havadurum

Dünya Çiftçiler Günü kutlanıyor

1506

 Tarımsal arazileri yıldan yıla azalan, üretemeyen, ürettiğini satamayan, sattığında ise kazanamayan bir tarımsal üretim döneminde, Dünya Çiftçiler Günü kutlanıyor. AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ile Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile açıklamada bulundu. 

 
“Tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun”
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Ülkemiz gıda ve tarım ürünleri konusunda önemli aşamalar kaydetti. Tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektörüne, üreticilerimize ve çiftçilerimize yönelik desteklerimizi sürdürdük. Gıdanın ve tarımın en stratejik sektörlerden biri olduğu tüm dünyanın mücadele ettiği küresel salgınla bir kez daha görüldü. Bu süreç aşıldığında ülkemiz ve Çanakkale’miz bu alanda çok daha ileri bir noktaya gelecektir. Çanakkale Gıda OSB, şehrimize ve bölgeye çok şey katacak. Çanakkaleli çiftçilerimiz, üreticilerimiz bu OSB ile birlikte ürününü hem iç pazara hem de dış pazara daha büyük ölçekte ve markalaşmış bir halde sunacak. Simgelerin Köprüsü 1915 Çanakkale Köprümüzün tamamlanması ile de ürünlerin başka şehirlere satışı kolaylaşacak. Bu düşüncelerle başta Çanakkaleli çiftçilerimiz olmak üzere, emeği, alın terini ve sevgiyi toprakla buluşturan tüm çiftçilerimizin ve tarım çalışanlarımızın Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor; salgına rağmen devletimizin belirlediği tedbirler doğrultusunda üretimlerini devam ettiren tüm çiftçilerimize teşekkür ediyoruz” dedi. 
 
“Çiftçilerimiz üretmeye devam etmektedir”
AKP Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, “Bin bir güzellikleriyle tarım potansiyeli yüksek olan ülkemiz ve Çanakkale’mizde iklimin ve toprağın elverişli olması bizler için büyük bir nimet. Bu bilinçte çiftçilerimizin omuzlarındaki tarım dışı yükleri kaldırmak, üretimde sürekliliği ve sürdürebilirliği sağlamak, tarım sanayi birleşimini tam olarak tesis ederek Türk çiftçisini refaha kavuşturmak ve dünya ile rekabet haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Alın terleriyle tarım ve gıda üretiminde büyük emekler veren çiftçilerimiz, içerisinde bulunduğumuz şu zor günlerde de özverilerinden ve fedakarlıklarından ödün vermeden bütün gayretleriyle üretmeye devam etmektedir. Bütün emeklerinden ve gayretlerinden dolayı çiftçilerimize teşekkür ediyor, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum” dedi.
 
“Topraktan sanayiye uzanan meşakkatli yolculuğun emektarları çiftçilerdir”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile yaptığı açıklamasında; “Bir ülkenin ekonomisinin en önemli can damarlarından biri şüphesiz ki tarımdır. Tarımsal üretimin gücü, çeşitliliği, verimliliği, pazarlama büyüklüğü gibi unsurlar, ekonomik kalkınmanın en büyük destekçilerindendir. Tarladan sofraya, topraktan sanayiye uzanan meşakkatli yolculuğun en önemli emektarları ise çiftçilerdir. Ne şanslıyız ki bizler de Barışın Kenti Çanakkale`mizde, bereketli ve ürün çeşitliliğine elverişli topraklara, bununla birlikte büyük bir tarım potansiyeline sahibiz. Bundan hareketle, yeni çalışma dönemimizin başından itibaren, kentimizde hem üretici hem de tüketicinin fayda sağlaması adına, tarımsal üretimin güçlendirilip desteklenmesine yönelik çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Temiz enerji yatırımları ile desteklediğimiz bu süreçte, uzun bir süredir Tohum Sandığımızda atalık ve yerel tohumlarımızı geliştiriyor, üretiyor ve gelecek nesillere aktarılması adına kentlilerimizle, ilgilileriyle paylaşıyoruz. Geçtiğimiz sene Belediyemize ait 4 ayrı parselde, toplam 107 dekar araziye karakılçık başta olmak üzere çeşitli buğday tohumlarının dikimini gerçekleştirdik; bugünlerde o tohumların başak vermesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Yine yerel tohumlardan elde ettiğimiz fidelerimizi de toprakla buluşturuyor, doğal lezzetlerimizi kentlilerimizle de paylaşıyoruz. Dolayısıyla, kentimizde doğal ürünlerin yetişmesine, üreticinin, çiftçinin desteklenmesine, insanların sağlıklı gıdaya ulaşmasına katkı sunmak adına önemli adımlar attığımızı söyleyebiliriz. Ülkemizin de özellikle tarımsal üretimde çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Bu potansiyelin yükseltilmesi ve tarımsal üretimdeki mutlak başarının sağlanması noktasındaki en önemli unsur ise, yerel ve kendi coğrafyamıza ait ürünlerin korunması, geliştirilmesi ile bu alanda emek veren çiftçilerimizin yüreklendirilmesi ve desteklenmesidir. Üretim olmadan, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilir olması da mümkün değildir. Bu noktada tarımsal üretimin de bizlerin hayatındaki yeri birincil seviyededir. Dolayısıyla üretim zincirine alın teri ve emekleriyle katkı sunan, toprağa gözü gibi bakan, bizleri doyuran ve besleyen, baş tacımız olan tüm çiftçi kardeşlerimin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü`nü kutluyor, emek ve özverilerinden dolayı her birine şükranlarımı sunuyorum” dedi. 
 
