havadurum

Eceabat ZMO Başkanı Kuzu; "Üretici zor durumda buğday fiyatını bilmiyor"

377

 Buğdayda fiyat belirsizliğinin sürmesi üreticiyi zor durumda bırakıyor. Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu, buğday hasadı üzerinden günler geçmesine rağmen TMO tarafından fiyatların belli olmaması nedeni ile üreticinin zor durumda bırakıldığını söyledi.  Aynı zamanda TMO tarafından bu yıl buğday alımı yapılmak istenmediğini ancak muhtarlar ile beraber Genel Merkeze yazılan yazı sonunda 6 Temmuz tarihinde alım için ofis açılması kararının verildiğini açıkladı.  Bölgedeki üreticilerin bu yıl yüzde 40’ının ayçiçeği, yüzde 60’ının ise buğday ektiğini belirten Kuzu, üreticinin ofise emanet alımı yapılacağını ancak en kısa zamanda fiyatların da belli olması gerektiğini vurguladı. Tüccarlarında fiyatların belirlenmemesi sebebi ile üreticiye fiyat vermediğini ifade eden Kuzu; Çiftçiler bu şekilde çok zor durumda kalıyor. İnsanlar malının fiyatını bilmiyor. Bir an önce fiyatların açıklanmasını bekliyoruz” dedi.  

 
“TMO 6 Temmuz’da alım yapacak”
TMO tarafından bu yıl önce buğday alımı yapılamayacağını belirten Kuzu; “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) öncelikle alım yapmayacağın belirtti. Ancak, Ankara Toprak Mahsulleri Genel Müdürlüğüne yazdığımız yazı sonrası ofis açacaklar. 6’sında alım yapılacak. 2 yıldan beri ofis açılmıyordu. Geçen yılda bu bölgede alım düşüktü. Üreticiler tüccarı tercih etmişti. Muhtarlar ile yazdığımız yazı sonrası açıldı. Ancak daha fiyatlar belli değil. Ülke genelinde taban fiyat açıklanmadı. İnsanlar emanete verecek, fiyat ne kadar belirlenirse o fiyattan satılacak. Şu anda tüccarda fiyat vermiyor. Belirsizlik var. Şu an Hükümet ne kadar açıklarsa ona göre belirlenecek” dedi.  
 
“Fiyatlar bir an önce belirlenmeli”
Fiyatların şu ana kadar açıklanması gerektiği ve üreticinin mağdur olduğunu ifade eden Kuzu;  “Hiçbir yıl bu kadar uzun süre açıklanamadığı olmadı. Sezon bitmek üzere ancak daha fiyatlar açıklanmadı. Açıklanması bekleniyordu. Ancak olmadı üretici hala bekliyor. Ancak emanete alıyorlar şu anda. Bu durum şu anda üreticiyi yüzde yüz olumsuz anlamda etkiliyor. Şu an millet malını hasat etti. Ancak dediğim gibi Ofisinde, tüccarlarında ne kadar fiyat vereceği hala belli değil. Bunu neden açıklamıyorlar. Ne düşünüyorlar buda belli değil. Bu yıl çok buğday eken var. Şu anda buradaki çiftçilerin yüzde 40’ı ayçiçeği, yüzde 60’ı buğday ekmiş durumda. Çiftçiler bu şekilde çok zor durumda kalıyor. İnsanlar malının fiyatını bilmiyor. Bir an önce fiyatların açıklanmasını bekliyoruz” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş