havadurum

Eğitim İş'ten muhtarlara; "Altın madenciliğine destek olmak ihanettir"

527

 Altıncı şirkete destek veren çevre köy muhtarları ve şirket işçileri, geçtiğimiz hafta Çanakkale Belediyesi’ne dilekçe vermiş, ‘Direnişçilerden desteğinizi çekin, ekmeğimizle oynamayın’ açıklaması yapmışlardı. Eğitim İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu da açıklama yayınlayarak, muhtarların ve işçilerin yaptıkları açıklamanın talihsiz bir açıklama olduğu belirtildi. Eğitim İş Şubesi tarafından yapılan açıklamada; “Çanakkale Belediyesine verdikleri itirafname gibi bir dilekçeyle maden şirketleriyle nasıl içli dışlı olduklarını, işbirliği yaptıklarını ve menfaatler sağladıklarını da beyan etmişlerdir. 60 günden fazladır devam eden ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ direnişini hedef gösteren bu köy muhtarlarını altıncı şirketlerin kendi amaçları için kullandıkları ortaya çıkmıştır” denildi. Açıklamanın şirketin dili olduğu belirtilen açıklamada; “Muhtarların açıklamaları ve Çanakkale Belediyesine sundukları dilekçedeki yazılanlar tamamen altıncı şirketin dilidir. Şirketin ağzıyla konuşan muhtarlara sormak istiyoruz… Bilim insanlarının siyanürlü altın madenciliği ile ilgili söylediklerini dinlediniz mi? Köy muhtarlarının altıncı şirketin servis taşımacılığını aldığı doğru mudur? Maddi karşılık olarak altıncı şirketlerden neler aldınız?” ifadeleri kullanıldı. 

 
“Çevreyi, doğayı, ormanları korumak anayasal görev ve sorumluluktur”
Eğitim-İş Çanakkale Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada; “Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından organize edildiği açıkça belli olan, Kirazlı, Serçeler ve Sarıbeyli köy muhtarlarının öncülüğünde bir grup, 25 Eylül tarihinde Çanakkale Belediyesi önünde çok talihsiz bir açıklama yapmışlardır. Çanakkale Belediyesine verdikleri itirafname gibi bir dilekçeyle maden şirketleriyle nasıl içli dışlı olduklarını, işbirliği yaptıklarını ve menfaatler sağladıklarını da beyan etmişlerdir. 60 günden fazladır devam eden ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ direnişini hedef gösteren bu köy muhtarlarını altıncı şirketlerin kendi amaçları için kullandıkları ortaya çıkmıştır. Toprağını, havasını, suyunu, ormanlarını ve çevresel değerlerini korumak için Altın Madenciliğine karşı yapılan bu onurlu mücadeleyi yaratan ve sürdürenleri karalamaya çalışarak, işim, ekmeğim, geleceğim gibi kutsal değerlere sığınıp siyanürle altın madenciliğine destek olmak ihanettir. Çevreyi, doğayı, ormanları korumak anayasal görev ve sorumluluktur. Bu sorumlulukla hareket eden Su ve Vicdan Nöbeti tutan, direnen, mücadele eden herkesi Eğitim-İş Çanakkale Şubesi olarak selamlıyor ve mücadelelerine ortak olduğumuzu tekrar belirtiyoruz” denildi. 
 
“Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”
Eğitim İş tarafından yapılan açıklamada; “Muhtarların açıklamaları ve Çanakkale Belediyesine sundukları dilekçedeki yazılanlar tamamen altıncı şirketin dilidir. Şirketin ağzıyla konuşan muhtarlara sormak istiyoruz… Bilim insanlarının siyanürlü altın madenciliği ile ilgili söylediklerini dinlediniz mi? Köy muhtarlarının altıncı şirketin servis taşımacılığını aldığı doğru mudur? Maddi karşılık olarak altıncı şirketlerden neler aldınız? Altın madenciliğine karşı olan köylülere baskı yaptığınız doğru mudur? Çanakkale şubesi olarak belirtiyoruz. Köy muhtarlarının dilekçelerinde hedefe koyduğu ve tehdit içeren Kirazlı, Balaban, Direnme tesislerinde mücadele eden onurlu insanların kılına zarar gelirse, bu muhtarlar sorumludur. Eğitim-İş olarak tekrar belirtiyoruz #KazdaglarıHepimizin. Bu mücadelede sonuna kadar direnenlerle birlikte yürümeye devam edeceğiz… Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” denildi.  
(Baykal Sağlam)
Paylaş