havadurum

DOĞTAŞ şimdi de gıda sektöründe

Doğanlar Holding Gıda Sektörü Başkanı Şadan Doğan, gazeteniz Çanakkale OLAY’ı ziyaret ederek, kent ekonomisi, Doğtaş ve Biga başta olmak üzere geniş bir çerçevede sorularımızı yanıtladı. Biga köftesinin yerel ağızdaki ismi olan Kufta’nın artık ulusal bir marka olma yolundaki adımları atıldı. Doğan, “5 yıl içinde de Türkiye genelinde 100 tane bayilik düşünüyoruz” dedi.

1370
Doğanlar Holding Gıda Sektörü Başkanı Şadan Doğan, Çanakkale OLAY Gazetesi tesislerini ziyaret ederek, bir dizi açıklamalarda bulundu. Yeni markaları Kufta’dan sektörünün dünyanın ilk 10’u arasında olmaya aday Doğtaş’a, Kelebek’ten sosyal sorumluluk projelerine ve gelecekteki hedeflerine kadar bir çok konuda bilgiler verdi.
 
Biz sorduk Doğanlar Holding Gıda Sektörü Başkanı Şadan Doğan, cevapladı. İşte o röportaj:
 
 
OLAY: Kufta markası nasıl yaratıldı anlatır mısınız?
Şadan Doğan: Kufta ismi öncelikle Biga’daki köftenin eski ismi. Köfteye kufta diyorlarmış, biz de buradan esinlendik. Marka tescili çalışmalarımızı yaptık. Kufta’ya İstanbul’da şu anda 5’e yakın mağazada açmayı düşünüyoruz. Burada istediğimiz lezzeti kaliteyi tutturduğumuz zaman, 5 yıl içinde de Türkiye genelinde 100 tane bayilik düşünüyoruz. Biga köftesinin hem marka değerini hem de tanıtımını böylelikle daha etkin bir biçimde yapabileceğiz. Kufta’yı ilk olarak Biga’da yeni açılan alışveriş merkezinde açtık. İstanbul’da tutturduğumuz zaman, Türkiye geneline de yayılmak istiyoruz. Şu anda da belli bir talep var. Kaliteli hizmeti tutturduğumuz zaman Kufta’nın yanında şarküteriler açmayı düşünüyoruz. Biga’mızın Çanakkale’mizin üretilen ürünlerini, peynirinden, tatlısından, zeytinine kadar ürünleri Kufta’nın yanına koymayı düşünüyoruz. Eti komple Biga’dan karşılamayı düşünüyoruz. İlk planda kendimiz yetiştirmeyi düşünmüyoruz. Biga’daki et üreticilerinden karşılayarak, bölgemize de katkı sunmayı amaçlıyoruz. Köfteleri de buradan biz yapıp göndereceğiz. Diyelim ki İzmir’deki bayilik açıldı. Oranın köftesi tamamen buradan karşılanacak. Biga’mızın eti de meşhur olduğu için, üretimi burada yapacağız. Burada amaçlarımızdan biri de sosyal sorumluluk projesi kapsamında vereceğimiz bayilikleri sadece kadın girişimcilerle sınırlandırmayı düşünüyoruz. Yani Kufta’nın herhangi bir ildeki bayiliğini sadece kadın girişimciler alabilir. Ya da erkek girişimciler alacaksa bile mutlaka eşinin üzerine olmalı.
 
OLAY: Doğtaş, son yıllarda aldığı ödül ve kırdığı rekorlarla gündeme geliyor. Son olarak Kelebek Mobilya’yı da bünyenize kattınız. Hızla da büyüyen bir şirketsiniz. Bu süreçten biraz bahsedir misiniz?
Şadan Doğan: Bilindiği gibi kentimizde ve ülkemizde bilinen, önemli bir markadır Doğtaş. 2011 ve 2012 yıllarında Türkiye’nin en beğenilen şirketi seçildi. Bunun yanında Kelebek Mobilya’yı da bünyemize kattık. Amacımız büyümek, hedefimiz 2023 yılında Türkiye’de bir numara olmayı amaçlıyoruz. Şu anda da hem Doğtaş hem de Kelebek bünyesinde yatırımlarımız devam ediyor. Biga’da Doğtaş, Düzce’de Kelebek Mobilya olarak üretimlerimize devam ediyoruz. Biga’daki fabrikamızı büyütmeyi düşünüyoruz. İki fabrikanın kapasitelerini bir düşünüyoruz. Doğtaş, belli büyüme hedefleri üzerinde faaliyetlerine devam ediyor. Bir aile şirketi olarak faaliyetine başlayan şirketimiz, yatırımlarını şu anda Doğanlar Holding üzerinden devam ettiriyor. Ben de gıda sektörü başkanlığını yapıyorum. Doğtaş şu anda holding olarak faaliyetini sürdürüyor. İçinde mobilya, hayvancılık, gıda, inşaat, enerji, tarım ve turizm var. Turizm’de Biga’da Kırkgeçit kaplıcası var. Yüzde 53 sermayesi bizim, 65 ortaklı bir şirket. Bigalı iş adamları ağırlıklı olmak üzere. Orayı da büyütmek istiyoruz. Bir projemiz var, otel yapımı ile ilgili. İnşaat sektörümüz de şu anda Biga’daki iki okulu kendimiz yapıyoruz. İstanbul’da bir projemiz var, üzerinde çalışıyoruz, eğer anlaşma sağlanırsa ortaklı olarak inşaata başlayacağız. Enerji konusunda rüzgar işinde de varız, HES ve termik santral de var. Karabiga bölgesinde termik santral var, Erzurum İspir’de HES var, yine Çanakkale’de rüzgar enerjisi konusunda yatırımlarımız var.
 
