Eğitimiş "Ücret bordrolarını paylaşarak, maaşları açıklamaya davet ediyoruz"

1868

 Eğitim İş Çanakkale Şubesi sendika başkanlarına çağrı yaptı.  Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş’ın maaş bordrosunun paylaşıldığı açıklamada, diğer sendika şube başkanlarının ne kadar maaş aldığı sorularak, bordrolarının basın yolu ile açıklanması istendi. Öğretmenliğin 3 bin 982 TL ile kamu çalışanları arasında en düşük maaşı alan meslekler grubuna düştüğü belirtilen açıklamada, “Öğretmenler, memurlar, hizmetliler yani kamu çalışanları geçinemiyor, zorlu ve ağır ekonomik koşullarda eziliyorlar” denildi. Günümüz ekonomik koşullarına göre öğretmenlerin en az 7-8 bin TL maaş alması gerektiği ifade edilen açıklamada; “Doğalgazdan, akaryakıta, elektrikten, gıdaya, giyeceğe, ulaşımdan, iletişime A’dan Z’ye her şeye zam gelmektedir, günümüzde kamu çalışanlarının geçim zorluğu katlanarak artmaya devam etmektedir” denildi. Açıklamada, bazı kamu çalışanları sendikalarının genel başkanları ile genel merkez yöneticilerinin milletvekilleri ve bakanlardan daha yüksek (26.000 TL) gibi aldıkları ücretler ve üye aidatları ile kendilerine tahsis ettikleri fahiş fiyatlı AUDI A6, PASSAT gibi lüks makam araçlarını kendilerine layık gördükleri belirtildi.  Yöneticilerin, kamu çalışanlarının içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşulları görmezden gelmelerinin tam anlamıyla bir ihanet olduğu belirtilen açıklamada diğer sendika şube başkanlarına çağrı yapılarak; “Eğitim-İş olarak çağrı yapıyoruz! Çanakkale’de var olan ve sürekli olarak yetkili olma peşinde koşan diğer eğitim sendikalarının şube başkanlarının ne kadar maaş aldıklarını basın aracılığı ile ücret bordrolarını paylaşarak kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. Sendika şube başkanlıklarından dolayı ne kadar ücret aldıklarını buyursun açıklasınlar” denildi.  

“Öğretmenler ay sonunu getiremiyorlar”
Öğretmenlerin artan enflasyon içerisinde geçinemez duruma geldiği belirtilen açıklamada; “Türkiye’de Cumhurbaşkanı 81.250 TL, Bakanlar 23.000 TL, Milletvekilleri 23.000 TL maaş almaktadır. Asgari ücretin net olarak 2020 TL ile açlık sınırında bir ücretle geçinmeye çalışıyor. (9/1) bir vaiz 4042 TL maaş alırken, (9/1) bir öğretmen 3982 TL ile kamu çalışanları arasında en düşük maaşı alan meslekler grubuna düşmüştür. AKP’nin 18 yıllık iktidarının siyasi sonuçları ekonomik olarak öğretmenleri açlığa mahkum ederek, geçinmez duruma düşürmüştür. Öğretmenler, memurlar, hizmetliler yani kamu çalışanları geçinemiyor, zorlu ve ağır ekonomik koşullarda eziliyorlar. Öğretmenlerin iki asgari ücret tutarındaki aldıkları maaşları ile geçinemiyorlar. Bu ücretlerle ay sonunu getiremiyorlar. Her şeyin ateş pahası olduğu günümüzde, öğretmenler geçim zorluğu altında mesleğini yapmaya çalışıyor” denildi.
 
“Öğretmenlerin yüzde 80’i borçlu”
Öğretmenlerin yüzde 80’inin borçlu yaşadığı ifade edilen açıklamada; “İşçi ve memur sendika konfederasyonlarının yaptıkları geçim standardı araştırmalarında Türkiye’de yoksulluk sınırı ortalama 6800 TL iken öğretmenler ortalama 3900-4600 arasında bir maaş ile yoksulluk sınırının çok altında hayat mücadelesi vermeye çalışmaktadırlar. Öğretmenlerin yüzde 80’i borçlu, yüzde 68‘i gelir azlığı nedeniyle mesleğini yapmak istemiyor. Günümüz ekonomik koşullarına göre öğretmenler en az 7-8 bin TL maaş almalıdırlar. Doğalgazdan, akaryakıta, elektrikten, gıdaya, giyeceğe, ulaşımdan, iletişime A’dan Z’ye her şeye zam gelmektedir, günümüzde kamu çalışanlarının geçim zorluğu katlanarak artmaya devam etmektedir. AKP hükümetleri ve yandaş sendika Memur-Sen ortaklığı ile yapılan yüzde 3-4’lük zamlar ve yüksek enflasyon nedeniyle bu sefalet tablosunun değişmeyeceği de açıktır” denildi.
 
“Sendika başkanımız yalnızca öğretmen maaşı almaktadır”
Diğer sendika şube başkanlarına çağrı yapılan açıklamada; “Türkiye’de yetkili olan bazı kamu çalışanları sendikalarının genel başkanları ile genel merkez yöneticileri, milletvekilleri ve bakanlardan daha yüksek (26.000 TL) gibi aldıkları ücretler ve üye aidatları ile kendilerine tahsis ettikleri fahiş fiyatlı AUDI A6, PASSAT gibi lüks makam araçlarını kendilerine layık görürken, kamu çalışanlarının içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşulları görmezden gelmeleri tam anlamıyla bir ihanettir. Eğitim-İş Çanakkale şubesi olarak diyoruz ki!  Artık ‘’ Bıçak kemiğe dayanmıştır.’’ Çanakkale’ deki tüm öğretmen, memur ve hizmetli kardeşlerimize sesleniyoruz. Eğitim İş Çanakkale şube Başkanımız Ahmet Mantaş 4 bin 641 TL yani sadece öğretmen maaşı almaktadır. Sendika şube başkanlığı görevinden dolayı da hiçbir ücret almamaktadır. Eğitim-İş olarak çağrı yapıyoruz! Çanakkale’de var olan ve sürekli olarak yetkili olma peşinde koşan diğer eğitim sendikalarının şube başkanlarının ne kadar maaş aldıklarını basın aracılığı ile ücret bordrolarını paylaşarak kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. Sendika şube başkanlıklarından dolayı ne kadar ücret aldıklarını buyursun açıklasınlar. Eğitim-İş olarak, öğretmenlere, memurlara, hizmetlilere, tüm eğitim emekçilerine sesleniyoruz Kurtuluşunuz kendi ellerimizde ‘’Hak verilmez, alınır’ şiarıyla mücadele etmeye ve hakkımız olan maaş artışlarımızı kazanmaya davet ediyoruz.  Ya direnerek kazanacağız ya da bu sefalet ücretine mahkum olacağız. Yaşasın Sınıf Mücadelemiz” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş