havadurum

Donduran soğuk, eğitimi de dondurdu

Önceki gün gece başlayan ve dünde aralıklarla devam eden kar ve tipinin üzerine; şiddeti saatte 80 km bulan poyraz, okulların tatil edilmesine neden oldu.

1380
 
Buzdan kale; Çanakkale...
Şiddetli poyrazla birlikte yağan kar ve tipi Çanakkale’yi ‘buzdan kale’ye’ çevirdi. Hızı saatte 80 kilometreyi bulan şiddetli poyrazla birlikte eksi derecelere inen hava soğukluğu nedeniyle, Çanakkale Valiliği merkez ilçe ve köyleri, Biga ve Gökçeda da okulların bir gün süreyle tatil edilmesine karar verdi. Valiliğin ilçe kaymakamlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri sonucu iki ilçenin tatil edildiği duyurulurken, gelişen hava şartlarına göre diğer ilçelerinde tatil edilebileceği belirtildi.
 
Yollar açık...
Öte yandan önceki gün akşam saatlerinden itibaren başlayan kar yağışına karşı, Karayolları ve İl Özel idare ekipleri hazırlıklıydı. Gece yarısından itibaren başlayan çalışmalar neticesinde yollar kontrol altına alındı. Bu arada Çanakkale Belediyesinin ekipleri de dün gün boyu tuzlama çalışması yaptı. Özellikle Esenler Bölgesinde çok yoğun bir şekilde buzlanma meydana gelirken, aşağı kesimlerde biraz daha iyi durumda kaldı.
 
 
İl genelinde geçtiğimiz gece başlayan kar yağışı hayatı felç etti. Belediye ve karayolları ekipleri buzlanan yollarda tuzlama çalışması yaparken, kentin dört bir yanında görev alan polis ekipleri de trafiğe araçlarıyla çıkan sürücüleri zincir kullanması için uyardı. Kent merkezinde vatandaşlar zaman zaman tipi şeklinde yağan kar yağışı nedeniyle zor anlar yaşadı.  Kent merkezinde trafiğin yoğun olduğu yollar ile kavşaklara önlem alan Çanakkale Belediyesi’ne bağlı ekipler, kepçelerle buzlanan yollarda tuzlama çalışması gerçekleştirdi. Yayaların yoğun olarak kullandığı kaldırımlarda biriken karları küreklerle temizleyen ekipler, buzlanmaların oluştuğu bölgeler de de önlem aldı. Kar yağışı il genelinde bazı trafik kazalarına da neden olurken, çok sayıda araç sürücüsünün trafiğe zincirsiz bir şekilde çıktığı görüldü. Sabah saatlerinde işyerlerini açan esnaflar ise dükkanlarının önünde biriken karları temizlerken, bazı sokaklarda oluşan buzlanma sonrası vatandaşlar yürümekte zorluk çekti.
 
 
Ekipler yollarda önlem aldı
Çanakkale`deki kar yağışı ve kuvvetli poyraz etkisini dün gösterdi. Özellikle buzlanma yaşanan yollarda belediye ekipleri tuzlama çalışması yürütürken, buzlanmanın etkili olduğu Çanakkale-İzmir karayolunun Erenköy beldesi mevkisinde Karayolları ekipleri de tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Kent merkezinde ise buzlanmanın yaşandığı bazı cadde ve sokaklarda maddi hasarlı trafik kazaları yaşandı. Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının bugün de süreceğini ifade ettiler.  Yetkililer, poyrazın bugün kuvvetli şekilde eseceğini, hava sıcaklığının ise termometrelerin en düşük -4, en yüksek 0 dereceyi göstereceğini kaydetti.  Öte yandan, Çanakkale Boğazı her iki yönden transit gemi geçişlerine açık tutulurken, Çanakkale-Eceabat ve Gelibolu-Lapseki arasındaki araba vapuru seferlerinde aksama olmadı.
 