OLAY: Doğtaş artık gerçekten de büyük bir aile. Hem Doğtaş bünyesinde çalışanlar, bayileri ile büyük bir aile. Şimdi artık Kelebek Mobilya da aileye katıldı. Hızlı da bir büyüme var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şadan Doğan: Doğtaş’ta bin 200 kişi çalışıyor. Ama tüm holding bünyesinde aileleriyle birlikte 10 bini geçtiğimizi düşünüyorum. Çok büyük bir aileyiz. Mağazalarımızın tamamı bayilerde. Sadece fabrika mağazamız kendimizin, diğerleri bayilik usulü ile çalışıyor. Şu anda 65 ülkeye ihracatı olan ciddi bir üretime sahibiz. Türkiye genelinde 130 üzerinde Doğtaş, Kelebek bayiliği ise 100’ün üzerinde. Doğtaş ve Kelebek ayrı ayrı bayileşiyor ama aynı çatı altından yönetiliyor. Son olarak CEO kadrosuna Adidas’ın eski genel müdürünü getirdik. İki markanın başında da o var. Zaten biraz önce bahsettim 10 bin kişilik bu büyük aile ile büyüme hedeflerimizi de gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl yüzde 35 olan büyüme hızımızı bu yıl yüzde 40’a çıkarmayı hedefliyoruz.
 
OLAY: Bir çok sektörü saydınız ama bunların içinde en çok dikkat çekenlerden biri de gıda sektörü. Kufta ile birlikte süt ve süt ürünleri konusunda da girişimleriniz var. Bundan da bahseder misiniz?
Şadan Doğan: Bundan sonraki idealimiz süt ürünleri dediğimiz, yoğurt, peynir, ayran işine girmek. Onu Çanakkale bölgesinde düşünüyoruz. Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde görüşmeler yapıyoruz. Ya bir tesise ortak olmak istiyoruz ya da hazır bir şirketi satın almayı düşünüyoruz. Ancak en kötü şartlarda kendimiz sıfırdan bir tesis kuracağız. Çiftçimizi de mağdur etmemek için, kendimiz üretmek yerine sütümüzü çiftçiden almayı düşünüyoruz. Aynı şekilde Kufta’da da çiftçimizin yetiştirdiği hayvanlardan yararlanmak istiyoruz.
 
OLAY: Bildiğimiz kadarıyla Biga Ticaret Odası Başkanlığı’na adaysınız. Bundan bahseder misiniz?
Şadan Doğan: Biga Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına adayım. Ben her zaman şunu söyledim; Biga’yı çok seviyorum. Arkadaşlarımla birlikte, ekibimizle Biga’yı bir marka şehir yapmak istiyoruz. O amaçla yola çıktık. Çalışmalarımızı da yürütüyoruz. Önümüzdeki seçimlerde ipi göğüslersek iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum. Çanakkale’ye de faydalı olacağımıza, ekonomiye katkılar sağlayacağımıza inanıyorum. Biga’da doğduk, Biga’da büyüdük, Biga’ya hizmet etmek istiyoruz.
 
OLAY: Tabil ki sosyal sorumluluk projeleriniz de var. Bunlar hakkında neler söyleyeceksiniz?
Şadan Doğan: Biga’da şu anda üç okul yapıyoruz. İmam Hatip Yatılı Okulu, annemizin adına Kız Meslek Lisesi, bir de benim adıma anaokulu yapıyoruz. Babamız Hacı Ali Doğan adına Biga’daki bütün okullarımıza kütüphane yaptık. Sel felaketinde Biga’mızda zarara uğrayan köylerimizde de zarar gören evlerin mobilyalarını karşıladık. Bununla birlikte Pakistan’daki sel felaketine bin tane yatak göndermiştik. Silivri’deki sel felaketine de üç tır mobilya gönderdik. Bölgemizde başta Çanakkale’miz olmak üzere, üniversitemize kadar destek vermeye çalışıyoruz. Spor kulüplerine maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıyoruz. Amacımız; Çanakkale’de kazanıp Çanakkale’ye gerek yatırım gerekse sosyal sorumluluk projeleri ile katkı sağlamaya devam etmek. Yani sosyal sorumluluk projelerinde herhangi bir sınır yok. Örneğin Biga’daki endüstri meslek lisemizdeki mobilya bölümündeki öğrencilerimizin tamamının burslarını karşılıyoruz.
 
OLAY: İyi bir Fenerbahçe taraftarısınız. Bildiğimiz kadarıyla Biga Fenerbahçeliler Derneği Başkanı’sınız da aynı zamanda. Burada da çocukları hiç unutmuyorsunuz. Biraz da bundan bahseder misiniz?
Şadan Doğan: Biga Fenerbahçeliler Derneği Başkanlığı’nı yapıyorum. 2004 yılından bu yana her 23 Nisan’da çocuklara 100’den az olmamak şartıyla bisiklet dağıtıyorum. Resmi törenlerden sonra eğlence düzenleyip çocuklara sürpriz hediyeler veriyorum. Engellilere yönelik de çalışmalarımız var. Örneğin, 175’e yakın da tekerlekli sandalye dağıtımı yaptık. Faaliyetlerimize devam ediyoruz.
 
OLAY: Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.
Şadan Doğan: Ben teşekkür ederim. Çok zevkli ve güzel bir sohbet oldu. Çalışmalarınızda başarılar dilerim…
Paylaş