Efsane geri dönüyor...

Türkiye’nin sayılı markaları arasında yer alan Dardanel durgunluğun ardından yeniden faaliyete geçti. Fabrika bahçesinde düzenlenen iftarda konuşan Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen önemli açıklamalarda bulundu. Başta yatırımlar olmak üzere bazı projelere değinen Önen; “Deniz ve su ürünlerinde Dardanel, sağlıklı taze gıdalarda Mister No, deniz ürünleri restoran zincirlerinde de Dardenia fish and bread markaları ile büyüyeceğiz” dedi.

1110
“Türkiye’de de genel distribütörlüğümüzü satış ve dağıtımımızı Akyürek Grubuna verdik” diyen Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, çalışanlara yarım maaş ikramiye müjdesi de verdi. İki yıl içinde Çanakkale’de yeniden büyük bir aile olacaklarını ifade eden Önen; “Distribütörlük anlaşması yaptığımız grup aynı zamanda da İSMAR marketlerinde sahipleri. Bu güçlü yapı içinde çok kısa bir süre içinde yurtiçinde Dardanel’in tüm çeşitleri ülke çapında noksansız olarak Türk tüketicilerinin beğenilerine sunulmuş olacak. Benden sonra gelecek olan jenerasyonlar da Dardanel’in çalışanlarına en iyi şekilde sahip çıkacaktır ve biz gerçekçi olacak olursak iki yıl içinde en az 2500 kişi direk çalışanı olan Çanakkale’mizde büyük bir aile haline geleceğiz” dedi.
 
Çanakkale’nin sosyal hayatını ilgilendiren konularla ilgili yatırımların da süreceğini kaydeden Başkan Önen; “Bir yılda tam kapasitemize geçtiğimiz zaman 300 milyon dolar civarında bir üretim yapmış olacağız. Hep birlikte kurduğumuz buralara getirdiğimiz Dardanel efsanesinin bugün hep birlikte de geri dönüşünü yaşıyoruz” dedi.
 
 
 
 
 
 
Dondurulmuş gıda sektörü ve ton balığı konservesi üretiminde önde gelen markalardan olan Dardanel üretime yeniden başladı. Dardanel Fabrikaları bahçesinde düzenlenen iftara Vali Güngör Azim Tuna, CHP Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan, Ali Sarıbaş, AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş, İsmail Kaşdemir, Belediye Başkan vekili Celal karakaş, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, AKP İl Başkanı Muzaffer Kutlu, İl Özel İdare Genel sekreteri Ayhan Gider, Eski Çevre Bakanı Hamdi Üçpınarlar, işadamları, daire müdürleri, fabrika çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Fabrika bahçesinde düzenlenen iftarda konuşma yapan Dardanel Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen “Türkiye’de de genel distribütörlüğümüzü satış ve dağıtımımızı Akyürek Grubuna verdik. Aynı zamanda da İSMAR marketlerinde sahipleri. Bu güçlü yapı içinde çok kısa bir süre içinde Türkiye’de yurtiçinde Dardanel’in tüm çeşitleri ülke çapında noksansız olarak Türk tüketicilerinin beğenilerine sunulmuş olacak. Benden sonra gelecek olan jenerasyonlar da Dardanel’in çalışanlarına en iyi şekilde sahip çıkacaktır ve biz gerçekçi olacak olursak iki yıl içinde en az 2500 kişi direk çalışanı olan Çanakkale’mizde büyük bir aile haline geleceğiz” dedi.
 
“Dardanel efsanesinin geri dönüşünü yaşıyoruz”
Konuşmasına Dardanel’in kuruluşu ve geldiği nokta ile ilgili bilgiler vererek başlayan Dardanel Şirketler Gurubu yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen; “Dardanel olarak 1984 yılında yani tam 28 yıl önce kurulduk. Türkiye’de su ürünleri sektörünün oluşturulması ve bugünlere gelmesinde Dardanel çok önemli rol oynamıştır. Çanakkale’den doğan Dardanel markasını dünyaya taşıdık. 100 milyonlarca dolar üretim ve ihracat yaptık. Yıllarca sektörümüzde ihracatta ve vergi ödemede altın madalyalar aldık. Fabrikalarımızda binlerce kişiye iş imkânı sağladık. Hiç beklemediğimiz bir zamanda tam altın yıllarımızı yaşarken ve hiç de hak etmediğimiz bir şekilde Avrupa Birliğinin Türkiye’ye koyduğu ihracat engelinden dolayı hem sektörümüz etkilendi, hem de Dardanel olarak biz etkilendik ve zor bir döneme girdik. Dardanel markasına ve şirketimizin geleceğine duyduğumuz inanç ile ayakta kalmayı başardık. Zor günlerimizi çalışanlarımız ile birlikte birbirimize verdiğimiz destek ile aştık. Çok şükür bugünlere hep birlikte ulaştık. Bugün bizim için gerçekten çok önemli bir gün” dedi.
 
