Eğitimde sancılı bekleyiş

Milli Eğitimde getirilen yeni düzenleme ile eğitim camiasındaki bekleyiş sürüyor. Öğrencilerin kayıt olacağı okulların belirlenmesinin yanı sıra öğretmenlerin nasıl görevlendirileceği de merak uyandırıyor.

568
Çanakkale 4+4+4 eğitim sistemine ne kadar hazır?
Kayıtların başlamasına kısa bir süre kala öğrencilerin hangi okullarda eğitim görecekleri öğretmenlerin dağılımın nasıl yapılacağı, kayıt süreci ile ilgili endişeli bekleyiş sürüyor.  Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç bu dönem hazırlıksız ve dayatmacı bir anlayışla getirilen değişikliğin sıkıntılarının yaşanacağını ifade ederken, Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir ise “Hem öğrenci hem öğretmen anlamında bir sirkülasyon olacak, biz bu süreci en az hasarla atlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Veliler sürece sahip çıkmalı”
4+4+4 eğitim süreci ile ilgili gerekli hazırlıkların yapılmadığını eğitim camiasında tedirgin bir bekleyiş olduğunu ifade eden Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “4+4+4 süreci ile ilgili sıkıntılar var. Süreç çok aceleye getirildi. Hiçbir bilimsel hazırlık yapılmadı. Konuya başlangıçta ciddiyetsiz yaklaşıldı. Sendikalar, veliler sivil toplumun, demokratik kitle örgütlerinin görüşü olmaması büyük sıkıntı. Süreç başlarken antidemokratik bir anlamda dayatmacı ve faşizan bir yaklaşımla başladı. Eğitime böyle yaklaşılınca, eğitim de bir bütün olarak düzensizlik ve kargaşaya dönüşüyor.” dedi.
 
Çanakkale 4+4+4 eğitim sistemine ne kadar hazır? Kayıtların başlamasına kısa bir süre kala öğrencilerin hangi okullarda eğitim görecekleri öğretmenlerin dağılımın nasıl yapılacağı, kayıt süreci ile ilgili endişeli bekleyiş sürüyor.  Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç bu dönem hazırlıksız ve dayatmacı bir anlayışla getirilen değişikliğin sıkıntılarının yaşanacağını ifade ederken, Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir ise “Hem öğrenci hem öğretmen anlamında bir sirkülasyon olacak, biz bu süreci en az hasarla atlatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
“Veliler sürece sahip çıkmalı”
4+4+4 eğitim süreci ile ilgili gerekli hazırlıkların yapılmadığını eğitim camiasında tedirgin bir bekleyiş olduğunu ifade eden Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “4+4+4 süreci ile ilgili sıkıntılar var. Süreç çok aceleye getirildi. Hiçbir bilimsel hazırlık yapılmadı. Konuya başlangıçta ciddiyetsiz yaklaşıldı. Sendikalar, veliler sivil toplumun, demokratik kitle örgütlerinin görüşü olmaması büyük sıkıntı. Süreç başlarken antidemokratik bir anlamda dayatmacı ve faşizan bir yaklaşımla başladı. Eğitime böyle bakılınca eğitimdeki atmosferi bozan temel konulardan biri oluyor” dedi.
 
Başkan Koç şunları söyledi; “Eğitim kurumları buna fiziki ortam olarak hazır değil. Hazır olmadığı için eğitim kalitesini artırmak için mevcudu azaltma çabası veriliyordu. Ama bu süreç işi tam tersine döndürecek. Sınıflarda öğrenci sayısı artacak ve ikili öğretime geçilecek. Hazırlıksız ve dayatmacılığın sonuçları olarak karşımıza çıkacak. Eğitimin temel başlangıcı olan yerde dayatma temel sıkıntı. Bazı seçmeli derslerde belli dünya görüşü ve inancı dayatmaya çalışan zorlamalar hazırlığı var. Bunu mahkemeye taşıyacağız. Diyanet işleri başkanlığının da devreye girdiği bir noktada aynı dayatma okullarda da oluyor. Müfredatla ilgili nedir ne değildir sorunu da var. Müfredat hazırlığı da yok. Eğitim ve bilim çalışanları büyük kaygı duyuyorlar. Yaşam ortamları ve çalışma ortamları ile ilgili belirsizlik var. Dördüncü sınıf, beşinci sınıf öğretmenleri, branş öğretmenleri, görevlendirme ile çalışan öğretmenler, milli eğitim müdürlüklerinde norm fazlası olarak bulunan öğretmenler, hangi ilkeden hareketle bu süreçte görevlendirileceği de belli değil. 4+4+4 meşru mücadelemize rağmen dayatarak geçirdikleri yasaya hazır değiller. Mücadelemiz devam edecek. Alternatif hazırlıkları da yapıyoruz. En önemlisi olaya sahip çıkması gereken kitle bu yaş grubunda çocuğu olan velilerdir.”
 
 
“En az hasarla anlatmaktan yanayız”
İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş’la yapılan toplantıda endişelerin dile getirildiğini bildiren Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir; “Milli Eğitim Müdürünün toplantıda söylediği sözlerin arkasında durmasını istiyoruz. Biz de duracağını düşünüyoruz” dedi.
 
Bozdemir şunları söyledi; “Kayıt bölgelerinin en yakın yürüme mesafesi olacağı söylendi. Merkez ilköğretim ile Gazi ilköğretimin sabahçı ,öğlenci olmasından dolayı sıkıntı olabilir. Milli Eğitim İl Müdürü bizimle yaptığı toplantıda hiçbir öğretmenin norm fazlası konumunda kalıp, kaybı olamayacağı noktasında garanti verdi. Barbaros ilköğretim okulunda sıkıntı olabilir dedik. İlköğretimin Turgut Reis’e taşınması ile ilgili. Biz bu sisteme karşıyız. Okulların bu şekilde bölünmesine karşıyız. Kesintisiz sekiz yıllık eğitim olmalıydı. Ama bir yasa çıktı. Bu uygulanacak, biz istiyoruz ki tabiî ki öğrenci odaklı olsun. Ama bizler öncelikle öğretmen arkadaşlarımızın da mağdur edilmemesinden yanayız. Çünkü öğretmenlerinde evleri ve okulları çok farklı yerlerde olacak. Öğretmenlerde de büyük sirkülasyon olacak. Biz de tedirginiz. En az hasarla anlatmaktan yanayız. Milli Eğitim Müdürünün toplantıda söylediği sözlerin arkasında durmasını istiyoruz. Biz de duracağını düşünüyoruz. Ayrıca herkes kendi kayıt bölgesinde kayıt olacak dedi. Ben de daha önceki yıllarda savcı, emniyet müdürü, vali çocukları istedikleri okullara kayıt oluyor dedim. Milli eğitim müdürü bu yıl ona izin vermeyeceğini söyledi.”
Paylaş