Eğitim-Sen, "Kamunun sorumluluklarını öğretmenler üstlenmemeli"

870

 Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar,  güncel gelişmelere ve eğitim emekçilerinin haklarına yönelik açıklamada bulundu. İnfaz yasasını da değerlendiren Hacımusalar, kamu vicdanında derin yaralar açıldığını söyledi. Hacımusalar, “Geride bıraktığımız hafta TBMM yoğun bir çalışma ile siyasi iktidarın çıkarmayı hedeflediği yasalarla ilgili görüşmeleri tamamlayarak tatile girdi. Yaşanan sorunlara çözüm üreten kurum olması gereken TBMM’nin bu dönemde tatile girmesini doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz. Eşitlik ve adalet açısından tartışmalı olan ‘infaz yasası’ kabul edildi ve tahliyeler başladı. Tahliye talebi reddedilenler düşüncesinden, siyasi görüşünden veya yaptığı haberden dolayı cezaevlerinde olanlardı. Bu durumun kamu vicdanında derin yaralar açtığı kesindir. Geçtiğimiz hafta TBMM’de kabul edilen yükseköğretim ve öğretmenlerin tatilleri ile ilgili yasalarda yoğun tartışılan konulardandı. Yapılan değişikliklerden doğrudan etkilenen kesimler ve temsilcileri ile görüşme ihtiyacı dahi duymadan çıkarılan bu yasalarla ilgili tartışmalarımızı ve eleştirilerimizi sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz” dedi. 

 

“Kimse mağdur edilmemeli”
Hacımusalar açıklamasında “Türkiye’den sadece Eğitim Sen’in üyesi olduğu Avrupa Eğitim Sendikaları Komisyonu (ETUCE), hükümetlere ve karar alıcılara, salgına karşı alınacak önlemleri çalışanlar ve sendikalarla birlikte belirleme çağrısında bulundu. Tüm uyarılarımıza rağmen, salgın döneminde kapalı olması gereken meslek liseleri açık tutularak, kimi malzemelerin üretimi devam etmektedir. İl, ilçe eğitim yöneticileri okul müdürlerini, okul müdürleri de öğretmenleri çalışmaya zorlamaktadır. Tüm eğitim yöneticilerine öğretmenlerin bu dönemde idari izinli olduğunu ve okullara gelmeye zorlanamayacaklarını yeniden hatırlatırız. Kimi okul yöneticileri, okul aile birlikleri tarafından çalıştırılan eğitim emekçilerinin ücretlerini öğretmenlerin karşılamasını istemektedir. Kamunun sorumluluklarını öğretmenlerin üstlenmesi beklenemez. Kimse mağdur edilmemeli, arkadaşlarımızın ücretleri devlet tarafından ödenmelidir. Tüm uyarılara rağmen çalışma devam ediyor. MEB Personel Genel Müdürlüğünde çalışan bir arkadaşımıza virüs tanısı konulmuştur. Tüm önlemler acil olarak alınmalıdır. Arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz. YÖK Personel Daire Başkanlığı kayıt dondurma kararının araştırma görevlileri için nasıl uygulanacağına dair bir yazıyı üniversitelere gönderdi. YÖK tarafından alınan “Kayıt Dondurma” kararının, lisansüstü eğitimini kadrosunun bulunduğu üniversite dışında bir üniversitede yapan araştırma görevlilerini mağdur etmemesi için yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” dedi.
 
“Rehber öğretmenlerle ilgili acil düzenleme şart”
Hacımusalar ayrıca “Öğretmenlerin tatilleri ile ilgili yasa kabul edildikten sonra yaz tatilinin kısalıp kısalmayacağı ile ilgili bir tartışma başladı. Bu konuda bir mağduriyet oluşmaması ve öğrenciler açısından istenilen sonuca ulaşılabilmesi için, MEB’in konunun tüm tarafları ile bir araya gelmesi ve süreci birlikte sürdürmesi gerekmektedir. Söz konusu yasanın en fazla mağdur ettiği kesim Rehber Öğretmenler olmuştur. Bu konuda acilen yeniden bir düzenleme yapılmalı ve oluşabilecek sorunlar engellenmelidir” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş