Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz; "Yeni sistem kaosa dönüştü"

949

 Liseye girişte nitelikli okul sınavlarına sayılı günler kala sadece ‘nitelikli’ okul listesini yayımlayabilen Milli Eğitim Bakanlığı, tercih sisteminin nasıl olacağını henüz yayınlamadı. Bakanlık Türkiye genelinde 1.2 milyon 8’inci sınıf öğrencisinden sadece 126 bin 510’u için ‘nitelikli okul’ kontenjanı belirlerken, gözler geri kalan 1 milyon öğrencinin liselere nasıl yerleştirileceğine çevrildi. Konu ile ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY’a açıklamada bulunan Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş, sınavla girilen birçok nitelikli okulun çıkartılması sonucunda Meslek ve İmam Hatip Liseleri’nin arttırıldığını ifade ederek, öğrencilerin buraları tercih emek zorunda bırakılacaklarını söyledi. Çanakkale’de sınavla girilecek yalnızca Sosyal Bilimler Lisesi ve Fen Lisesi olduğunu belirten Savaş, Vahit Tuna Anadolu Lisesi’nin de sınavla alınacak nitelikli okul statüsünden çıkartılması sonucu diğer okullara yığılma olacağını dile getirdi. Aynı zamanda ilçedeki öğrencilerin Anadolu Liselerine geçme imkanının azalacağını vurgulayan Savaş, bu öğrencilerin Meslek ve İmam Hatipleri tercih etmek zorunda olacaklarını söyledi.  Savaş, nitelikli okul sınavlarına sayılı günler kala Milli Eğitim Bakanlığı’nın hala sistem değiştirdiğini belirterek, velilerin bir karmaşa içerisinde olduğunu ve Bakanlığın ne yaptığını bilmediğini dile getirdi.  Savaş, Milli Eğitim tarafından yapılan son değişiklikler ile ilgili; “Türkiye genelinde sınavsız olan 600 okul vardı. Bu 600 okulu bin 367 okula çıkarttılar. Yani nitelikli okullar azaltıldı. Çanakkale’de de Vahit Tuna Anadolu Lisesi nitelikli okullar arasından çıktı.  Şu anda 5 tercih devam ediyor. Çocuklar hala 2 tercihini ya Meslek Lisesi ya da İmama Hatip Lisesi’nden yana kullanmak zorundalar. Bunun için İmama Hatip ve Meslek Liseleri çoğaltıldı” dedi.

 
“Bazı yerlerde seçilecek Anadolu Lisesi yok”
Üst düzey öğrencelerin birçoğunun niteliksiz sayılan Anadolu Liseleri’ni seçmek zorunda olacaklarını belirten Savaş; “Çanakkale’de sınavla girilecek okul sadece Sosyal Bilimler Lisesi ve Fen Bilimleri Lisesi var. Bazı yerlerde seçilecek Anadolu Lisesi kalmadı. İlçe Merkezi’nde olan bir öğrenci sınavla sadece Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi’ne girebilir. Diğer türlü Anadolu Lisesi’ni tercih ederse niteliksiz okul sınıfında yer alıyor. Üst düzey öğrencilerin çoğu sınavsız olarak Anadolu liselerine geçmeye çalışacak. Belirsizlik devam ediyor. Ne öğrenciler, ne veliler, ne de Milli eğitim Bakanlığı ne yapacağını bilmiyor” dedi.
 
“Nitelikli okullara yığılma olacak”
Vahit Tuna Anadolu Lisesi’nin nitelikli okul statüsünden çıkartılmasıyla kalan iki okula yığılma olacağını ifade eden Savaş; “Çoğu yerde Anadolu Lisesi yok, nitelikli okullar azaldı.  Çanakkale’de iki tane sınavla girilecek nitelikli okul vardı. Vahit Tuna Anadolu Lisesi artık sınavla almayacak. Şu anda bir tane var. Oda Fen Lisesi, böylece Vahit Tuna Anadolu Lisesi’ne girmek isteyen birçok öğrenci Fen Lisesi’ne yığılacak.  Özellikle ilçeler çok zor durumda. Onların ilçede seçeceği okullar yok hükmünde. Merkez’deki öğrenciler öncelikle Anadolu Liselerine geçecek, daha sonra ilçelerdeki öğrenciler geçebilecek. Böylece onlar tercih etseler dahi tercih ettikleri okullara yerleşemeyince ellerinde sadece Meslek Lisesi ve İmama Hatip Lisesi tercihleri kalacak. Çünkü İmam Hatip Liseleri tercihi az. Tercih etmek istemeyen çoğu öğrenci Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liselerine yönlendirilecek” dedi.
 
“Ciddi bir karmaşa söz konusu”
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hala sistem değişikliği yapıldığı ve ortada ciddi bir karmaşa olduğunu dile getiren Savaş son olarak; “Genel olarak özetlemek gerekirse bir nitelikli birde niteliksiz okullar var. Yüzde onluk bir kesim bu nitelikli okullara sınavla girebilecekler. Bizimde Çanakkale yerelinde nitelikli olarak iki okulumuz var. biri Sosyal Bilimleri Lisesi diğeri de Fen Bilimler Lisesi. Bir öğrenci sınavla girmek istiyorsa ancak iki tane okul tercih edebilecek. Vahit Tuna Lisesi’nin çıkartılması ile iki okulumuz kaldı. Bu durumda yüzde 10 kesimimiz bu iki okula yığılacak ve ne kadar kontenjan varsa o kadar alınacak. Zaten veliler bir karmaşa içerisinde, sistemi öğrenmeye çalışıyorlar ancak sınava sayılı günler kala Milli Eğitim Bakanlığı sistem değişikliği yapmaya devam ediyor. Kendileri de ne yaptıklarını bilmiyorlar” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş