havadurum

Eğitim emekçileri iş bıraktı...

469
Birleşik Kamu-İş`e bağlı Eğitim-İş Sendikası, bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Sendikalı eğitim emekçileri, Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya gelerek, "Ücretler asgari, zamlar kallavi", "Memurlar aç, yoksul; iktidardan kurtul" gibi sloganlar atarak enflasyon karşısında eriyen zamları protesto etti. Yapılan açıklamaya Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP Milletvekili aday adayı Metin Ümit Ural, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Tuğberk Güzel, CHP İl ve İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ve vatandaşlarda destek verdi. İş bırakma eyleminde konuşan Eğitim-İş Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Serbes, TÜİK enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını dile getirerek, "Yanlış ekonomi politikaları, halkı değil rantı düşünerek alınan kararlarla ülkeyi derin bir ekonomik krizin ortasına getiren siyasi iktidar, açıkladığı trajik zam oranıyla kamu emekçisini sefalete terk ettiğini resmiyete kavuşturmuştur. Tarafsız ve şeffaf bir devlet kurumundan çok iktidarın rakamlarla oynama şirketi gibi çalışan TÜİK`in, marketlerdeki etiketlerin her gece değiştiği bu ağır enflasyon ortamında, son 6 ayın enflasyonunu yüzde 15 olarak açıklamasıyla başlayan tiyatro, bu gerçekdışı rakam baz alınarak kamu emekçisine ve emekliye, adına zam bile denemeyecek bir ücret artışının reva görülmesiyle son bulmuştur" dedi. Basın açıklamasının ardından, öğretmenler grev halayları çekti. 
 
"TÜİK hangi ülkede yaşıyor?"
Başkan Serbes kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan yüzde 30`luk zamma tepki göstererek, "Ailelerimizin en çok tükettiği, insan sağlığı için şart olan 64 temel gıda maddesi 2022`nin Aralık ayında, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 137 zamlandı. 2022`de aylık ortalama gıda fiyatları yüzde 150,5 arttı. TÜİK hangi ülkede yaşıyor? Bu enflasyon oranları hangi market fiyatlarına göre, hangi faturalara bakılarak belirleniyor? TÜİK`in açıkladığı -vergi artışlarına ve yeniden değerleme oranına bakarsak devlet kurumlarının bile inanmadığı gerçekdışı yıllık enflasyon oranının yarısından bile az olan bu ücret artışına müjde derken, aklımızla alay ederken hiç mi vicdanınız sızlamıyor" diye sordu.
 
"Yüzde 25+5`lik hakareti ve sefaleti reddedeceğiz"
Kamu emekçileri, işçi ve emeklilere asgari geçim standartlarının üzerinde geçinebilecekleri ücret verilmesi gerektiğini ifade eden Serbes, "Cumhurbaşkanı`nın altını çizdiği gibi- hak, hukuk ve adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Biz yüzde 25+5`lik hakareti ve sefaleti reddedeceğiz. Emekçinin alın terini, pazarlık masalarında 3 kuruşa satarak kendilerine konfor alanı yaratan sarı sendikacılara inat, sendikacılık nasıl yapılır, hak nasıl aranır, emeğin haysiyeti nasıl korunur, göstereceğiz. Tüm kamu emekçileri, işçiler ve emeklilerimiz için asgari geçim standartlarının üzerinde geçinebilecekleri bir ücret talep ediyoruz" sözlerine yer verdi.
 
"Gelir vergisi yüzde 15`te sabitlenmelidir"
Serbes vergi dilimi yükseltilmesine karşın yılın ikinci yarısına ulaşmadan vergi dilimine girdiklerini kaydederek, "İkinci altı aya girmeden yüzde 20 vergi dilimine girmemiz nedeniyle yapılacak artış kepçeyle geri alınmaktadır. Bu nedenledir ki vergi dilim oranları kamu görevlileri için yüzde 15`te sabitlenmeli" dedi.
 
"Etkisiz sendikacılık yaratma hayalinden vazgeçin"
Sendika seçme özgürlüğünün önemine dikkat çeken Serbes, "Yandaş sendikalar ve konfederasyonların hızla artan üye kayıplarının önüne geçmek adına iktidar ve ortağının oyları ile getirilen yüzde 2 üye barajı bir sonuç vermeyecek ve yandaş sendikaların üye kayıpları her geçen gün hızla artacaktır. Sendikalar arasında yasa eli ile eşitsizlik yaratacak yüzde 2 üye barajı ve tekel, etkisiz sendikacılık yaratma hayalinden derhal vazgeçilmelidir" diye konuştu. (Damla Yeltekin)
Paylaş