havadurum

Eğitim-İş’ten bütçeye ilginç protesto

Çanakkale’de ilginç eylemlere imza atan Eğitim-İş Çanakkale Şubesi bütçe görüşmelerini teatral bir biçimde protesto etti.

350
 
Eğitim-İş Çanakkale Şubesi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eylemde AKP’nin 2013 yılı bütçesi protesto edildi. AKP hükümetinin 2013 yılı bütçesine tepki göstermek amacıyla düzenlenen eylem kapsamında meydanda sınıf ortamı yaratıldı. Hayat Bilgisi dersinin işlendiği sınıfta Milli Eğitim Bütçesi konu edildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek maskesi takan bir protestocu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez maskesi takan üyelere bütçeden pay verdi. Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Bozdemir’in öğretmenlik yaptığı sınıfta mevsim çizelgesinde dört mevsim kış olarak betimlenirken, ders boyunca Atatürk’ün resmini kucağından indirmeyen bir öğrenci dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin Diyanet`e ayrılan bütçeden daha az olduğunu anlatan gösterinin sonunda bütçeyi sembolize eden bir pasta kesildi. Pastayı kesen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek maskeli bir öğretmen, Milli eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr Mehmet Görmez maskeli arkadaşlarına pasta dilimlerini ikram etti.
 
Hükümetin 2013 yılı bütçesine tepki gösteren Eğitim-İş Şube Başkanı Ahmet Bozdemir, "2013 yılı bütçesi AK Parti hükümetinin savaş, rant ve yoksulluk bütçesidir" dedi. Bozdemir yaptığı açıklamada AKP’nin 2013 yılı bütçesinin bir çok alanda emekçilerin yaşamını doğrudan etkileyeceğini söyledi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi AKP hükümetinin 2013 yılı bütçesiyle, emekçi ve yoksul halk kesimlerini daha da sefalete sürükleyeceğini belirten Bozdemir, hükümetin yoksulluk bütçesinin derhal geri çekilmesi gerektiğini ifade ederek; “Hükümetin yoksulluk bütçesi derhal geri çekilmeli. Emekçilerin eğitimden sağlığa, ulaşımdan haberleşmeye kadar bir çok alanda yaşamını doğrudan etkileyecek olan AKP’nin 2013 bütçesinin geçmiş yıllardaki bütçeler gibi yeni zam ve vergilerden oluşacağı emekçi ve yoksul halk kesimlerini daha da sefalete sürükleyeceği ortadadır. Eğitim-İş olarak, halkı daha da yoksullaştıracak, emekçiyi ezecek, emeği sömürecek savaşın, rantın ve yoksulluğun bütçesinin derhal geri çekilmesini istiyoruz” dedi.
 
Maliye Bakanlığı’nın öngördüğü bütçe ile okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretimde okullaşma oranının yukarı seviyelere ulaşmasının imkansız olduğunu anlatan Bozdemir, "Öğrenci sayısının artmasıyla okul, derslik ve öğretmen açığı büyümektedir. 2013-2014 eğitim öğretim yılı için ilköğretimde ek derslik ihtiyacı 36 bin 45, maliyeti ise 6 milyar 235 milyon liradır. Liselere ek derslik maliyetinin de 14 milyon 958 lira olduğunu dikkate alırsak, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinde yatırımlara ayrılan 3 milyar 952 bin liralık payın ne kadar yetersiz olduğu anlaşılmaktadır" dedi.
 
Bozdemir, eğitimi devletin sırtında bir yük olarak gören AKP hükümetinin eğitim kurumlarını birer ticarethaneye okul müdürlerini tüccara, öğrenci velilerini ise müşteri durumuna düşürdüğünü belirterek, gecekondu yapar gibi her gün bir üniversite açıldığını ama üniversitelere de bütçeden pay verilmediğini kaydetti. Bozdemir 2013 yılında da milli eğitime ayırdığı bütçe açısından Türkiye’nin OECD ülkelerinin gerisinde kaldığını belirtirken, Eğitim İş olarak halkı daha da yoksullaştıracak, emekçiyi, ezecek, emeği sömürecek, savaşın ve yoksulluğun bütçesinin derhal geri çekilmesini istediklerini söyledi. Eğitim-İş’in gösterisini izleyen vatandaşlar üyeleri uzun süre alkışladı.
Paylaş