Çanakkale Eczacılar Odası, 3 aylık süre içerisinde cumartesi günleri Çanakkale’de hiçbir yoğunluk olmaması, vatandaşların merkez dışında olması ve eczacıların kanunda izin hakkı olamaması gibi sebepler ile cumartesi günleri de nöbet sistemine geçti. Daha önce Eczacılar Odası tarafından Sağlık Müdürlüğü’ne giden karar için Müdürlük, ‘vatandaşların mağdur olmaması’ sebebi ile iki yerine dört eczanenin nöbetçi kalması teklifinde bulunmuştu. Eczacılar Odası ile Sağlık Müdürlüğü’nün kararda hemfikir olması üzerine 3 aylık nöbet sistemi 3 Haziran itibari ile uygulamaya konuldu. Konu ile ilgili gazetemize görüşlerini açıklayan Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata; “Çanakkale’de yazın havaların çok sıcak olması, sokakların bir anda boşalması. Bodrum ve Marmaris gibi yerlerde yazın nüfus ikiye üçe katlanırken, bizde özellikle merkezde nüfuz azalıyor. İnsanlar hafta sonları, piknik yerlerinde, geçirmeyi tercih ediyorlar. Şehrin sıcağından uzaklaşıyorlar. Biz, bundan yedi sekiz sene önce bir gözlem yaptık gerçektene hafta sonları sokaklar bomboş. Çalışan elemanlarımız da yazın mesai saatlerini bir saat ileriye aldığımız için sorun yaşıyorlar. Bizde vatandaşın hizmetini nöbet sistemi ile karşılamayla karar verdik. Daha önceleri saat 13’e kadar yarım günlük bir deneme ile yaptık. Yarım günün sonunda baktık ki vatandaş mağduriyeti yaşanmıyor eczanelere de bir getirisi yok. Yani boşa harcanan zaman oluyor. Çünkü eleman geliyor, ancak eczaneye iki ayda üç kişi girerek kapatıldığı oluyor. Tekrar eczacılardan gelen talep üzerine, merkezdeki 57 eczaneden 55’inin bizzat imza vererek diğer iki arkadaşımızın da çoğunluğun kararına uyarız demesi üzerine cumartesi günlerini tam gün nöbet şeklinde değerlendirelim diye bir karar aldık” dedi.
“Cumartesi günleri dört eczane nöbetçi olacak”
Cumartesi günlerinden farklı olarak iki yerine dört eczanenin nöbetçi olarak kalacağını belirten Karaata; “Bizim yasalarımıza göre Eczacılar Odası nöbetleri hazırlar, Sağlık Müdürlüğü’nün onayına sunar. Biz daha önceki gibi pazar ve bayram nöbetlerinde olduğu gibi iki eczane ile nöbet hizmeti verelim derken, Sağlık Müdürümüz Dr. Ali Taşçı, ‘bir inceleme yapalım isterseniz, iyi niyetle başladığımız bir işte vatandaş mağduriyeti yaşanmasın, cumartesi, pazar gününe göre daha hareketli bir gün’ dedi. Bu, bizim dikkatimizi çekti. Bizde, Müdür Bey ve DR. Deniz Ünsal, Eczacı Emre Bey ile beraber Eczacı Odası olarak bir çalışma yaptık, çalışmalarımızın istatistiki verilere göre değerlendirmesini yaptık. Gerçektende cumartesi günü sağlık kuruluşlarından alınan hizmet pazara göre daha farklı olduğu için cumartesi günleri sadece üç ay için nöbetçileri dörde çıkarttık. Çünkü Eylül’de hareketlilik başlıyor. Üç aylık sakinlik okullarına başlaması ile beraber Eylül ayında yerini hareketliliğe bırakıyor. Yani 3 ay için cumartesi günlerini de pazar günlerinde olduğu gibi nöbetle hizmet vereceğiz. Yalnız bir farklılığı var cumartesi günleri iki değil dört eczane nöbet tutacak. Dört eczanenin iki tanesi normal mesai saatleri içerisinde 19’a kadar açık olacak, 19’dan sonra diğer iki arkadaş nöbetine devam edecek. Gün içinde sabah 8.30’dasn itibaren dört eczanemiz nöbetçi” şeklinde konuştu.
“Uygulama başka illerde de geçerli”
İlk nöbeti cumartesi günü 3 Haziran’da uygulamaya koyduklarını belirten Karaata; “Yönetim kurulu olarak da vatandaşa iyi bir hizmet verebildiklerini denetlememiz gerekiyordu. Dört nöbetçi eczanede ikişer saat oyalanarak bu işin olabilirliğini gördük. Eğer aksayan bir şeyler olursa affınıza sığınıyorum. Çanakkale halkının da buna anlayış göstereceğini tahmin ediyoruz. Çünkü bu sadece bize has bir şey değil. Türkiye geneli istatistik verileri var. Bunu da paylaşabiliriz. Hemen hemen çoğu il de cumartesi günleri ya tam gün kapalı, ya yarım gün kapalı. Çünkü çalışma saatlerini uzayan günlerde başka türlü tolere etme şansımız kalmıyor. Bugüne kadar Çanakkaleli eczacıların, Çanakkale halkına hem bilinçlendirmeleri, hem ilacı doğru kullanma sunumunda güzel hizmet verdiğini düşünüyoruz. Kültür düzeyini yüksek olduğu bir yerde karşılıklı diyalog daha iyi oluyor” dedi.
“Hiçbir meslekte nöbetten sonra tam gün çalışma yok”
Yasalardaki boşluğu her zaman dile getirdiklerini vurgulayan Karaata; “Bizim kendi düzeyimizdeki akademik kariyere sahip olan izin ve dinlenme hakkı olmayan kanunlar hiçbir şey yok. Nöbet tutuyorsunuz kanunlarımızda ‘eczacı nöbetinde eczacının 24 saat nöbet yerinde bulunma zorunluluğu’ var diyor. Eczanenin açık olduğu her saatte de eczacının eczanesinde bulunma zorunluluğu var diyor. Hangi meslek gurubu 24 saat nöbet tuttuktan sonra izin kullanmıyor. Adli tatil var, avukatlar yapabiliyor. Bize dinlenme diye kanunlarda tatil adına ayrılan bir yer yok. Bizde bu durumda kendimize hiç değilse 3 ay gibi bir süre soluklanma olur diye düşündük” dedi.
(Eren Aşnaz)