Ekmekte değişim zor olacak

Sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan ekmekte alınan karar vatandaşları ikiye böldü...

593
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın `Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği’nin 1 Temmuz`dan itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte ekmeklerin hem gramajı düşecek hem tuz oranı azalacak hem de un tipinin değişecek olmasını bazı vatandaşlar olumlu bulurken, beyaz ekmeği tercih eden vatandaşlar ise kara kara düşünüyor. Çanakkaleliler, sofraların vazgeçilmez `başrol oyuncusu` ekmekte devrim gibi kararı değerlendirdi. 1 Temmuz`da eski ekmeklere veda edilecek. Onun yerine az tuzlu, düşük gramajlı ama doygunluk hissi veren ekmekler geliyor. Vatandaşlar ise bu dayatmadan rahatsız. Tüketimin tercihe bırakılması gerektiğini ifade ettiler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın `Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği`, 1 Temmuz`dan itibaren yürürlüğe girecek. Yönetmelikle, fırınlar zorunlu olarak ekmeklerin hem gramajını düşürecek hem tuz oranını indirecek hem de un tipini değiştirecek. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Çanakkaleliler farklı görüşler belirtti.
 
İşte o görüşler;
 
 
Muhammet Kara
“Gayet güzel. Zaten kepekli ekmek yiyorum. Normal güzel bir şey olacağını düşünüyorum. Bu uygulamayı olumlu buluyorum. Bence isabetli bir karar olmuştur”
 
 
Muammer Bilga
“Çoktan beri 5 sene oldu. Kepekli ekmek çıktığından bu yana onu kullanıyorum. Normal ekmeği yarıyor çakmağı çakıyor. Alev alıyor. Kalite görmüyorum. Beyaz ekmek karışık olursa kepekle belki daha iyi olur. Tuzun düşürülmesi lazım. Daha doyurucu olur. Satışı da daha fazla olur.”
 
 
Necati Sirkeci
“Kepekli ekmek kullanmıyorum. Ben daha çok esmer ekmek tüketiyorum. Esmer buğday ve kepekle karışık olması gerekir. Beyaz ekmeği aramam. Esmer olacak.”
 
 
Gülay Recep
”Benim için iyi olur. Ben kepekli ekmek yemiyorum. Beyaz ekmek yiyorum. Bir değişim olursa kötü olur. Beyaz ekmeği, ararım dedem usta ona yaptırırım.”
 
 
Yavuz Koçak
”İnsandan insana değişir. Benim bünyem kepekli istiyordur başkası istemiyordur. Nasıl olacak bu iş? Tuz oranı düşürülsün o iyi sevinirim. Bizim halkımız tuz dedin mi yanıp bitiyor. Halbuki tuzsuz yemek daha makbul. Daha oraya kadar gelişmedik. Beyaz ekmeği niye arayım ki. Ben yufka yerim. Mayasız ekmek mideyi tok tutar. İnsanı sağlıklı tutar.”
 
 
Rıza Gebeş
“Normal ekmek tüketiyorum. Ben bu uygulamayı yanlış buluyorum. Kepekli ekmek benim karnımı doyurmaz. Beyaz ekmek tüketmeye devam eder gerekirse fırında özel yaptırırım. Tuz oranının azaltılması sağlık olarak iyi olur. Ama daha da fazla azaltmasınlar ekmeğin tadı değişir.”
Paylaş