Efsane devam ediyor

520
Dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzeleri arasında yer alan Troya Müzesi, 2020/2021 Avrupa Müze Akademisi Özel Ödülü`ne layık görülmesinin ardından başarısına başarı katmaya hız kesmeden devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İletişim Fakültesi, İletişim Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi, Dr. Esmeray Karataş`ın DTCF Dergisi`nde yeni yayımlanan "Stratejik İletişim Aracı Olarak Müzelerde "Instagram Kullanım Analizi: Troya Müzesi Örneği" isimli araştırması Troya Müzesi İnstagram hesabı ile ilgili çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre, Instagramda en iyi persormans gösteren Türkiye`deki dört müze ile Troya Müzesi karşılaştırıldığında yüzde 92.8 ile Türkiye`nin en fazla etkileşim alan müzesi Troya Müzesi oldu.
Dünyanın marka müzelerini geri de bıraktı
Dünyadaki belli başlı müzeler ile Troya Müzesi karşılaştırıldığında ise Troya Müzesi yüzde %19,9 etkileşim oranı ile, Hermitage Müzesi (%13,2), British Museum (%1.4), Metropolitan Sanat Müzesi (%1.7) gibi dünyanın marka değeri yüksek önemli müzelerini geride bıraktı. 22 Kasım 2018 ve 8 Mart 2022 tarihleri arasında yapılan araştırmanın sonucuna göre, 
1. Troya Müzesi Instagram hesabı Türkiye`deki müzeler içinde haftalık etkileşim oranı en yüksek müze
2. Troya Müzesi Instagram hesabı Dünyadaki müzeler içerisinde haftalık etkileşim oranı en yüksek müze olarak karşımıza çıkıyor.
Troya Müzesi örnek teşkil ediyor
Dr. Esmeray Karataş araştırmasında, "Bu bulgular ile Troya Müzesi`nin Instagram`ı stratejik iletişim aracı olarak kullanımı açısından diğer müzelere örnek teşkil edecek önemli bir müze konumunda olduğunu söylemek mümkündür. Sonuç olarak, müzelerin sosyal medya kullanımı ile daha güçlü bir tanıtım yapıldığı, büyük bir hedef kitleye ulaştığı, merak uyandırdığı ve çift yönlü etkileşim ile ziyaretçileri arasında bağ kurulduğu görülmüştür" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş