havadurum

Eğitim emekçileri meslek itibari için iş bıraktı

953
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Anadolu Eğitim Sendikası (AES) ve Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (Teç-Sen)`in çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı`nda basın açıklaması gerçekleştirildi. "Öğretmenlik Meslek Kanunu" ve "Kariyer Basamakları Sınavı"nın iptal edilmesi için 1 gün iş bırakan eğitim emekçileri, "AKP yasanı, al başına çal", "Sınav değil, mesleki itibar" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı. Türküler ve şarkılar eşliğinde halaylar çeken eğitim emekçileri, öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasına tepki gösterdi. Gerçekleştirilen basın açıklamasına Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, CHP Grup Başkanvekili Av. Erdal Gezen, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri destek de verdi. Eğitim-Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, "Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır" sözlerine yer verirken Anadolu Eğitim Sendikası Çanakkale Temsilcisi Deniz Kula ise, "Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır" dedi.
Hacımusalar, "Taleplerimiz görmezden geliniyor"
Hacımusalar, Öğretmenlik Meslek Kanunu`na yönelik tepkilerin her geçen gün arttığını ifade ederek, "Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Türkiye`de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur. Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı`nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır" dedi.
Kula, "ÖMK derhal iptal edilmelidir"
Anadolu Eğitim Sendikası Çanakkale Temsilcisi Deniz Kula ise taleplerin sadece ortak metne imza atan eğitim sendikalarının değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin talepleri olduğuna dikkat çekerek, "Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı`na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu`nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir. Eğitim Sen, Anadolu Eğitim Sendikası ve TEÇ-SEN olarak kariyer basamakları sınavının iptali, Öğretmenlik Meslek Kanunu`nun yeniden düzenlenmesi, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edecektir" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş