İlçede hayvancılık yapan Fehmi Esmer`in koyunlarının bulunduğu dama girdiği iddia edilen sokak köpekleri burada 20`si yavru 40 yakın koyuna saldırdı. Yaralanan hayvanlar telef oldu.
Sosyal medya hesaplarından duruma tepki gösteren Esmer, yetkililerin sokak köpekleri konusunda bir çalışma yapmasını istediklerini belirtti. Eceabat Belediyesi de konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Çanakkale 2. Bölge Müdürlüğü nezdinde gerekli girişimlerde bulunduklarını, tehlikeli sokak köpekleri konusunda müşterek çözüm uğraşında olduklarını, bu süreçte vatandaşlardan; tüm hayvan ahırları ve ağıllarının korunaklı hale getirilerini, tespit edilen tehlikeli hayvanların derhal zabıta amirliğine bildirilerini istedikleri açıklamasında bulunuldu.
"Vatandaşlarımızın haklı serzenişlerini dikkatle takip ediyoruz"
Eceabat Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın binbir emekle ve meşakkatle yetiştirdikleri küçükbaş hayvanlarına sahipsiz köpekler tarafından verilen zararlara ilişkin kamuoyunda yer alan son derece üzücü durumlar ve mağdur vatandaşlarımızın haklı serzenişleri belediyemizce dikkatle takip edilmektedir.?Tehlike arz eden sokak hayvanlarının ortadan kaldırılması, bu konuda belediyemizin harekete geçmesi ve tasarrufta bulunması şeklindeki serzenişler, istek ve talepler sebebiyle, zorunlu olarak açıklama yapma gereği duyulmuştur. Bilindiği üzere; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği "sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kurma" yükümlülüğü nüfus itibariyle belediyemizi kapsamamaktadır. İlgili Kanun gereği kısırlaştırma, aşılama ve rehabilite süreci tamamlanmış bu sokak hayvanlarının alındıkları ortama bırakılmaları esastır. Yasalar gereği, hiçbir sokak hayvanını kilit altına alma veya yaşama hakkından mahrum bırakma yetkimiz ve hakkımız yoktur" denildi.
"Yasal çerçevede çözümler üretilmeli"
Kontrolsüz hayvan sayısının artmaması için Eceabat Belediyesi olarak çalışmaların sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, "Bu itibarla belediyemiz bugüne kadar sahipsiz sokak hayvanların tüm bu bakım süreçlerini yetkili ve sorumlu diğer kurum ve gönüllü kuruluşlarla birlikte yürütmekte, beslenmelerinden tedavilerine kadar sorumluluklarımız ilgili mevzuat hükümlerince yerine getirilmektedir. Civar yerleşimlerden getirilerek ilçemize bırakılan, ilçe merkezinde popülasyonu artan bu hayvanların sürüler halinde hareket ederek kamunun can ve mal güvenliği açısından tehdit unsuru oluşturduğunu, sorumlular hakkında yasal çerçevede çözümler üretilmesi gerektiğini bugüne kadar tüm platformlarda dile getirdik, getirmekteyiz. Vatandaşlarımızın emeklerinin yok olmasına ve ciddi mağduriyetlere sebebiyet veren bu durumun sebebi olarak değerlendirdiğimiz çeşitli odakların bilinçli veya kontrolsüz hayvan sayısını arttırma çabalarını engelleme ısrarımızı sürdürmekteyiz" sözlerine yer verildi.
"Tehlikeli sokak köpekleri konusunda müşterek çözüm uğraşındayız"
Son olarak açıklamada, olası tehlikelerde vatandaşların derhal Zabıta Amirliği`ni araması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Vatandaşlarımızın gözü gibi baktığı hayvanlarının zarar görmemesi, emeklerinin heba olmaması ve yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi maksadıyla yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı Çanakkale 2. Bölge Müdürlüğü nezdinde gerekli girişimlerde bulunduk, tehlikeli sokak köpekleri konusunda müşterek çözüm uğraşındayız. Bu süreçte vatandaşlarımızdan; tüm hayvan ahırları ve ağıllarının korunaklı hale getirilmesini, tespit edilen tehlikeli hayvanların derhal Zabıta Amirliğimize bildirilmesini önemle rica ediyoruz" diye belirtildi.
(AA-Nevin Yüksel)