havadurum

Doğu Biga Sözcüsü Şen "Kirazlı'da herhangi bir değişiklik bulunmuyor"

532

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama suyu havzası Atikhisar Havzası içerisinde hayata geçirmek istediği siyanürlü altın madeni projesi ile büyük tepki toplayan altıncı şirket Kanadalı Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. Proje Müdürü ve Şirket Sözcüsü Çağın Şen dün açıklama yaptı. Kirazlı Balaban’da hayata geçirilmek istenen proje kapsamında 200 binden fazla ağaç kesildiği açıklanmıştı. Projeye karşı başlatılan su ve vicdan nöbeti devam ederken, şirketin 13 Ekim’de yenilenmesi gereken işletme ruhsatı yenilenmemişti. Şirket tarafından geçtiğimiz gün yapılan açıklamada proje kapsamında çalışan 200 işçinin iş akdine son verildiği duyurulmuştu. Kolin Otel’de düzenlenen toplantıda 13 Ekim’in ruhsat yenileme tarihinin son günü olduğunu belirten Şen, yenilenme sürecinde gecikmeyle karşılaştıklarını belirterek, inşaat faaliyetlerinin resmi olarak da durdurulması gerekliliğinin doğduğunu söyledi.  Önümüzde ki süreçte; Kirazlı Projesinde ve Türkiye`deki diğer yatırımlarında herhangi bir değişiklik bulunmadığını belirten Şen; “Dünya`nın her yerinde madencilik bu tip gecikmeleri, bu tür sancılı dönemleri yaşıyor. Bizler bu sürecin de atlatılacağını umut ediyoruz” dedi. Şen, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile yaptıkları görüşmede İçinde STK`ların olduğu, belediyenin olduğu, üniversitenin veya alanında uzman kişilerin de olduğu alternatif bir denetim mekanizması oluşturulması teklifinde bulunduklarını belirtti.  13 Ekim tarihinde yenilenmeyen ruhsat için ‘gecikme’ ifadesini kullanan Şen; “Burada yenilemeyi engelleyecek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığına dair bir rapor tutulmuştur. Bundan sonraki süreç sadece idari bir süreçtir" dedi.

Şen konuşmasında; "13 Ekim tarihinde ruhsat yenileme tarihimizin son günüydü. Ruhsatın yenilenme sürecinde bir gecikme ile karşı karşıya kaldık. Bu da bizim inşaat faaliyetlerimizi resmi olarak da durdurmamız gerekliliğini doğurdu. Bu sebeple proje sahasında tüm faaliyetlerimizi o günden bugüne kadar da inşaat çalışmalarımıza ne yazık ki devam edemedik. Bu sürenin sonucunda çok değer verdiğimiz arkadaşlarımızla beraberliğimize ara vermemizi gerektiren üzücü bir karar vermek zorunda kaldık. Ara verme kelimesini özellikle kullanıyor, vurgulamak istiyorum. Çünkü biz bu arkadaşlarımızla en kısa sürede bir araya gelerek tekrar çalışmayı arzu ediyoruz. Bunu yayınladığımız açıklamada da, şirketimizin taahhüdü olarak da ilan ediyoruz. İş akdini fesih etmek zorunda kaldığımız arkadaşlarımızla izin sürecinin ardından tekrardan hepsini istihdam ederek sahadaki faaliyetlerimize devam edeceğiz. Bunu kendilerine de belirttik. Bu arkadaşlarımızın yasal olarak tazminat almaya hak kazanımları da yoktu, biz şirket olarak burada bir özveride bulunarak, arkadaşlarımızı finansal anlamda bir nebze rahatlatmak amacıyla bir tazminat ödemesinde bulunduk" dedi. 
Önlerindeki süreçte; Kirazlı Projesinde ve Türkiye`deki diğer yatırımlarında herhangi bir değişiklik bulunmadığını belirten Şirket Sözcüsü Şen; “Dünya`nın her yerinde madencilik bu tip gecikmeleri, bu tür sancılı dönemleri yaşıyor. Bizler bu sürecin de atlatılacağını umut ediyoruz. Türkiye`de şu anda çalışan 15 tane altın madeni var ve bunların hepsi son 20 yılda açıldı. Dünya`da son 20 yılda hiçbir yerinde, hiçbir ülkesinde 15 tane altın madeni açılmadı. Türkiye bu bakımdan dünyada en çok altın madeni açılan ülke konumunda. Bu da aslında hem ülke olarak potansiyelimizi hem de nerelere gidebileceğimizi gösteren çok önemli bir dinamik. Bizde bu kapsam da en kısa sürede ruhsat yenileme sürecimizin tamamlanacağını ümit ediyoruz, aynı zamanda beklentimiz de bu yöndedir" dedi.
13 Ekim tarihinde yenilenmeyen ruhsat için ‘gecikme’ ifadesini kullanan Şen; "Yaklaşık olarak Aralık 2018 tarihinde ruhsatlarımızın yenilenmesi için başvuruda bulunmuştuk. Bu da aslında ruhsat yenilenmesi için çok da makul bir süreç. Tabi burada bürokratik bazı gecikmeler yaşanabiliyor. Ben burada çok özel bir durum olduğunu düşünmüyorum. Fakat şirket olarak biz ruhsatlarımızın yenilenmesi için başvurumuzu yeterince vaktinde yaptık. Yenileme başvurularında geçen süreçte bir komisyon vardır. Ruhsat yenileme sürecinde birçok şart var yerine getirilmesi gereken, bunlar yerine getirilir. Ardından sahada çok ciddi denetim gerçekleştirilir. Burada yenilemeyi engelleyecek herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığına dair bir rapor tutulmuştur. Bundan sonraki süreç sadece idari bir süreçtir" dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş