4+4+4 eğitim sistemi öğretmenleri mağdur etmeye devam ediyor. Dün başlayan özür grubu yer değiştirme başvurularında binlerce öğretmen, başvuru modülünde "Branşınıza ait boş kontenjan bulunmamaktadır" ifadesi ile karşılaştı. Daha önce Atama ve Yer Değiştirme Kılavuzu`nda norm fazlalığı olan branşlarda atamanın yapılmayacağı dile getirilmişti. Bu haliyle birçok sorunu içerisinde barındıran düzenlemeye, bugün öğretmenlerin karşılaştığı "Branşınıza ait boş kontenjan bulunmamaktadır" ifadesi ile bir yenisi daha eklenmiş; norm açığı olan branşlarda da kontenjan açılmazken, Eğitim-Sen sağlık, öğrenim ve eş durumu özür grubu atamaları ile binlerce öğretmenin yer değişikliğinin yapılmamasına ve bu haklarının yok sayılmasına karşı Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak yeni eğitim sisteminin öğretmenler açısından yarattığı mağduriyete dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanlığı önünde 4+4+4 ile artan öğretmen mağduriyetlerine ilişkin bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Eğitim-Sen’in bu konuda sorun yaşayan bütün öğretmenler ile birlikte omuz omuza vererek, gerek hukuksal, gerekse örgütsel anlamda ortak mücadele vermeye hazır olduğunu söyledi. Eğitimde 4+4+4 modelinin öğretmenleri ciddi anlamda mağdur ettiğini belirten Yıldız; “4+4+4 kademeli eğitim sistemi daha okullar açılmadan il içi ve il dışı tayin ve özür grubundan atama bekleyen binlerce öğretmeni zor duruma sokmuş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın beceriksizliği yüzünden tayin ve özür grubu atamalarını bekleyen çok sayıda öğretmen mağdur edilmiştir. Hatırlanacağı gibi, önce öğretmenlerin il içi yer değiştirme kılavuzunda, isteğe bağlı yer değiştirmesi yapılan öğretmenlerin, iller arasında yer değiştirmeye başvuruda bulunması engellenmiş, sadece il içinde ataması yapılamayanların iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekleri belirtilerek başka bir mağduriyet yaratılmıştır. Bakanlığın hazırladığı kılavuza göre il içi yer değiştirme ile görev yeri değiştirilen öğretmenlerin, özür durumundan tekrar yer değiştirme isteğinde de bulunması da engellenmiştir. Hiçbir hazırlık ve altyapı yatırımı yapılmadan hayata geçirilmeye çalışılan ve bir dayatma olarak uygulanmak istenen 4+4+4 kademeli eğitim modelinin şimdiden binlerce öğretmeni mağdur etmiş olması, yarın okullar açıldığında eğitim sisteminin karşı karşıya kalacağı kaosu bugünden haber vermiştir. 4+4+4 üzerinden okulların ayrılması ile birlikte MEB verilerine göre 30 bini sınıf öğretmeni olmak üzere, 70 bine yakın öğretmen norm fazlası durumuna düşmüştür. Eğitim Sen’in tespitlerine göre norm fazlası durumuna düşen öğretmen sayısı açıklanan rakamların üzerindedir. Norm fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenleri yer değiştirmek zorunda bırakılmış ancak bu kadar çok sayıda fazlalık varken tercih ettikleri okullara yerleşmeleri mümkün olmamış ve norm fazlası olarak beklemeye alınmışlardır. 4+4+4 sistemi gündeme getirildiğinde bütün eleştirileri yok sayan ve sistemin uygulanması ile öğretmenlerin norm fazlası olmayacağını iddia eden “yandaş sendika”, hükümetle “yakın” ilişkilerini kullanarak tayin ve terfilerle kendi taraftarlarının atamaları ile uğraşırken, 4+4+4 uygulaması ile bütün hayatları alt üst olan öğretmenlere nasıl bir açıklama yapacaktır merak ediyoruz” dedi.
