Ekmeklerde küf değil, boya ve mürekkep varmış!
Gazetemiz Çanakkale OLAY sayfalarının gündeme getirdiği ÇOMÜ yemekhanesinde küflü olduğu ileri sürülen ekmekler ile ilgili yapılan açıklamalar `pes` dedirtti. `Özrü kabahatinden büyük` yorumuna neden olan açıklamalar hem ÇOMÜ`den hem de Ekmek Sanayi`den yapıldı. Ekmek sanayi “Küf değil boya” gafını yaparken, ÇOMÜ, “Küf değil mürekkep” açıklamasını yaptı. Her fırsatta haberimizi yalanlamaya çalışan ÇOMÜ`nün, söz konusu uygunsuzluğun üzerine gitmeme tercihinde neden ısrar ettiği ise anlaşılamıyor!
Gazetemiz Çanakkale OLAY`ın ilkini 17 Nisan tarihinde gündeme getirdiği, sonrasında öğrencilerin ifadeleri ile sabitlenen haberimiz ÇOMÜ yönetimini tarafından yalanlanma mücadelesi ile karşı karşıya. “Bu Görüntüler ÇOMÜ`den” başlığıyla yayınlanan haber, hem fotoğraflar hem de öğrenci ifadeleri ile sabit iken, ÇOMÜ`de, başta İlahiyat Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu tarafından yalanlanma uğraşı hayretle izleniyor. Haberimiz çıktığı günden bu yana, konunun üzerine gitmek, hem üniversite hem de kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapmanın ötesinde, konuyu yalanlamayı, yok saymayı ve üzerini örtmeyi tercih eden ÇOMÜ`lü yetkililer, bu kez de düzeltme metni yayınladılar. Düzeltme metninde ekmeklerin küflü değil, mürekkep olduğu ileri sürüldü. Ekmek sanayiden yapılan açıklamada ise, ekmeklerin kesime bağlı oluşan boya olduğu ileri sürüldü. Doğal koşullarında oluşan küfü redden açıklamalarda, `kimyasal` maddeler kabul edildi. İlginç açıklamalar, “Özürleri kabahatlerinden büyük” yorumlarına neden oldu.
İşte o açıklamalar;
Çanakkale 1`inci Noterliği aracılığı ile ÇOMÜ Rektörlüğü Avukatı Emel Şahinkaya imzası ile gönderilen düzeltme metninde; “Dağıtılan ekmekler kesinlikle küflü olmadığı gibi, ekmekte ambalajlama hatası bulunması ihtimali çok yüksektir. Üniversitemize yemek hizmeti veren Firma tarafından şartnameye uygun olarak 60 gr`lık ambalajlarda servis edilen ekmeklerden üniversitemize günlük ortalama 4500 adet civarında gelmekte ve her sabah saat 06.00`da yemek firmasının üretim ekibine teslim edilmektedir. Yemek Firması personeli olan Gıda Mühendisi ve Gıda Teknikeri ile birlikte Üniversitemiz Diyetisyeni kontrolünde ambalajlama hatası olan ekmekler ayrılarak yemekhanelere paylaştırılmaktadır” dendi.
Küf değil mürekkep!
Açıklamada; “Haberdeki fotoğrafta da açıkça görüldüğü üzere, ekmeğin ambalajlanması sırasında, ikiye bölünen ekmekte meydana gelen presleme hatası sebebiyle oluşan pres izi ve mürekkep görüntüsü ne yazıktır ki küf şeklinde algılanmıştır” denilerek, ekmek üzerindeki kimyasal kabul edildi. Açıklama “Ekmeklerin kontrolü her gün düzenli olarak yapılmakta olup, o gün yapılan kontrolde ambalajlama hatası olan bu ekmek gözden kaçmıştır. Olay sadece bundan ibaret olup, bundan sonraki kontrollerde, bu tür ambalajlama hatalarının ayıklanması işleminde çok daha dikkat ve özen gösterilmesi konusunda gerekli birimler uyarılmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Bir gaf da ekmek sanayiden
Çanakkale Ekmek Sanayi`den yapılan açıklamada ise yine küf konusu reddedilerek, `boya` dedikleri başka bir kimyasal madde kabul edildi. Yapılan açıklamada “17.04.2015 ve 20.04.2015 tarihli Çanakkale Olay Gazetesi`nde çıkan Küflü Ekmek Haberi ile ilgili; çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Şöyle ki, söz konusu ekmekler fabrikamızda günlük olarak üretilmekte olup, günlük ekmeklerinde hiçbir şekilde küflenmesi mümkün değildir. Söz konusu görüntüler dikkatlice incelendiğinde görüleceği üzere, ekmeklerde küf olarak adlandırılan görüntü, paketleme makinesinin ekmeği poşeti ile birlikte kesmesi neticesi paketleme makinesinin bıçağının yüzündeki kesime bağlı oluşan boyanın ekmeğe bulaşması neticesi habere konu olan görüntü oluşmuştur. Söz konusu olay açıkladığımız üzere, küf olmayıp tamamen paketleme makinesinin hatası sonucu oluşmuştur. Fabrikamızda yapılan ekmekler günlük olarak üretilmektedir. Ve tüm ürünlerin üzerinde son kullanma tarihi vardır. Bu nedenle çıkan haberleri kabul etmiyoruz. Bu durumu kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.
Küf yerine boya ve mürekkep demek daha mı kolay?
Gazetemizin ilgili haberlerinde, özellikle öğrencilerin açıklamalarında ekmeklerin üzerindeki görüntünün küf iddialarına karşı, herhangi bir soruşturma ve tatmin edici açıklama yapmaktan kaçınan ÇOMÜ yetkilileri, yemekhanedeki görüntünün kimyasal olduğunu kabul eden açıklamaları `pes` dedirtti. Konuyla ilgili değerlendirmeyi kamuoyuna bırakıyoruz....