Dünya Geneli Fiziksel Hareketsizlik Oranı Artıyor

Yeni veriler, dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık üçte birinin (%31) yani yaklaşık 1,8 milyar kişinin 2022 yılında önerilen fiziksel aktivite seviyelerini karşılamadığını ortaya koydu.

184

Son araştırmalara göre, dünya genelinde yetişkinlerin üçte birinden fazlası (%31) yani yaklaşık 1,8 milyar kişi, 2022 yılında önerilen fiziksel aktivite seviyelerine ulaşamadı. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığına göre; Bu bulgular, 2010 ile 2022 yılları arasında yetişkinler arasında fiziksel hareketsizliğin %5 oranında arttığını ortaya koyuyor.

2030'a Kadar Durum Daha da Kötüleşebilir

Eğer bu eğilim devam ederse, 2030 yılına kadar fiziksel hareketsizlik oranlarının %35'e çıkacağı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2030 yılına kadar fiziksel hareketsizliği azaltma hedefine ulaşmanın zorlaştığını belirtiyor. DSÖ, yetişkinlerin haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta veya 75 dakika yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite yapmasını öneriyor. Ancak, hareketsizlik oranları endişe verici bir şekilde artış gösteriyor.

Fiziksel Hareketsizliğin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Fiziksel hareketsizlik, kalp krizi, felç, tip 2 diyabet, bunama ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle, hareketsizliğin azaltılması hayati önem taşıyor.

DSÖ'nün Çağrısı

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu bulgular, fiziksel aktivitenin artırılması yoluyla kanser ve kalp hastalıklarının azaltılması ve ruh sağlığının iyileştirilmesi konusunda kaçırılan fırsatları gösteriyor" dedi. Dr. Ghebreyesus, hareketsizlik eğilimini tersine çevirmek için daha güçlü politikalar ve artan fonlama ile cesur adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Bölgesel ve Demografik Farklılıklar

Fiziksel hareketsizlik oranları, yüksek gelirli Asya Pasifik bölgesinde %48, Güney Asya'da %45 iken, Batı ülkelerinde %28 ve Okyanusya'da %14 arasında değişiyor. Ayrıca, kadınlar erkeklere kıyasla daha az aktif ve 60 yaş üstü bireyler diğer yaş gruplarına göre daha az hareket ediyor. Bu durum, yaşlı yetişkinler için fiziksel aktivitenin teşvik edilmesinin önemini ortaya koyuyor.

DSÖ'nün Önerileri ve Gelecek Beklentileri

DSÖ Sağlık Geliştirme Direktörü Dr. Rüdiger Krech, fiziksel hareketsizliğin küresel sağlık için sessiz bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Krech, insanların daha aktif olmasını sağlamak için yenilikçi yollar bulunması gerektiğini ve fiziksel aktivitenin herkes için erişilebilir, uygun fiyatlı ve keyifli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Buna rağmen, bazı ülkelerde fiziksel aktivite seviyelerinde iyileşmeler gözlemleniyor. Araştırma, dünya genelindeki ülkelerin yarısının son on yılda bazı iyileşmeler kaydettiğini ve 22 ülkenin 2030 yılına kadar hareketsizliği %15 oranında azaltma hedefine ulaşma olasılığının yüksek olduğunu ortaya koydu.

DSÖ, hükümetleri ve diğer paydaşları, toplumsal spor ve aktif ulaşım gibi önlemlerle fiziksel aktiviteyi teşvik eden politikalar uygulamaya çağırıyor. Dr. Fiona Bull, fiziksel aktivitenin bireysel yaşam tarzı tercihlerini aşan bir yaklaşım gerektirdiğini ve herkesin düzenli olarak aktif olmasını sağlayacak güvenli ortamlar yaratılması gerektiğini ifade etti.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş