Ekoloji Birliği, İklim adaleti, hemen şimdi!

364
Ekoloji Birliği tarafından Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı ile ilgili açıklamada bulunarak, "Türkiye COP27`de bu yıl da Bakan düzeyinde temsil ediliyor. Türkiye`nin kömürden çıkış için daha somut politikalar üretmesi yaşamsal bir zorunluluktur. Ancak COP27`den hemen önce İklim Kanunu Taslağı basına yansıdı. Kanun Taslağı, Türkiye`nin İklim Değişikliği ile mücadelede sınıfta kaldığının, kamu yararı ile yaşamın devamlılığını önceleyen politikalar üretmek yerine iklim değişikliğinin ana
aktörü şirketler için katalizör politikalar ürettiğinin kanıtı. Taslakta İklim Değişikliğine karşı mücadele için etkin ve somut tek bir politika, kömür ya da diğer fosil yakıtlardan çıkış için herhangi bir program önerisi yer almıyor. Onun yerine karbon ticareti için gerekli
mekanizmaların finansal konularını düzenlemeyi tercih ediyor" ifadelerine yer verildi.
 
"Çözüm İklim Adaleti isteyen bizlerde"
Mısır`ın Şarm El-Şeyh kentinde başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) 18 Kasım`a kadar sürecek. Konytla ilgili Ekoloji Birliği tarafından yapılan açıklamada, "Mısır İnsan Hakları Örgütleri ülkelerindeki hak ihlalleri nedeniyle iklim aktivistlerine "Mısır`a gelmemeleri" için çağrıda bulundu. Geçtiğimiz yıl Glasgow`da gerçekleştirilen alternatif zirve gibi eylemler bu nedenle Mısır`da örgütlenmedi. İklim aktivistleri, "COP27`den çözüm beklemiyoruz. İklim Krizini yaratanlar, çözüm üretemez. Çözüm İklim Adaleti isteyen bizlerde." görüşünden hareketle Mısır`da alternatif zirve düzenlemek yerine farklı ülkelerde farklı eylemler örgütle yoluna gitti. Mısırlı örgütlerin de çağrısı ile 12 Kasım tarihini "İklim Adaleti İçin Uluslararası Eylem Günü" olarak ilan edildi. İklim aktivistleri Mısır`da, İngiltere`de, Afrika`da, Avrupa`da çeşitli ülkelerde kitlesel olarak bugün sokaklarda olacak. İklim Krizini yaratanlar, çözüm üretemez gerçeği farklı ülkelerden örgütlerin bir araya gelerek COP27 Koalisyonunu oluşturmasına neden oldu" sözlerine yer verildi.
 
"Türkiye`nin İklim Değişikliği ile mücadelede sınıfta kaldı"
 "Türkiye`de de Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu, iklim değişikliğine neden olan çeşitli ekokırım projelerini yerinde incelemek ve tepkileri dile getirmek üzere, İklim Adaleti Çukurova Kervanı`nı yola çıkardı. Kervan bugün Mersin`den seslenecek, "Akkuyu Nükleer Güç Santralı Kapatılsın", "Nükleere Hayır" diyecek" sözlerine yer verilen açıklamada, Türkiye`nin COP27`de bu yıl bakan düzeyinde temsil edildiği belirtildi. Yapılan açıklamada, "Türkiye`nin kömürden çıkış için daha somut politikalar üretmesi yaşamsal bir zorunluluktur. Ancak COP27`den hemen önce İklim Kanunu Taslağı basına yansıdı. Taslaktan gördüğümüz kadarı ile tam olarak dağ fare doğurdu. Kanun Taslağı, Türkiye`nin İklim Değişikliği ile mücadelede sınıfta kaldığının, kamu yararı ile yaşamın devamlılığını önceleyen politikalar üretmek yerine iklim değişikliğinin ana aktörü şirketler için katalizör politikalar ürettiğinin kanıtı. Taslakta İklim Değişikliğine karşı mücadele için etkin ve somut tek bir politika, kömür ya da diğer fosil yakıtlardan çıkış için herhangi bir program önerisi yer almıyor. Onun yerine karbon ticareti için gerekli mekanizmaların finansal konularını düzenlemeyi tercih ediyor. 
 
Türkiye`nin doğal gaz dağıtım merkezi olması ve doğu Akdeniz`de doğal gaz üretiminin artırılması, sonuç olarak iklim değişikliğini şiddetlendirecek politikalardır. Oysa bugünlerde Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinin tamamı derin bir kuraklık içerisinde kıvranmaktadır. Tahıl ekimleri gecikmiş, şimdiden çok ciddi düzeyde üretim kayıpları beklenmektedir. "Doğal afet" olarak nitelendirilen seller ve orman yangınları her geçen yıl daha da yıkıcı olmaktadır. Bizler her geçen gün etkisini daha fazla hissettiğimiz kuraklıkla, susuzlukla, iklim felaketleri ile boğuşurken, halklar savaş ve iklim krizi nedeniyle göçe zorlanırken, yaşamlarını kaybederken, ulusötesi şirketler karlarına kar katıyor" sözlerine yer verildi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş