Ekofest'te 'sıfır enerjili kentler' için mücadele kararı
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, ‘Ekofest’in dördüncüsünü tamamladı. Edremit Mehmetalan Köyü’nde bulunan Kuzgun Kampında gerçekleşen festivale bu yıl ilgi yoğun oldu. 670’den fazla katılımcıyla gerçekleşen festival çevre ve enerji panellerinin yanı sıra birbirinden farklı atölyeler ve şenliklerle sürdü. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, gazetemiz Çanakkale OLAY’a bu yıl enerji temasıyla dördüncüsü gerçekleşen festivali anlattı. 500 civarında kayıtlı katılım, 120 civarında panelist ve konuşmacının yer aldığı festivalde genç potansiyelin oldukça fazla olduğunu belirtti. Çanakkale, Edremit ve Küçükkuyu gibi belediyelerin festivale yardımda bulunduklarının altını çizen Doğan, STK’lar ile ‘sıfır enerjili kent’ oluşumu için mücadele kararı aldıklarını söyledi. Doğan; “Eski yaptığımız yerde Ayvacık Kaymakamlığından izin çıkmadı buna çok üzüldük. Seçimlerden iki gün sonra dönüş yaptılar. Buda bizi geciktirdi ve yeni mekan arayışına girdik. Mehmetalan Köyü civarında kampinglere baktık. Orman alanı olmamasına dikkat ettik. Kuzgun Kamp gibi özel bir alan bulduk. Alana yeteceğimizi düşünüyorduk ancak ilk günden talep çok olunca yandaki alanı da kiralamak durumunda kaldık. 550 civarında kayıtlı katılım oldu. Buda beklediğimizin üzerinde bir sayı. 120 civarında panelist ve konuşmacılar da olunca 675 kişi oldu. Bu kişilerin çoğu büyük oranda kaldılar. Bu yıl çocukların ve gençlerin katılımı çok iyiydi. Buna çok mutlu olduk. Yani festival giderek gençleşiyor” dedi.
“Festival, gündüz paneller, akşam eğlencelerle sürdü”
Atölye ve panellere de ilginin diğer yıllara oranla çok daha fazla olduğunu belirten Doğan; “Katılımcı profili ekolojiye ilgi duyan insanlardan oluştu. Buda bizi mutlu etti. Seramik atölyesi özellikle görmeye değer bir çalışma oldu. İlgi çok yoğundu. Gün boyunca çalışmalar devam etti. Doğa gerçekten de çok güzeldi. Göletler ve zeytinli çayı büyük bir güzellik.Yerel yönetimler kısmen desteklediler. Kimisi afişimizi bastı, kimisi kamyon verdi, kimisi de erzak aldı. Çanakkale, Küçükkuyu, Edremit Belediyesi ve Ege Marmara Belediyeler Birliği hepsi karınca kararınca destekde bulundular. Bunundışında festival katılım kapısında cüzi bir miktar alındı. Gelen konuklarınmasraflarını gidermek için bunu almaya mecburduk. Yemeklerimizi adı Bağdat olan bir ekip yaptı. Oldukça özverili çalıştılar. Müzik gruplarımızda çok iyiydi. Gündüz paneller, akşamda eğlencelerle sürdü. Panelistlerimiz gerçekten kendi konusunda uzman kişilerden oluşuyordu. Çok büyük katkıları oldu. Bu yıl Edebiyat biraz daha önde yer aldı. Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz’de şiir atölyesi ve edebiyat panelini yönetti” dedi.
Doğa Koruma Ödülü Mehmetalan köylülerine
Festivalin çevre sorunlarını anlatmak da önemli bir yer edindiğini ifade eden Doğan; “Özelikle Kazdağı’nı bekleyen tehditlerin anlatıldığı bölümler katılımcıların dikkatini çekti. Katılımcılarda çevreyi korumak için ellerinden gelenleri yapacaklarını söylediler. Festivalin yapıldığı alan Zeytinli Barajının su tutuma havzası içerisinde yer alıyor.Bunu sık sık vurguladık. Katılımcılar yine bu konuda da direnme konusunda ellerinden geleni yapmaları gerektiğini sık sık tekrarladılar. Doğa Koruma Ödüllerimizi verdik. Bir tanesini özellikle Mehmetalan köylülerine verdik. Zeytinlik barajına karşı direnmeleri nedeni ile Mehmetalan köyü muhtarımız ödülü aldı ve bir konuşma yaptı. Barajın bölgeyi nasıl etkileyeceğini anlattı. Köylü kadınlarda yine direnişlerini anlattılar. Genel olarak STK’lar toplantı sonunda bölgede madenlere karşı mücadele dışında ekolojik yaşam alternatifi adına ‘sıfır enerjili kentler’ oluşumu için mücadele kararı çıktı. Yerel yönetimler ‘Çanakkale,Küçükkuyu, Edremit nasıl sıfır enerjili kentler olur’ kararı çıktı.Bu konuda bizlerde dosyalarımızı oluşturarak yerel seçimler öncesinde siyasilere gidip,‘biz böyle kentlerde yaşamak istiyoruz’ diyerek, sıfır enerjili kentler konusunda taahhüt alarak, korumalarını sağlama konusunda ortak karar aldık” dedi.
(Eren Aşnaz)