İlk günkü heyecanı yaşadıklarını ifade eden Önen; “Beş aylık bir süreden sonra fabrikamız birkaç gün önce tekrar üretime başladı. Dardanel’in eski günlerine dönmesi yalnız bizim için yalnız bizim şirketimiz için değil Çanakkale ekonomisi için de, sektörümüz için de, Türkiye ekonomisi için de çok önemli. Deniz ve su ürünlerinde Dardanel sağlıklı taze gıdalarda Mister No, deniz ürünleri restoran zincirlerinde de Dardenia fish and bread markaları ile büyüyeceğiz. Bu konular da ana konularımız olacak. Şu andaki fabrika kapasitemiz balık kısmı kırk bin ton yani günde yüzotuzbeş ton hammadde işleme kapasitesine sahibiz. Bunun dışında da yüz ton mamul ürün yapıyoruz. Bunu parasal değer olarak ifade edecek olursak günde 2 milyon TL yılda 300 gün çalışma açısından düşünecek olursak bu fabrikanın 600 milyon TL’lik üretimden satış yapmak gibi bir reel kapasitesi var. Kısaca bir yılda tam kapasitemize geçtiğimiz zaman 300 milyon dolar civarında bir üretim yapmış olacağız. Hep birlikte kurduğumuz buralara getirdiğimiz Dardanel efsanesinin bugün hep birlikte de geri dönüşünü yaşıyoruz” dedi.
 
 
“Çalışanlara ikramiye”
Konuşmasında çalışanlara bir maaş ikramiye müjdesi de veren Önen şunları söyledi; “ Bizde şirket olarak geleceğimizi tüm çalışanlarımızın daha mutlu olacakları daha çok gelir elde edecekleri bir biçimde şekillendiriyoruz. 1 Ağustos tarihinden itibaren de uygulamalarımızı adım adım devreye sokmaya başladık. Verimli ve başarılı bir firmanın en önemli temel taşının çalışanları olduğunu çok iyi biliyorum. Çalışanlarımızın mutluluğu ile de şirketlerimizin de çok daha iyi noktalara gelebileceğini de biliyorum. Yaklaşan bayramımız var. Uzun zamandan beri de çalışanlarımıza Dardanel olarak ödemelerimizde devamlı aksaklıklarımız oldu. Uzun zamandan beri de reel ücretlerde de bir artış yapamadık. 1 Eylül itibari ile tüm çalışanlarımızın ücretlerini geçmişteki enflasyonu da göz önüne alarak bir seviyeye getiriyoruz. Ayrıca bugün ki mutluluğumuzu çalışanlarımız ile paylaşmak için tüm Dardanel grubundaki çalışan arkadaşlarımıza yarın ödenmek üzere yarım maaş ikramiye ödemeyi yönetim olarak kabul ettik. Çocuklarıyla hep birlikte güle güle harcasınlar. Bu bir başlangıçtır. Sizlere verilecek satın alma gücünün Çanakkale’mize de, ekonomisine de son derece faydalı olacağına inanıyorum.”
 
“Yatırımlar tamamlanacak”
Çanakkale’nin sosyal hayatını ilgilendiren konularla ilgili yatırımların süreceğini belirten Başkan Niyazi Önen; “Benim söz verip yarım bıraktığım bir yatırım vardı Özürlüler Okulu, oranında yapımının tamamlanması için Çanakkale’de alışveriş merkezi yapma konusunda kararları olan Kipa ile bir anlaşma yaptık. Bu inşaatın bitirilmesi için gerekli olan 1 milyon TL’lik bir yardım benim adıma Özürlüler Okulunun bitirilmesi için eğer bu yatırım gerçekleşecek olursa kullanılacak. Mevcut Kipa’nın bulunduğu boş alanda yeni bir alışveriş merkezi yapılmak isteniyor. Bu alışveriş merkezi eğer yapılacak olursa Hüseyin Akif Terzioğlu vakfımıza da şuanda elde etmiş olduğu kiraya ek olarak yıllık 426 milyon TL`lik bir gelir sağlanmış olacak. 35 yıl sonrada buraya yapılacak olan yatırım vakfa bedelsiz olarak terk edilecek” dedi. Önen şunları söyledi; “Bu 35 yıl içindeki vakfın geliri de 12 milyon dolar seviyesinde bir rakam olacak. Bu konuda da vakfımızın kararlarını önümüzdeki günlerde bekliyoruz.”
 
