Ekmek israfı önlenecek...

Çanakkale Ticaret Borsası, ?Ekmek İsrafını Önleme? konulu kampanyaya destek verdi.

626
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, TMO Bandırma Şube Müdürü Ünver Kayran ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş kampanyaya destek için bir araya geldi. Kaya Üzen yaptığı basın açıklamasında; ?Ülkemizdeki insanların beslenme alışkanlığı ve sosyo-ekonomik yapısı, ekmeğin beslenmemizdeki önemini daha da arttırmakta ve bununla birlikte milletimizin, bu beslenmedeki öneminin ötesinde ekmeğe önem verilmekte; onu kutsal değerlerinden biri olarak görmektedir? dedi. Beslenmedeki önemi ve kendisine atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen, gerek dünyada ve gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünlerinin başında yine ekmeğin yer aldığı bilinmekte olduğundan bahseden Üzen; araştırmalara göre; Türkiye?de yılda 37 milyar ekmek üretildiği, 35 milyar ekmeğin de tüketildiğini, ülkemizde ise ekmek israfının günde 6 milyon, yılda 2,1 milyon adet, bununda yılda 550 ton ekmek anlamına geldiğini ve yıllık 1,5 milyar lirayı bulduğunu belirterek; ?Ekmek israfı sebebiyle yıllık ekonomik kaybımız dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğer durumdadır. Yine araştırma sonuçları ekmek israfının hem üretim (fırınlarda) hem de tüketim mekânlarında olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla ekmek israfını önleyecek tedbirlerin de öncelikle bu alanlarda (Fırınlar-Hastaneler-Okul ve diğer kurumların yemekhanelerinde, otel ve Lokanta gibi yerlerde) uygulanmasının önemini ve gerekliliğini ortaya koymaktadır? diye konuştu.
 
Konunun önemi hakkında herkesin bilinçlendirilmesi ile israfın büyük oranda azalacağını düşünene Üzen; ?Bu bilinçlendirmenin ekmek tüketiminin talebe göre planlanması, toplu tüketim yerleri olan yerlerde ekmek israfını önleme tedbirlerinin alınıp-uygulanması, evlerde de ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, uygun şartlarda saklanması ve mutlaka tüketilmesi ile olacağı düşüncesindeyiz? dedi. Üzen, tüm halkın gerekli hassasiyeti göstererek kampanyaya destek olması gerektiğini dile getirdi.
TMO Bandırma Şube Müdürü Ünver Kayran ise; ?Genel Müdürlüğümüz bütün ülkeyi kapsayan bir kamuoyu araştırması yaparak Türkiye`deki ekmek israfının yüksek boyutlara ulaştığını tespit etmiş ve bu sonuçtan hareketle israfın önlenmesine ilişkin toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratılmasına öncülük etme gereği hissederek ?Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası? adı altında bir etkinlik başlatmaya karar vermiştir. Bizler de bu konuda herkesin gereken hassasiyeti ve duyarlılığı göstermelerini önemle rica ediyorum? şeklinde konuştu. Ardından söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş ise tüm kesimleri kampanyaya destek olmaya ve israfı önlemek için duyarlılığa davet etti.
Paylaş