“Çiftçi güçlü olduğu zaman ekonomi de güçlüdür”
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Dünya Çiftçiler Günü açıklamasında; “Çiftçi güçlüyse, Türkiye güçlüdür” dedi. Üzen, “Emekleriyle topraktan bereket üreten çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun. Ülke ekonomisinin önemli lokomotifi, tarım sistemimizin belkemiği çiftçilerimiz, sadece yuvası için değil vatanı için de çalışan fedakarlar ordusudur. Onlar, her türlü zorluğa rağmen, gece gündüz büyük bir gayret sarfederek, geçimlerini topraktan sağlayarak, ülke ekonomisine katkı sunmaktadırlar. Tarımın temelini oluşturan çiftçiler güçlü olduğu zaman, Türkiye ekonomisi de güçlüdür. Topraktan aldığı ürüne değer katarak onu bizlere ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Bu duygularla; her türlü zorluğa rağmen, üretmek için fedakârca çaba harcayan tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü`nü içtenlikle kutluyor, aile bireyleriyle birlikte, sağlıklı ve mutlu günlerde bol ürün ve kazançlar temenni ediyorum” dedi. 
 
“Çiftçilerimizin emeği kutsaldır”
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Tarım sektörü, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkeler için insanların temel ihtiyaçlarını karşılamasında yaşamsal bir öneme sahiptir. Çünkü tarımsal üretimin mahsulü gıda, insanların yaşamını sürdürebilmesi için en az hava ve su kadar önemli, alternatifi olmayan bir faktördür. Zira geçmişten gelen tarım mirasına sahip, farklı medeniyetlerin beşiği olmuş ilimizde, çiftçilerimiz verimli topraklarını yoğun bir emek ve fedakârlıkla işleyerek bölgenin, hatta Türkiye`nin en önemli tarımsal üretim yapan illeri arasında ilk sıralara taşımışlardır. Ülkemizin ve pazarlarımızın tarımsal üretiminin her kademesinde alın teri olan çiftçi kardeşlerimizin üretim ve verimliliğin arttırılması, hayat standartlarının yükseltilmesi, ürettikleri ürünlerinin dünya pazarlarına ulaştırılması, tarım sektörü politikalarının istihdam ve sosyal politikalar içinde ele alınması tarımsal kalkınmamızda büyük yol almamızı sağlayacaktır. Her türlü zorluğa rağmen ülkemizin kalkınmasında, ekonominin büyümesinde soframıza ulaşan en güzel sebzeyi, meyveyi, tahılı ve ekmeğin üretiminde alın teri döken, çaba harcayan ve emek sarf eden çiftçi kardeşlerimizin emeğinin karşılığını ödeyemeyiz. Tarım kesiminin geniş istihdam yaratması, insanların beslenme ihtiyacını karşılaması, sanayiye hammadde temin etmesi nedenleriyle yarınların tek çözümünün ve en önemli sektörünün tarım olduğunun bilincindeyiz. Ülkemizin kalkınmasında, ekonomimizin büyümesinde, üretim ve verimliliğin artırılmasında, hayat standartlarının yükseltilmesinde, tarımsal üretimin her kademesinde alın teri olan çiftçilerimiz, her zaman baş tacımızdır. Yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette çiftçimizin hakkı ve alın teri vardır. Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak onu bizlere ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Geçirdiğimiz bu zor günlerde tarımın ve çiftçinin bir kez daha değerini anladık. İnsanlığımızın geleceği için, üretime devam etmekten kaçınmayan, taşın altına elini koyan, yaz kış demeden her türlü zorlukta üretime devam eden, çiftçilerimize yürekten bir teşekkürü borç bilirim. Bu vesileyle tüm çiftçilerimizin bu topraklara bereket tohumlarını ekmeye devam etmesini, toprağın bereketinin, üretime, üretimin zenginliğe dönüşmesini, üreticilerimizin ürününün bereketli olmasını diler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlar, selam ve saygılarımı sunarım” dedi. 
(Zeynep Kocaman)
Paylaş