havadurum

Dondurma’da madene geçit yok!

Çan`a bağlı Dondurma Köyü`nde Koza Altın İşletmesi tarafından yapılmak istenen metalik madencilik faaliyetleri ile ilgili olarak yapılması gereken ÇED toplantısı bugün gerçekleşecek. Civar köylerden başta Karadağlılar olmak üzere birçok köy çalışmalara karşı çıkarken, Dondurma Köyü de maden karşı tavrını gösteriyor. Özellikle geçtiğimiz hafta sonu için Kışladağ gezisi organize eden madenciler, köylülerden beklenen desteği alamadılar...

1132
 
 
Köylülerin olası çevre katliamları ile ilgili imtihanı sürüyor. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Çanakkale köylüleri, köylerine yakın alanlarda bulunan altın madeni çalışmalarına karşı direnmeye devam ediyor. Daha önce ESAN Eczacıbaşı tarafından yürütülen altın madeni çalışmalarına karşı direnişi ile dikkat çeken, şimdilerde ise komşu köyleri olan Dondurma`ya destek veren Karadağ`ın ardından şimdi de aynı bölgede Koza altın işletmesi çalışma yapmak istiyor. Türkiye çevre hareketinin yakından tanıdığı, bulunduğu her yerde direnişlerle karşılanan Koza altın işletmesi bu kez Dondurma Köyü`nü seçti. Dondurma Köyü sakinlerinin, başka Karadağ, Ahmetler gibi köyler olmak üzere çevre köylerdeki vatandaşlardan aldıkları desteklerle yürüttükleri altın madeni mücadelesindeki en önemli sınavı bugün yapılacak....
 
 
ÇED toplantısı bugün
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı bugün Dondurma Köyü`nde saat 14`te yapılacak. Şirket elemanlarının, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin hazır bulanacağı toplantı için, Dondurma Köylülerine destek olma amacıyla bugün saat 11`de eski Otogarın önünden araç kaldırılacak. Daha önce Dondurma Köyü`ne giderek destek olan yaşam savunucuları, Kışladağ`da çekilen bir televizyon programının görüntülerini Dondurma halkı ile birlikte izledi. Burada buluşmada Dondurma`da kurulacak altın madeni çalışmalarının, sadece Dondurma değil, başka Karadağ, Ahmetler, Kilimli, Eçialan ve Bağcılar gibi çevre köylülere de etkileyeceği, hatta birçok köyün suyunu karşılayan Bakacak Barajı`nı da tehdit edeceği ifade edilerek, altın madenine kesinlikle izin verilmemesi gerektiği belirtilmişti. Çanakkale Çevre Platformu`ndan ÇED toplantısı ile ilgili olarak yapılan açıklamada “Koza Altın İşletmeleri`nin Çan`ın Dondurma köyünde planladığı altın - gümüş - kurşun madeni projesinin 29 Ocakta yapılacak olan ÇED toplantısında Dondurma ve civar köylerden gelecek halkımızı yalnız bırakmamak için verimli topraklarımıza, dağlarımıza ve sularımıza sahip çıkmak için tüm halkımızı Dondurma köyüne davet ediyoruz” dendi.
 
 
“Dondurma, Kışladağ olmayacak”
Koza altın şirketinin Uşak`ta bulunan ve özellikle İnay Köyü`nde hayvanların sakat doğum yapmalarına, yavru atmalarına ve döl tutmamalarına neden olan altın madeni çalışmalarını yerinde görmeleri için organize ettiği Kışladağ Altın Madeni gezisi köylülerden beklenen ilgiyi görmedi. Geçtiğimiz cumartesi günü için organize edilen geziye katılmayan köylüler, altın madeni noktasındaki ilk ve önemli tavırlarını bu şekilde gösterdiler. Dondurma halkının, çevre köylülerin de desteği ile gerçekleştirilmesi planlanan ÇED toplantısında da madene karşı, yaşam alanlarının savunulması konusundaki tavrını net bir şekilde ortaya koyması bekleniyor.
 
 
Karadağ Pazarı`nda Dondurma duyurusu yapıldı
Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Altın–Gümüş–Kurşun Madeni projesi ile ilgili olarak Karadağ Pazarı`nda da duyurusu yapıldı. Hudutları Karadağ, Dondurma, Balcılar, Eçialan, Ramazanlar, Danapınar arazilerini ve Bakacak (Eşelek) Barajını kapsayan söz konusu altın madeninin 400 bin ton altın, gümüş, kurşun rezervi çıkarmayı planlandığı projesinde karşı çıkılması ve Dondurma Köylülerine destek olunması için Karadağ Pazarı`nda “Karadağ`a has” bir tarzda yapıldı. Karadağlılar sadece kendi köylerindeki yaşam alanlarının değil, çevre köylürde de yaşam alanlarının savunulması konusunda büyük bir direniş örneği göstermeye devam ediyor.
Paylaş