 
“Dardanel’in yanındayız”
Dardanel’in Çanakkale için marka olduğunu ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş; “Üreten Sanayicilerimizin her zaman gerçekten ayakta kalmasını ve bugün tüm dünyada acı reçetelerin olduğu ortam içerisinde Dardanel’in buradaki çalışanları ile birlikte daha çok ilerlemesini istiyorum. Çanakkale de güzel kuruluşlardan biri olan her zaman önderlik yapmasını istediğimiz deniz ve tarım ürünlerine dayalı olarak Dardanel’in burada kurulması ve bu süreçte beraberce Önen’in mücadelesini yakından biliyoruz. Bu gece verdiği mesajlar ve hedefi ile Dardanel’in eski halinden daha canlı hale gelmesini sağlaması çok önemli. Çanakkale deniz ürünlerini markalaştıran Dardanel ismini yaratan Niyazi Önen’le birlikte olmak önemlidir” dedi.
 
 
“Önen ile Çanakkale daha güzel olacak”
Dardanel’in yeniden faaliyete geçmesinin önemine dikkat çeken CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Dardanel ilk kurulduğu günlerden itibaren marka oldu. Daha sonra buranın bacası tütmez oldu. Buradan geçerken içimizde burukluk olurdu. Gerçekten bugün uzun süre sonra tekrar Niyazi Bey’in başkanlığında hep birlikte yemek yemek bizi çok mutlu etti. Bundan sonra bu fabrikada baca hep tütecektir. İnanıyorum ki bundan sonra Niyazi Önen ve Çanakkale daha güzel olacaktır. Hep birlikte bu güzellikleri yaşayıp, yaşatacağız” dedi.
 
 
“Dardanel markadır”
Dardanel’in dinlenme döneminin ardından yeniden faaliyete geçtiğine işaret eden AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir; “Dardanel Çanakkale için bir markadır. Dardanel Çanakkale’nin ortak bir değeridir. Yıllarca bu misyonu başarı ile temsil etmiştir. Bir duraklama dönemi yaşamıştır. Biz bunu dinlenme ve yeniden toparlanma süreci olarak görüyoruz. İnşallah bu dinlenme sürecinden sonra daha güçlü olarak kalmış olduğu yerden devam edecektir. Dardanel firmasını her zaman Çanakkale’nin temsilcisi olarak gördük. Markayı yıllarca yanımızda hissettik. Çanakkale olarak sizin arkanızdayız. Yürüyüşünüzde biz her zaman yanınızda hissedebilirsiniz” dedi.
 
 
“Kadın istihdamı önem taşıyor”
Dardanel markası ve kadın istihdamının Çanakkale için önem taşıdığını ifade den AKP Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş; “Dardanel markası Çanakkale’ye mal olmuş ünü uluslar arası boyuta taşınmış Çanakkale’nin değeridir. Dardanel’in Çanakkale için önemi en önemli yanı şudur, öncelikle Çanakkale’nin 800 kilometre kıyısı vardır. Ancak yıllardan beri su ürünleri işlenmesi anlamında başaran ve markalaşan Pazar payını % 80’ne çıkaran bir firmadır. Ayrıca tarımsal sanayinin gelişmesini konuşuyoruz, teşvik ve paketler hazırlanıyor Çanakkale de bunun kolay olmamasına rağmen Dardanel’in başardığını görüyoruz. Fabrikada 600 kadın iş başı yaptı. Onların hepsinin gözlerini içi gülüyordu. Türkiye de istihdam sorunlarına baktığımızda en büyük sorun kadın istihdamıdır. Ülke olarak sıkıntımız var. Dardanel’in seçtiği sektör olarak zorlanmadığını görmekteyiz. 600 kadın, anne, belki de kendine çeyiz yapmak isteyen kız kardeşimizin işe başladığını görüyoruz. Başkan’ın ifade ettiği iki yıla kadar istihdamın 3000’i bulacağı idi. İstihdamın % 90’ının kadın olacağını düşünürsek gerekten Dardanel’in bu tesislerin hem şehrimiz hem bölge hem de ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz” dedi.
 
 
“Çanakkale, Dardanel’le gelişecek”
Dardanel’i yaptığı çalışmalarda destekleyeceklerini ifade eden Vali Güngör Azim Tuna; “Bugün burada gördüğüm tablo tesisin yeniden ileri bir noktaya gidiyor olması bunun bugün başlangıcın yapılması beni heyecanlandırdı. Eski şaşalı günlerine Çanakkale’nin Dardanel’le birlikte geri dönmesi bizim en büyük temennilerimizden birisi. Bunu canı gönülden istediğimi ifade etmek istiyorum. Üretim yapan herkesin bizim nezdinde yeri ayrıdır eli öpülesidir, başımızın üstünde yeri vardır. Bunu bu şekilde bilmenizi istiyorum. Bize düşen ne varsa üretmek yatırım yapmak için gelen müteşebbislere her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Dardanel’in daha iyisini yapacağına inanıyoruz. Her zaman yanında olacağız” dedi.
Paylaş