik yıkıma DUR diyoruz" mitingi yapılması kararı alınmıştı. Türkiye’nin birçok yerinden çevre mücadelesi veren vatandaşların katılacağı mitinge, Ankara Valiliği tarafından izin verilmediği açıklandı.  Ankara Valiliği tarafından mitinge bir gün kala düzenleme kuruluna yapılan yazılı tebligatta, “26 Ekim 2019 Cumartesi günü 12.00-17.00 saatleri arasında Atatürk Kültür Merkezi yanında toplanılarak, Anadolu Meydanı’na kadar yürümek suretiyle burada yapılacak açık hava toplantısı 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci, 29111 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17’inci maddesi hükümlerince uygun görülmemiştir” denildi. Çevre örgütleri yasağı kınayan açıklamalarda bulundular. Ekoloji Birliği tarafından yapılan kınama açıklamasında, saat 13:00’da miting bileşenleri ile açıklama yapılacağı belirtilirken, tüm illerde aynı saatte basın açıklaması yapılması çağrısında bulunuldu. Her yer Kazdağları tarafından; “Ankara Valiliği’nin mitingi ‘uygun görmemesi’ni kınıyoruz. Yaşam savunuculuğu, ekoloji ve iklim mücadelesi engellenemez!” açıklaması yapılırken, 90 günü aşkın süredir Atikhisar’da su nöbetine devam eden Kazdağları savunucuları, yaşamı ve doğayı savunma hakkına yasak getiren anlayışı kınadıkları açıklamasında bulundular. Kazdağları Savunucuları, “Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı gasp eden, bizi ekolojik çöküşe götüren sanatçı ve yağmacı politikalara karşı bugün saat 13:00’da herkesi bulundukları illerde basın açıklaması yapmaya davet ediyoruz” dediler.

 

 “Yaşamı savunma mücadelemize getirilen bu anti demokratik yasaklama kararını protesto ediyoruz!”
Ekoloji Birliği tarafından, mitingden bir gün öncesine kadar bu kararın açıklanmamasının ayrı bir demokrasi ayıbı olduğu belirtilen açıklamada; “Ekoloji Birliği; Ankara Valiliği 26 Ekim`de Tandoğan Meydanı’nda yapacağımız "İklim krizine ve ekolojik yıkıma DUR diyoruz" mitingine izin vermedi! Yaşamı savunma mücadelemize getirilen bu antidemokratik yasaklama kararını protesto ediyoruz! Mitingden bir gün öncesine kadar bu kararın açıklanmaması ayrı bir demokrasi ayıbıdır!...Ankara Valiliği’nin mitingimizi yasaklaması nedeniyle Cumartesi günü saat 13.00 te Ankara`da yürütme olarak basın açıklaması yapacağız. Bileşenlerimiz de illerinde aynı saatte açık ya da kapalı alanda basın açıklaması yapmasını öneriyoruz. Basın açıklaması taslağı göndereceğiz. Basın açıklamasını yereller kendi özgünlüklerine göre değerlendirebilir” denildi.
 
“Alomos Gold ve benzeri yağmacılar, doğamızı terk edene kadar durmayacağız”
Kazdağlarısavunucuları, bugün saat 13.00’te herkesi olduğu yerde basın açıklaması yapmaya davet ederek; “Ekoloji Birliği’nin Ankara’da 26 Ekim’de yapacağı ‘İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma Dur Diyoruz’ mitingi, Ankara Valiliği tarafından, son ana kadar bekletilerek son günde yasaklanmıştır. Yaşamı ve doğamızı savunma hakkımıza yasak getiren bu anlayışı kınıyor ve protesto ediyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı gasp eden, bizi ekolojik çöküşe götüren yağmacı politikalara karşı bugün saat 13.00’da herkesi bulundukları illerde basın açıklaması yapmaya davet ediyoruz. Yaşamı ve doğayı savunmak temel haktır engellenemez. Alomos Gold ve benzeri yağmacılar, doğamızı terk edene kadar durmayacağız, direnmeye ve barışçıl mücadelemize devam edeceğiz. Kazdağları’ndan Hasankeyfe, Cerattepe’den Erzincan Kemaliye’ye, Salda’dan Kuzey Ormanları’na, Sinop’tan Alakır’a, Efemçukuru’ndan Munzur’a, Murat Dağı’ndan Lara Vadisi’ne, her yer Kazdağları, her yer direniş…’ dediler. 
(Eren Aşnaz-Seçkin Sağlam)
Paylaş