“Öğretmenler büyük bir hayal kırıklığına uğratıldı”
Getirilen yeni kısıtlamaların binlerce öğretmende büyük bir hayal kırıklığına neden olduğunu ifade eden Yıldız; “Daha önce Atama ve Yer Değiştirme Kılavuzu`nda norm fazlalığı olan branşlarda atamanın yapılmayacağı dile getirilmiştir. Bu haliyle birçok sorunu içerisinde barındıran düzenleme sonrasında öğretmenlerin karşılaştığı “Branşınıza ait boş kontenjan bulunmamaktadır” ifadesi ile bir yenisi daha eklenmiş; norm açığı olan branşlarda bile kontenjan açılmamıştır. Sağlık, öğrenim ve eş durumu özür grubu atamaları ile binlerce öğretmenin yer değişikliğinin yapılmaması ve öğretmenlerin en temel haklarının yok sayılması yaşanan kaosu daha da derinleştirmiştir. 2012 il dışı yer değiştirme kontenjanı olarak sadece 7 ilin açılması ile binlerce öğretmen kelimenin tam anlamıyla büyük bir şok yaşamıştır. Benzer bir durum özür grubunda ortaya çıkmış, sadece 10 il açılarak, diğer illerde özellikle eş durumu tayini bekleyen öğretmenler büyük bir hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalmışlardır. Açılan 10 ilde kontenjanların sınırlı olması, özür grubu tayinlerinde bugüne kadar görülmemiş büyüklükte b ir skandalı yaşanmasına neden olmuş durumdadır. Daha önceki düzenlemelerde bir ilde norm kadro açığı olmaması durumunda İl emrine atama yapılıyorken, Milli Eğitim Bakanlığı bu dönem İl emri uygulamasını kaldırmıştır. Bu yetmezmiş gibi şimdi de norm fazlası öğretmenlerin durumuyla ilgili yeni kısıtlamalar getirerek binlerce öğretmeni büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır” diye konuştu.
“Yaşanan sorunlar bir an önce çözülmelidir”
Özür gurubu atamalarında yaşanan sorunların çözümü için Milli Eğitim Bakanlığı’nın acil adım atması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, yaşanan mağduriyetlerin daha da artmadan bir an önce giderilmesini talep etti. Yıldız şu şekilde konuştu: “Özür grubunda çoğu öğretmenin hizmet puanı yetmesine rağmen, norm fazlası sorunu ve özür grubunda yaşanan diğer sorunlar nedeniyle parçalanmış ailelerin yaşadığı dramı daha da derinleştirmiştir. Bu düzenleme Üstelik kılavuzda öğretmenlere tayinlerinin yapılmaması durumunda ücretsiz izne ayrılabileceklerinin belirtilmesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuya ne kadar “gayri ciddi” yaklaştığını ve binlerce öğretmenle resmen alay ettiğini göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bir taraftan norm sayısına göre 138 bin öğretmen açığından bahsederken, tayin ve atamalarda sadece 8-10 ilin açılması büyük bir çelişkidir. 4+4+4 nedeniyle çok sayıda yeni sınıf açılmak zorundadır ve her sınıf için öğretmen ihtiyacının gündeme gelmesi kaçınılmazdır. Bu somut gerçek ortadayken Bakanlık, bugüne kadar elini attığı her işi olduğu gibi, özür grubu sorununu da eline yüzüne bulaştırmıştır. Norm kadro fazlası durumundaki sınıf öğretmenlerinin ne olacağı ve özür gurubu atamalarında yaşanan sorunların çözümü noktasında Milli Eğitim Bakanlığı acil adım atmalı ve yaşanan mağduriyetler daha da artmadan yaşanan sorunlar bir an önce çözülmelidir.”
Yıldız konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Eğitim Sen olarak özgür grubu atamaları nedeniyle mağdur olan öğretmenlerimizin tepkilerini bireysel olarak göstermelerinin anlaşılır olduğunu biliyoruz. Fakat her geçen gün çığ gibi büyüyen bu tepkiyi örgütlü bir şekilde göstermedikçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın somut bir adım atması ve yaşanan mağduriyetlere kalıcı çözüm üretmesi beklenmemelidir. 4+4+4 sisteminin uygulanması sonucunda mağdur olan her kesim, farklı yönlerden mağduriyet yaşıyor olsa da, yaşadığımız sorunların kaynağının 4+4+4 dayatması olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır. Eğitimde yaşanan büyük kaosun ilk mağdurları olan ve gerek il içi ve il dışı tayinlerde, gerekse özür grubu atamalarında sorun yaşayan öğretmenlerimizin daha fazla mağdur edilmesine izin verilmemelidir. Eğitim Sen bu konuda sorun yaşayan bütün öğretmenlerimizle birlikte, onlarla omuz omuza vererek, gerek hukuksal, gerekse örgütsel anlamda ortak mücadele vermeye hazırdır.”