havadurum

Eğitim-Sen hukuksuzluğa boyun eğmiyor

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, YÖK’ün ve üniversitelerin Anayasa hükümlerini ve toplu sözleşme hukukunu çiğnediğinin Çalışma Bakanlığı tarafından tescillendiğini söyledi. Koç; “Eğitim Sen, üyelerimize yönelen bu hukuksuzluğun giderilmesi için gerekli adımları atmaya devam edecektir” dedi.

735
Konu ile ilgili sendika binasında açıklama yapan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Bilindiği üzere, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu`nun 29.5.2012 karar tarihli ve 2012/1 sayılı kararının "Yükseköğretim kurumları disiplin kurullarında sendika temsilcisinin bulunması" başlıklı 20.maddesiyle, hakkında disiplin soruşturması yürütülen kamu görevlisinin üyesi olduğu sendikanın temsilcisi, yükseköğretim kurumları disiplin ve yüksek disiplin kurullarında yer alacağı kurala bağlanmıştır. Anayasa`nın "Toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı" başlıklı 53. maddesinde ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararlarının kesin ve toplu sözleşme hükmünde olduğu belirtilmiştir” dedi.
“Ne olmuştu?”
Koç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Anılan hükümler gereği, YÖK bünyesindeki Yüksek Disiplin Kurulu`nda sendikamız üyeleriyle ilgili toplantılarda, sendikamız temsilcisinin Kurul üyesi olarak katılımının sağlanmasını istemiştik. Bu çerçevede sendikamız tarafından bir üyemiz hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili toplantıya görevlendirme yapılmış ve Kurul üyesi olarak temsilcimizin toplantıda yer alması sağlanmıştı. Ancak, 28 Şubat günü dört üyemiz hakkında yürütülecek toplantılarla ilgili olarak, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya imzasıyla görevli temsilcimize bir yazı gönderilmiş ve ilgili toplantıya katılamayacağı bildirilmişti. Sendikamız tüzel kişiliğine değil de doğrudan temsilci olarak görevlendirilen üyemize yapılan tebligatta, "Kamu Görevlileri Hakem Kurulu`nun görev ve yetki alanı memurların mali ve sosyal haklarıyla sınırlı olduğundan, bu kapsamda olmayan ‘disiplin` hükümlerinin Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararıyla değiştirilmesinin mümkün olmayacağı" ifade edilmiş ve Kamu Hakem Kurulu`nu "yetkisiz" bir kurum olarak tanımlamıştır.”
“Çalışma Bakanlığı`na başvuruda bulunduk”
YÖK`ün toplu sözleşme düzenini işlemez hale getiren kararına karşı Çalışma Bakanlığı`na başvuruda bulunduklarını ifade eden Koç; “Sendikamız, taleplerimizin arkasında olacağımızı ve sendikal haklarımızdan asla taviz vermeyeceğimizi ifade etmek amacıyla 05.03.2013 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na bir dilekçe sunmuş ve Bakanlığın yaşanan hukuksuzluk karşısında gerekli önlemleri almasını talep etmiştir. Bakanlık tarafından dilekçemize verilen cevabın ilgili kısmı şu şekildedir: `…Bu itibarla, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Yüksek Disiplin Kurulunda, sendika temsilcisinin kurul üyesi olarak yer alması gerektiği, bu kurullara sendika temsilcisinin katılımının engellenmesi durumunda ise yargıya başvurulabileceğine bilgilerinizi rica ederim.` Açıkça anlaşılacağı üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, YÖK`ün yukarıda anılan ilgili kararını Toplu Sözleşme hukukuna aykırı bulmaktadır” diye konuştu.
“Üyelerimize verilen disiplin cezası hukuka aykırıdır!”
Sendika üyelerine verilen disiplin cezasının hukuka aykırı olduğuna dikkat çeken Koç; “Genelde YÖK ve üniversitelerin özelde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin üyelerimiz ile ilgili uyguladığı disiplin cezaları hukuksuzdur. Yaşanan bu hukuksuzluklar, YÖK ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin otoriter, "ben yaptım oldu" mantığıyla şekillenen yönetim anlayışını gözler önüne sermiştir. Eğitim Sen genel merkez ve Çanakkale şube çalışmaları kapsamında meşru ve hukuki mücadelelerimiz devam etmektedir. Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından verilen hukuka aykırı cezalar iptal ettirilmiştir. Bilinmelidir ki sendikamız Eğitim Sen, üyelerimize yönelen bu hukuksuzluğun giderilmesi için gerekli adımları atmaya devam edecek ve idarenin hukuk tanımaz yaklaşımına karşı hukuk devleti ilkesini var edebilmek adına sendikal hak ve özgürlüklerden taviz vermeden mücadelesine devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Paylaş