Dostluk ve barış mesajları verildi
Çanakkale Kara Savaşları`nın 99`uncu yıldönümü nedeniyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`ndaki Şehitler Abidesi`nde düzenlenen tören ile Mehmetçiklerin yanı sıra çeşitli ülkelerden savaşa katılan ve hayatını kaybeden askerler anıldı.
Çanakkale Kara Savaşları`nın 99`ncu yıldönümü nedeniyle, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`ndaki Şehitler Abidesi`nde anma töreni gerçekleştirildi. Törene Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Ahmet Çınar, 1`inci Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 2`nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Michael Ronaldson, Suriye Ulusal Koalisyonu Geçici Hükümet Başkanı Ahmad Tome ile 32 ülkenin temsilcileri katıldı. Savaşa katılan ülkelerin çelenkleri Şehitler Abidesi holündeki Atatürk Anıtı`na konuldu ve bayraklar da göndere çekildi. Türkiye adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz`ın Atatürk Anıtı`na çelenk bırakmasıyla başlayan törende hayatını kaybeden askerler anısına saygı duruşunda bulundu ve saygı atışı yapıldı. Türk Bayrakları`nın göndere çekildiği törende İstiklal Marşı okundu. Tören günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarla devam etti. Törende konuşan 18`inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen; “Her iki taraftan 500 binden fazla insan kaybına yol açan Çanakkale, vücudun fenne karşı koyması, bir gençlik savunması, kurşunların havada çarpıştığı bir ölüm kalım savaşıdır. Çanakkale`de `bir tepe alındı` veya `kaybedildi` demek 2-3 bin insan öldü demektir. Çanakkale savaşın tüm acımasızlığına karşı bir insanlık anıtıdır” dedi.
“Ortak amacımız dostluk, barış ve kardeşlik mesajı vermektir”
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise; “Çanakkale Savaşları bizim için bir zaferdir. Topraklarımızı koruduğumuz ve kazandığımız askeri başarı nedeniyle bir zaferdir. Savaştan sonra barışı sağlayabildiğimiz için zaferdir. Çanakkale burada temsil edilen tüm ülkeler içinde savaşla başlayan bir ilişkiyi barış ve güvene dayalı bir dostluğa dönüştürebildikleri için bir zaferdir. Burada bugün toprağa verdiğimiz evlatlarımızı anıyoruz. Çocuklarımıza bırakacağımız miras dayanağı, geçmişe dayalı husumetten değil dostluk ve barıştan almalıdır. Gurur ve mutlulukla ifade etmek isterim ki, Çanakkale geçen zaman içinde evlatlarımızın fedakarlıkları ve hayatları pahasına kurduğu barış ve dostluğun özel bir sembolü haline gelmiştir. Bugün bu topraklarda yan yana yatan askerlerimizin mezarları da daima bir barış anıtına dönüşmüştür. Büyükbabalarını yitirmiş olan bizler, bugün dünyaya güçlü bir barış mesajı vermek üzere bir araya geldik. Ortak amacımız ve arzumuz dünyaya dostluk, barış ve kardeşlik mesajı vermektir. Bu dostluk sahnesinde verilmiş ve verilecek olan barış mesajlarının, özellikle çatışmaların ve gerginliklerin sürdüğü bütün bölgelere yayılması ve tüm dünya halkları tarafından benimsenmesi temennimizdir. Gelibolu Yarımadası`ndaki savaşın içinden gelen bir komutan olarak Anafartalar Kahramanı unvanı alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün `Barış milletleri refah ve mutluluğa eriştiren en iyi yoldur` sözünü tüm hayatımıza hakim kılmalıyız” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar, mehteran bölüğünün gösterisini izledi. Resmi geçidin ardından tören sona erdi. Törenin bitmesiyle birlikte Türk Hava Kuvvetleri`nin F-16 uçağı Solo Türk`ün gösterisi ise büyük beğeni topladı. Ülke temsilcileri Şehitlik Defteri`ni imzaladı. Törene katılanlar, Sembolik Türk Şehitliği`ni ziyaret ederek dua okudu.