Eğitim Sen Çanakkale Şubesi, 15–16 Haziran Kültür–Sanat Etkinlikleri, Ozan Yaşar Miraç’ın konuk olarak katıldığı “Şiir Dinletisi - Söyleşi – Müzik” etkinliyle başladı. Sanatçı Eğitimci Yonca Yüksel’in yeniden düzenleyip yorumladığı, Yaşar Miraç’ın şiirlerinden, “Tahsin İncirci, Bilge Özgen, Eftal Küçük, Volkan Konak” gibi tanınmış sanatçılarınca yapılmış besteler; on kişilik bir müzik grubu tarafından seslendirildi. Aralarında TDK ödülü almış, 12 Eylül’de yasaklanmış ve yedi yıl süreyle yasaklı kalmış onu aşkın yayımlanmış ve yayıma hazır şiir kitaplarından; şiirlerini okuyan Yaşar Miraç coşkuyla alkışlandı. Miraç, izleğin söyleşi bölümünde bir izleyicinin “12 Eylül sonrası gençliğin a-politikleştirildiği ifade edilirken, gezi olayını nasıl açıklamalıyız?” sorusuna yanıt olarak: “Köksüzleştirme, kültürsüzleştirme amaçlanarak onlarca aydının katledildiği, yüzlercesinin zindanlara kapatıldığı bir sürecin acı sonucudur, gençliğin ülke sorunlarına duyarsızlaşması. Ancak halk özünde devrimcidir. Hiçbir baskı bu özü yok edemez. Gezide yeşeren ve sol örgütleri sonradan oraya toparlayan da bu özdür.” dedi. Etkinlik ozanın kitaplarını imzalamasının ardından, konuklarla yaptığı özel söyleşilerle çay bahçesinde de sürdü.
Açılış konuşmasını Germeç yaptı
Sendika temsilcilerinden Sanatçı-Eğitimci Umut Germeç, yaptığı açılış konuşmasında sendikaların, demokratik kurumların kültür – sanat alanını; genel insancıl değerlerin, doğanın, emeğin, özgürlüğün kültürden ve sanattan dışlanmaması için sermaye kurumlarına bırakılmaması gerektiğini ifade ederek, bu düşünceyle Eğitim Sen’in `15 – 16 Haziran 1970` görkemli işçi eylemini 14 -17 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek `Sergi, Şiir Dinletisi, Söyleşi, Müzik,Tiyatro, Belgesel` gibi bir dizi etkinlik düzenlediğini söyledi. Eğitim-Sen Yürütme Kurulu adına ise Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç, kültür – sanat etkinliklerini: “Yaşam bize göstermiştir ki emek, sanat, bilim ve aşk ayrılmaz bileşenlerdir. Eğitim-Sen emek mücadelesi tarihimize sanatsal üretimler ile sahip çıkmaya çalışıyor. Emek, sanat, bilim ve aşk alanlarında siz değerli mücadele arkadaşlarımız ile birlikte olmak bizleri güçlendirecektir” dedi.
“Sürgün” edildi, Özgürlük Parkı`nı büyüledi
Etkinliklerin ikinci günü, daha önce yayımlanan programda ÇOMÜ GSF Tiyatrosu`nda oynanacağı açıklanan “Sürgün" adlı oyun Özgürlük Parkı`na taşındı. Burada beğeniye sunulan oyun, konukların yanı sıra çevre sakinlerinin de yoğun ilgisiyle karşılandı. 11 kişilik kadrosuyla Çanakkale’de uygun sahne bulunamayışından Özgürlük Parkı’na, çimenlere “sürgün” edilen “Sürgün” oyununun doğasıyla Çanakkale’nin doğası bütünleşti. Metin düzenlemesi ve oyun tasarımını Pınar Yılmaz’ın yaptığı “Sürgün” oyununda Bakkhalar / Euripides (Çeviri: Sabahattin Eyüboğlu), Medea / Euripides (Çeviri: Metin Balay), Kral Oidipus / Sophokles (Çeviri: Bedrettin Tuncel) gibi üç önemli tragedyadan yararlanıldı. Oyun açık havada sahnelenirken; gece göğü, çakan şimşekler, sahnenin içinden geçen kuş, bağırarak sözünü söyleyen oyuncuya uzaktan seslenişler de oyunun Çanakkale’den eklenen parçaları oldu. Yönetmen Pınar Yılmaz oyunla ilgili olarak “Talep ettiğimiz dünyaya doğru, oyun yoluyla hayal kurmaktan, cesaret etmekten ve denemekten taviz vermemeye çalıştığımız, bir buçuk yıldır oyuncu benliklerimizde devinen bu sürecin, ancak paylaşarak tamamlanabileceği seyircisiyle karşılaşma anında Sürgün’ün güçlü bir etkileşim yaratabilmesini umuyoruz” dedi. Etkinliklerin üçüncü gününde aralarında; Cihat Aral, Nevhiz Tanyeli, Gülseren Südor ve Ahmet Umur Deniz gibi Türk resim sanatının önemli ustalarının yer aldığı 18 sanatçının katılımıyla gerçekleşecek “Eğitimci Sanatçılar Resim Sergisi” açıldı. 16-30 Haziran tarihleri arasında Belediye Dr. Türkan Saylan Tesisleri’nde gezilebilecek olan sergi Çanakkaleli sanatseverleri büyüleyecek. Bugün ise Eğitimci-Fotoğraf Sanatçısı Aykan Özener’in düzenlediği Soma’da çekilmiş yedi videodan oluşan “Soma Belgeselleri-Kolaj” saat 20.00’de, Pan Kültür Merkezi’nde izleyici ile buluşacak.