Eğitime kar engeli
Lapseki ilçesinde kar yağışı eğitime de engel oldu. İlçeye taşımalı sistemle getirilen 264 öğrenciden 110`u okullarına gelebilirken, okula ulaşabilen öğrenciler ise köylerine geri gönderildi. Lapseki ilçesinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, hayatı olumsuz etkiledi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Kocabaş yaptığı açıklamada, taşımalı sistemle 13 köyden 264 öğrencinin Lapseki`ye taşındığını, ancak etkili olan kar yağışı dolayısıyla merkeze yakın olan 6 köyden sadece 110 öğrencinin okullarına ulaşabildiğini belirtti. Yolların kapanması ve buzlanma ihtimaline karşı, şehre ulaşan öğrencileri köylerine geri gönderdiklerini ifade eden Kocabaş, ``6 köyden gelen 110 öğrencilerimizi kar yağışı ve buzlanmaya karşı köylerine geri gönderdik. Çünkü kar yağışının devam edeceğini öğrendik. Geri gönderdiğimiz öğrencilerimizin köylerine ulaştıklarını da öğrendik`` dedi.
 
Biga`da eğitime 1 gün ara verildi
Biga ilçesinde, yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi. Biga Kaymakamı Fatih Genel, yaptığı açıklamada, ilçede devam eden kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda bugün 1 gün süreyle eğitime ara verileceğini söyledi. Taşımalı sistemle gelen öğrencilerin çoğunluğunun dün gelemediğini belirten Kaymakam Fatih Genel, gelenleri de geri gönderdiklerini kaydetti.
 
Lapseki’de kapanan köy yolu yok
Çanakkale’de kar yağışı nedeniyle kapanan köy yolunun olmadığı bildirildi. İl Genel Meclisi üyesi Eyüp Yılmaz da şu an itibariyle kapanan köy yolunun bulunmadığını belirterek, ``Köy muhtarlarıyla devamlı irtibat halindeyiz. İlçede araçlarımız tedbir amaçlı hazır bekliyor`` dedi.
 
 
Ada seferlerine poyraz engeli
Geyikli-Bozcaada araba vapuru seferleri iptal edildi. Kuzey Ege`deki poyraz deniz ulaşımını olumsuz yönde etkiledi. Edinilen bilgiye göre, fırtına nedeniyle dün Bozcaada`dan saat 07.30 Geyikli`den ise 10.00`da yapılması planlanan seferler iptal edildi. Öte yandan, bugün Gökçeada`dan Kabatepe`ye saat 07.15, Kabatepe`den Gökçeada`ya 10.00 seferleri de hava muhalefeti nedeniyle yapılamayacak.
 
Belediye dört koldan çalıştı
Çanakkale Belediyesi dün karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Kentin dört bir yanında görev yapan ekipler, yollarda oluşan buzlanmaya karşı kepçelerle tuzlama çalışması yürütürken, kaldırımlarda biriken kar ve buzları da temizlemek için yoğun çaba sarf etti. Kar yağışı ve olumsuz hava şartları sonucu oluşabilecek  her türlü olumsuzluğa karşı zamanında önlem alan Çanakkale Belediyesi, ana arterlerde  tuzlama çalışmaları gerçekleştirerek özellikle Hastane, Emniyet Müdürlüğü gibi kentin önemli noktaları ve kentlinin yoğun olarak kullandığı bölgeleri sürekli yaya ve araç trafiğine açık tutabilmek için çok sayıda ekip görevlendirdi. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda kent içi toplu taşıma sistemi olumsuz hava koşullarına rağmen sorunsuz bir şekilde devam etti.
 
 
Çarşı caddesinde sessizlik hakim
Yoğun kar yağışı çarşı caddesini de sessizliğe bürüdü. Zaman zaman tipi şeklinde yağan kar yağışı sonrası çoğu vatandaş evlerinden çıkmayınca, Çarşı Caddesi’nde in cin top attı. Kordonboyunda bulunan cafeler de boş kalırken, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Dur Yolcu figürü de beyaza büründü. Çanakkale’yi etkisi altına alan kış esnaflarında satışlarını düşmesine neden oldu. Sabah saatlerinde dükkanlarının önünü temizleyen bazı esnaflarda, biriken karlar ile işyerlerinin önüne kardan adam yaptı.
 
Poyraz çatıları uçurdu
Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde etkili olan poyraz nedeniyle, bir fabrikanın bahçesinde bulunan sundurmanın çatısı ve demir aksamını uçtu. Edinilen bilgiye göre, saatteki hızı zaman zaman 60-70 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle, Küçükkuyu beldesindeki Sivrice mevkisinde bulunan bir zeytinyağı fabrikasının bahçesindeki sundurmanın çatısı ile bazı demir aksamları koptu. Yaklaşık 25 metre uzaklıktaki Ali Özkan`a ait zeytinliğe uçan çatı, 10 zeytin ağacına zarar verdi.
 
Paylaş