Eğitimde özelleştirme çabaları...

Meslek yüksekokullarının yeniden yapılandırılması ve sayısının azaltılması ile ilgili adımlara Eğitim Sen cephesinden tepki geldi.

562
Meslek yüksekokullarının yeniden yapılandırılması ve sayısının azaltılması ile ilgili adımları değerlendiren Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç ara elemana ihtiyaç duyulan bir ülkede yönetici konumunda olan karar vericilerin eğitimi yük gibi görüp, özel sektöre devredip, özel sektöre bırakma çabası içinde olduklarını söyledi. Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç Türkiye’de eğitim ve bilim sürecinin toplum katılımı ile sağlıklı bir şekilde planlanarak yapılmadığını belirterek, toplumun katmanlarının değişikliklerden uygulama aşamasında haberdar olduğunu ifade etti. Koç toplumun ihtiyaçlarının belirlenmeden ve toplumun katmanlarından ve STK’lardan ve işin uzmanlardan görüş almadan planlama yapmanın sıkıntılar doğurduğunu belirterek bunun da toplumda endişe yarattığını söyledi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) birlikte yürüttüğü çalışmaya göre son yıllarda aşırı artış gösteren meslek yüksekokulu sayısı kontrol altına almak amacıyla yüksekokulların sayısının azaltılması, bu okulların bir bölümü kapatılırken bazılarının meslek lisesine dönüştürülecek olmasına ve bazılarının ise birleştirilecek olmasına tepki gösteren Eğitim Sen Başkanı Telat Koç: “Amaçlarının gerçek anlamda süreci çözmek olmadığı, kafalarının arkasındaki düşünceleri hayata geçirmek ve süreci kullanmak olduğu konusunda toplumda endişe yaratıyorlar” dedi. Koç eğitimde bireyin kendini güçlendirmesi ve güçlü bir şekilde var etmesi hususuna dikkat edilmediğini belirterek: “Herkesin üniversite okuması değil, herkesin mutlu işte çalışması da amaçlanmalı. Çok iyi rehberlik ve danışmanlık hizmeti vererek öğrencileri meslek liselerine yönlendirmek çok önemli. Doğru politikalar üretmek yerine meslek liselerinin niteliğini azaltmak, ya da yüksekokulları kapatmak sürecin akılcı ve bilimsel işlemediğinin göstergesidir” diye konuştu. Ara elemana ihtiyaç duyulan bir ülkede yönetici konumunda olan karar vericilerin eğitimi yük gibi görüp, özel sektöre devredip, özel sektöre bırakma çabası içinde olduklarını söyleyen Koç: “ Bütün bu gelişmeler Türkiye’nin ekonomi ve kültürel gelişmesi için adım atılmadığını ve hizmet edilmediğini gösteriyor. Türkiye’de ekonomi iyiye gitmiyor, Türkiye birçok alanda başarısız, bunlar halk tarafından fark edilip demokratik olarak gereken cevap verilmelidir” dedi.
Paylaş