Eğitim seferberliği şart

1213

 2017-2018 eğitim öğretim dönemi başladı. Çanakkale’de “Her mahalleye bir kreş” projesinin mimarlarından olan Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ile yeni eğitim öğretim dönemi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Geçen yıl açılan Çanakkale Belediyesi ATAM Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nin, Çanakkale’de büyük ilgi gördüğünü belirten Ünüvar, veliler için bu tür çalışmaların süreceğini dile getirdi. 

 
“Ciddi bir eğitim seferberliği başlatmak zorundayız”
Türkiye’de eğitim sisteminin büyük değişikliklere gitmesi gerektiğini vurgulayan Ünüvar; “Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı var, eğitim de bir şekilde işliyor. Neden biz durduk yere, bu kadar büyük ölçekte bir kreş açalım, bir kültür evi açalım? Kültür evi dediğimiz de aslında bir ‘Stem Okulu’ denen bir okulun prototipidir. Stem Okullarını belli ölçülerde, ülke genelinde yapan okullar var. Bununun Bahçeşehir Okulları, Fen Teknoloji liseleri, Robert Koleji gibi örnekleri var. Aslında milli eğitim bunların farkında ama bu bir eğitim politikasıdır. İyiye gitmiyoruz, çok da kötüye gidiyoruz. Çanakkale’nin ve Türkiye’nin acil olarak ne yola, ne köprüye, ne yeni bir inşaata değil, şuanda, hemen, şimdi yeni bir eğitim seferberliğine ihtiyacı var. Nedir bu eğitim seferberliği? Klişe bir tespit vardır; “dünya çok farklı bir yere gidiyor” diye ve bu çok klasik bir kelimedir. Ancak şuanda gerçekten “Dünya çok farklı bir yere gidiyor.” Yani 10 sene sonra dünyayı yakalamak konusunda oldukça zorlanan bir ülke olacağız. Dünyanın gittiği noktayı tahmin edebilmek için, birazcık bilişim ile üreten ülkelere bakmak gerekiyor ne yapıyorlar diye. Şuanda üretilmiş olan robotlar, yapay zekalar, bin kelimelik cümleyi, duyguları ile birlikte anlayabilir ve konuşabilir hale geldiler. Şuanda üretilen yapay zekalı bir robot beste yapabiliyor. 3D printerdan deniz altı ve uzay aracı parçalarını çıktı olarak alabiliyorsunuz… Pisa skorlarına/rakamlarına bakıldığında, Türkiye ilk 50 ülke arasında bile değil. Yani Türkiye, dünyaya yön veren 50 ilke arasında değil. Bunun anlamı; Türkiye’deki bir çocuk sadece okuduğunu anlama konusunda bile 50’nin içerisinde değil. Dolayısıyla, bugün bu ülkeyi seven, vatanını seven herkes, yarından itibaren ciddi bir eğitim seferberliği başlatmak zorunda. Çünkü 10 sene sonra, köleleşmiş bir toplum haline dönüşeceğiz. Ne yapacağız? 0-6 yaştan itibaren, çocuklar; bilim, fen, teknoloji ve sanatla yoğrulmuş, yaşayarak öğrendikleri bir müfredata geçmedikleri takdirde 10 yıl sonra biz, gerçekten de köle bir toplum haline geleceğiz” dedi.
 
“Siz bilimden uzaklaşıyorsanız, o eğitim sıkıntılıdır”
Yeni dönemde yer alan müfredat hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ünüvar; “Yeni müfredat açıklandı, içler acısı bir halde. Siz, kitaplarınızda itaati öğretiyorsanız, sorgulamayı öğretmiyorsanız, bilim, fen teknoloji demek sorgulayan, problem çözen, yaratıcı çocuklar demektir, siz bilimden uzaklaşıyorsanız, o eğitim sıkıntılıdır. Geçmişti, Köy Enstitüleri ve onun devamındaki Fen Liseleri modeli son derece önemlidir. Yeni ekonomi, bilişim becerileri ile donatılmış çocuklar, gençler istiyor. Yani, New York Üniversitesi’nde Selçuk Şirin hoca, örnek veriyor; “Biz dünyada fındık deviyiz. Fındıktan üç milyon dolar elde ediyoruz. Bunu alan İtalyalı bunu 16 milyar dolara çıkıyoruz. Yani fındığı üretmekle iş bitmemeli, öyle bir işlenmeli ki ona katma değer kazandırmalısınız. Yani, yarattığınız her ürünü katma değere dönüştüren bir nesil yoksa ekonomik olarak da gelişmekten söz edemezsiniz. Kişi başına düşen gelir niçin 10 bin dolarda ve daha da aşağılara gidiyor? Siz bunu inşaatla, ürettiğiniz tarım ürünlerini satarak artıramazsınız. Ürettiğinize katma değer katarak, yazılımla, bilişimle üreten nesiller yetiştiremezsek, hiçbir ülke ile rekabet edemeyiz. Pisa skoru giderek düşüyor. Finlandiya’da Pisa skorunda bir puanlık düşüş olduğunda, Finlandiya hükümeti, S.O.S. veriyor, tüm dinamiklerine çağrı yaparak, “Gelin” diyor, “Ne oluyor, buna çözüm bulun” diyor” açıklamasında bulundu.
 
“ATAM Kreş kalitesini gösterdi”
Çanakkale’de geçen yıl faaliyete geçen ATAM Kreş ve Gündüz Bakım Evi’nin amacına ulaştığını söyleyen Ünüvar; “Tüm bu karanlık tablo içerisinde biz de geleceğimiz olan çocuklarımız için çalışmaya devam ediyoruz. Belediye Başkanımız sayın Ülgür Gökhan da aynı vizyonda, biz her mahalleye bir kreş ile 0-6 yaş çocuklara bilimle üretme becerileri, analitik düşünme, yaratıcı becerilerini geliştirecek bir eğitim ile buluşturuyoruz. Çünkü çocukların 0-6 yaş eğitimleri, yetişkinlikte nasıl bir beceriye sahip olacağının yüzde 80’ini oluşturuyor. Atam Kreşimiz ile velilerimizden çok büyük övgüler aldık. Çok beğenildi, ilgi gördü, kalitesini kısa sürede hissettirdi ve taleplere cevap vermekte güçlük çektik. Biz de ikinci bir kreş için hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başladık. Havaalanına yakın bir yerde kreş projemizi çok hızlı bir şekilde hayata geçirmeyi düşünüyoruz” dedi.
 
ATAM Kreş ve Gündüz Bakım Evi hakkında
Cevatpaşa Mahallesi Pirireis Caddesi Bayrak Sokak’ta bulunan Kreş ve Gündüz Bakımevi, ilk olarak 2016/2017 eğitim-öğretim döneminin başlaması ile birlikte minik kentlilere kapılarını açtı. Çanakkale Belediyesi Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde, alanında uzman eğitimcilerden oluşan bir kadro minik kentlilere çok sayıda kültürel, sanatsal, bilimsel ve eğitsel faaliyetler sunuyor. 3-6 yaş aralığındaki çocukların kullanımına uygun malzemelerle döşenen mekanda minikler hem eğleniyor, hem de öğretiyor.
(Şebnem Özer)
Paylaş