Eğitim-Sen, Öğretmen Evi’ne sahip çıktı

Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Belediye Sosyal Tesisleri`nde buluşarak Çanakkale Öğretmen Evi`nin yıkılması planlanan restoran bölümüne yürüdü. Burada açıklamada bulunan Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, “Eğitim ve bilim çalışanlarının haklarının daraltılması ve kaynaklarının yağmalanması kabul edilemez” dedi.

989
 
 
KESK`e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Çanakkale Şubesi, hafta sonu gündemine Çanakkale Öğretmen Evi`ni aldı. Öğretmen Evi`nin Kordon boyu`nda bulunan restoran ve sosyal aktivite bölümünün depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile yıkalacağı ve yerine yenisinin yapılacağı ancak ödenek sıkıntısı çekildiğinin ifade edilmesinin ardından ortaya atılan bazı iddialar noktasında Eğitim-Sen`liler, Öğretmen Evi`ne sahip çıkma çağrısında bulundular. Hafta sonu, Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde bir araya gelen Eğitim-Sen üyeleri, buradan pankart ve sloganlarla Öğretmen Evi ek binasına doğru yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş sonunda açıklamada bulunan Eğitim-Sen Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, Eğitim ve bilim sürecinin özelleştirme yolu ile piyasalaştırılması süreci yaşanmaktadır. Bu durum beraberinde eğitim ve bilim çalışanlarının sosyal haklarının daraltılması ve kaynaklarının yağmalanmasına neden olmaktadır.
 
 
Çanakkale Öğretmen Evi’nin güvenlik gerekçesi ile boşaltılması sonrasında kısa sürede tekrar hizmete açılmaması bizde kaygılara neden olmaktadır. Bize ulaşan duyumlar Çanakkale Öğretmen Evinin; Milli Eğitim Müdürlüğü binası haline getirileceği, yap işlet devret modeli ile özel sektöre devredileceği, yine özel sektöre bir başka yerde öğretmen evi yapması karşılığında verileceği şeklindedir. Eğitim Sen olarak duyumlardan hareket edemeyeceğimizden ve güncel durumda Çanakkale Öğretmen Evinin hizmete açılmamış, buna ek olarak burayı kullananlara alternatif bir mekan oluşturulmamış olması gerçeğinden hareketle konunun Çanakkale Milli Eğitim Müdürü sayın Dr. Şaban Karataş görüşülmesi ihtiyacı hissedilmiştir. Sayın Dr. Karataş ile kaygılarımızı paylaştığımızda sendikamıza duyumların doğru olmadığı fakat bununla birlikte Çanakkale Öğretmen Evinin hizmete açılmasında kaynak sorunu olduğu ifade edilmiştir. Sayın Dr. Karataş’ın bu görüşü daha sonra yerel basına da yansımıştır. Eğitim Sen eğitim ve bilim çalışanlarının sorunlarını yakından izlemekte ve sorunları belirleyerek çözümler de üretmektedir. Bu kapsamda değişik zamanlarda hazırlanan raporlarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinin yetersizliği veriler ile ortaya konulmuştur. Bu çalışmalar kapsamında belirlenen bir diğer ekonomik gerçek de Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi içinde yatırıma ayrılan kaynakların yetersizliğidir. Kaldı ki öğretmen evleri eğitim ve bilim çalışanlarından kesilen ödentiler ile yapılan kurumlardır. Diğer bir ifadeyle öğretmen evleri eğitim ve bilim çalışanlarının öz malıdır. Sonuç olarak ifade etmek gerekirse Çanakkale Öğretmen Evinin herhangi bir şekilde özel sektöre peşkeş çekilmesi düşünülemez. Çanakkale Öğretmen Evinin herhangi bir şekilde amaç dışı kullanılması ve/veya özelleştirmesi kabul edilemez. Kabul edilemeyecek bir diğer gerçek ise Çanakkale Öğretmen Evinin kaynak yetersizliği nedeniyle kullanım dışı tutulması da kabul edilemez.
 
 
Türkiye’de kamu kaynaklarının nasıl amaç dışı kullanıldığı ve/veya yağmalandığı konusunda yüzlerce örnek vardır. Bu nedenle Çanakkale Öğretmen Evinin hizmete açılması için kaynak yetersizliği kabul edilemez bir durumdur. Bu nedenle Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Millet Vekilleri başta olmak üzere bütün yetkilileri Çanakkale Öğretmen Evinin en kısa sürede hizmete açılmasını sağlayacak kaynakları sağlamak üzere göreve davet ediyoruz. Toplumumuzun geleceğini aydınlatmak için ömrünü harcamış eğitim ve bilim çalışanları emeklileri başta olmak üzere çalışanlarımızın bu sosyal haktan mahrum bırakılması kabul edilemez. Bütün yetkilileri konuya kısa sürede çözüm üretmeye davet ediyoruz. Konu titizlikle takip edilecek ve her türlü hak kaybına karşı çıkılacaktır” dedi. Eylemin ardından Eğitim-Sen üyeleri kaderine terk edildiğini iddia ettikleri binanın motosiklet ve bisiklet parkı olarak kullanıldığını ifade ederek tepki gösterdiler.
 
Paylaş