havadurum

Dumlupınar şehitlerimizi rahmetle andık

Çanakkale`de, Nara Burnu önlerinde 59 yıl önce İsveç gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci ve diğer şehit denizciler Gelibolu`da törenle anıldı.

508
Feneraltı mevkisindeki Denizaltı Şehitleri Anıtı`nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı`nın okunması ve saygı atışıyla başladı. Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin tarih boyunca hep hür yaşadığını, esaret altında olmaktansa ölmeyi yeğlediğini söyledi.
 
Türk milletini diğer milletlerden ayıran, farklı ve daha güçlü kılan en önemli özelliğinin, atalarından kendisine miras kalan, bağımsızlık ve istiklale yönelik tercihi olduğunu dile getiren Doğan, ``Bugünleri vatanları uğruna canlarını seve seve feda eden şehitlerimize ve gazilik mertebesine ulaşmış büyüklerimize borçluyuz`` dedi.
 
Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Mehmet Ertürk de ``Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizi korumak uğrunda hiç tereddüt etmeden hayatlarını feda eden, mezarları engin denizler olan şehitlerimiz için düzenlenen bu anlamlı törende bugün burada olmanın huzuruyla başta Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehit denizaltıcılarımıza Allah`tan rahmet diliyorum`` diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Mustafa Çoban, Denizaltı Sevenler Derneği Genel Başkanı Ertürk, Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç ve Dumlupınar denizaltısından o dönemde sağ olarak kurtulan 92 yaşındaki Gazi Hüseyin İnkaya, şehitlerin anısına denize çelenk bıraktı.
 
Törenin ardından duygularını dile getiren İnkaya, ``Çok derin düşüncelerim var. Fakat bu acıyı durduramıyorum. Devamlı gözümün önüne geliyor. Aklıma geldikçe uyuyamıyorum. Allah`tan arkadaşlarıma rahmet diliyorum. Nur içinde yatsınlar`` şeklinde konuştu.
Paylaş