"Düşüş yaşansa da kimse 10 TL'nin altında sebze ve meyve beklemesin"

486
Sebze ve meyvede fahiş artışlar pazar fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Son olarak domates 30 TL`yi bulurken, yine biber patlıcan gibi ürünler 30 TL civarında satışa sunuluyor. Birçok pazar esnafı satışların neredeyse durma noktasına geldiğini belirtirken, Pazar alanı Sebze Meyve Bölümü Başkanı Mesut Burgin fiyatların şuan ki ve önümüzdeki günlerde ne olacağına dair görüşlerini paylaştı. Domates fiyatının 3-4 TL bandında gerilediğini belirten Burgin, piyasa fiyatlarının yeniden açıklanacağını ifade etti. 20 TL olan domates fiyatlarının 15 TL bandına düşeceğini belirten Burgin, yeni mahsul veren ürünlerinde zamanla fiyatlarının düşeceğini söyledi. Mazot başta olmak üzere ne kadar düşüş olsa da belli bir fiyatta kalacağını ifade eden Burgin; "Kimse 10 TL`nin altında herhangi bir fiyat beklemesin. Bu imkansız bir şey. Bizim kendi mahsulümüz dahi Mayıs`ın ilk turfanda Mayıs`ın son haftası başlar 10 TL`nin altına düşmez. Zaten ekimi, gübresi, ilacı, işçiliği 5 TL maliyeti var. Sonuçta satanlarda üzerine bir kar koyacak ve para kazanacak" dedi. 
 
"Domates fiyatlarındaki düşüş tezgahlara yansıyacak"
Burgin açıklamasında; "Son olarak domates fiyatları 3-4 TL geriledi. Piyasalar yeniden açıklanacak. Salı günü 25 TL`lik domates 20 TL, 20 TL olan domates 15 TL, 14 TL olanda 12 TL`ye çevrilecek. Bu bir süre bu şekilde gidebilir ancak yine de Rusya kotayı kaldırmış. İç piyasaya göre fiyatlar yeniden şekillenecek. Yeni mahsuller çıkmadığı için eski mahsullerde şu anda bitmek üzere bir 10-15 günlük boşluk var. Biberler ve patlıcanlar aşırı yüksek bugün yarın düşecek bizim görüşümüz bir ya da iki hafta süresi var. Ancak domates fiyatları Salı`dan itibaren pazar fiyatlarına yansıyacak" dedi. 
 
"İnsanlarımızdan biraz daha duyarlılık bekliyoruz"
"İnsanlarımızdan biraz daha duyarlılık bekliyoruz" ifadelerini kullana Burgin; "Fiyatlar makul eviyeye gelecek ama 2-3 hata gibi bir süre biçiyoruz. Örneğin domates fiyatları geri geldi. Diğer mallar içinde hemen gelen mallar pazar fiyatına yansımaz. Piyasalar yeniden kuruluyor. Biber ne olacak, patlıcan ne olacak hepsi netleşecek" dedi. 
 
"Mazot fiyatları belirleyici"
Aldığımız bilgilere göre yapılan ihracata göre iç piyasada ne kadar mal döndüğüne göre pazar yansıması gerçekleşecek. Şu an için çok fahiş ürünler var örneğin yeşil fasulye 50 TL ancak bunlar henüz çıkmış mahsuller. Zamanla düşecektir. Yine bu ürünler aktarmalı geldiği için nakliye fiyatları mazot artışına bağlı olarak yüksek geldiği için fiyatlar şu anda bu durumda. Örneğin yeni çıkan fasulye yerinde 30 TL burada 5 TL nakliyesi var. Yine de belirli bir müddet 30 TL`nin altına düşeceğini tahmin etmiyorum" dedi. 
 
"Ekimi, gübresi, ilacı, işçiliği 5 TL maliyeti var"
Burgin son olarak; "Kimse 10 TL`nin altında herhangi bir fiyat beklemesin. Bu imkansız bir şey. Bizim kendi mahsulümüz dahi Mayıs`ın ilk turfanda Mayıs`ın son haftası başlar 10 TL`nin altına düşmez. Zaten ekimi, gübresi, ilacı, işçiliği 5 TL maliyeti var. Sonuçta satanlarda üzerine bir kar koyacak ve para kazanacak. Onunda tezgah masrafı vs. en azından 3 TL masrafı var" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş