“Doğru ilk yardım hayat kurtarır”

Çanakkale'deki Özel Hayat İlk Yardım Eğitim Merkezi'nde, 18 yaşını doldurmuş ve en az ilkokul mezunu herkes için eğitim veriliyor.

849

İlk yardım, bir kaza veya ani sağlık sorunuyla karşılaşıldığında yapılan hızlı ve etkili müdahalelerle hayat kurtarır. Çanakkale OLAY Gazetesi’nden Sevi Gözay Uğurlu’nun haberine göre; 2019 senesinden bu yana Çanakkale’de hizmet veren Özel Hayat İlk Yardım Eğitim Merkezi’nin Sahibi, Mesul Müdürü ve Eğitmeni Sibel Tuğrul Gündüz; ilk yardımın, ani olarak ortaya çıkan, hastalık ya da yaralanma durumunda, kişinin hayatını korumak, sağlık durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla olay yerinde mevcut imkanlar ile yapılan hızlı ve etkili müdahaleler olduğunu kaydetti.

Başvuru için şartlar neler?

İlk yardım eğitimi almak isteyen kişiler için 2 şart olduğunu ifade eden Gündüz, “Birincisi en az ilkokul mezun olmak. Çünkü Sağlık Bakanlığının düzenlediği sınava girecekler. İkinci şartımız da en az 18 yaşını doldurmuş olmak. 18 yaş altına bilgilendirici eğitim verebiliyoruz ama sınavlara alıp sertifika ve kimlik kartı çıkartamıyoruz.” dedi.

Eğitim 16 saat sürüyor

İlk yardım eğitimlerinin 2 gün boyunca 16 saat sürdüğünü aktaran Gündüz, kurs süreci hakkında şunları kaydetti: “Eğitimin sınavını Sağlık Bakanlığına bağlı il müdürlükleri yapıyor. Başvuru için birkaç bilgiye ihtiyacımız oluyor. ÇKYS sistemine kayıt için. ÇKYS yani Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi. Buraya kişinin T.C. kimlik numarası, cep telefon numarası, öğrenim durumu ve meslek bilgilerini girdiğimizde o ay düzenlenecek olan herhangi bir eğitime kayıt yaptırabiliyorlar. Eğitim günü saat 9’da gelip iki gün boyunca saat 17.00’ye kadar eğitimlerini alıyorlar. Ardından da Sağlık Müdürlüğü’nün belirlediği yer ve saatte sınava giriyorlar. Bazen gün sonunda da olabiliyor. Sınavlarımız tamamen talebe göre gerçekleşiyor.”

İlk yardım eğitimlerine en çok resmi evrak zorunluluğu için başvuruluyor

Gündüz, başvuruların ciddi bir çoğunluğunun iş güvenlik yasası için yapıldığını söyleyerek, “Bazı tamamlaması gereken evraklar oluyor. Büyük çoğunluk bu yüzden başvuruyor. Çanakkale’de şu an diyebilirim ki yüzde 80 böyle. Yüzde 20 kendi isteğiyle tamamen ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmak için başvuruyor. Ama gönül ister ki bu daha da artsın. Yani kişi, ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmak için bize başvursun. Özellikle iş güvenliği yasası gereği tüm işletmelerde risk gruplarına göre ilk yardımcı bulundurma zorunluluğu var. Çok riskli gruplarda, özellikle elektrik sektörü ve doğal gaz gibi kurumlarda 10 çalışandan biri, orta risk seviyesindeki gruplarda 15 çalışandan biri ilk yardım sertifikalı olmak zorunda. Az riskli dediğimiz, bankalar gibi işletmelerde ise 20 çalışandan birinin ilk yardım belgesi bulunmak zorunluluğu var. Bu belgeler, denetimler için tamamlamak için de alınabiliyor. Tabii 2 günlük eğitimin ardından bu sınavdan başarılı bir şekilde geçtiğinde kişiler, sertifikalı kimlik kartlarının imza süreçleri oluyor yaklaşık bir-iki hafta kadar bu süreci biz tamamlıyoruz. Sertifikaları ve kimlikleri çıktığında arkadaşlara ulaştırıyoruz. Bizden gelip alabiliyorlar ya da diledikleri adrese kargo yapabiliyoruz.” dedi.

Belgenin geçerlilik süresi 3 yıl

İlk yardım eğitimlerinde dönem dönem güncelleme olduğunu belirten Gündüz, “Çünkü bu eğitimlerin belge geçerlilik süreleri var. Her üç yılda bir, belge geçerlilik süresi geldiğinde kişi bize başvurarak güncelleme eğitimi alacak ve belgesi yenilenecek. 8 saatlik güncelleme eğitiminin ardından herhangi bir sınav vesaire yok.” şeklinde konuştu.

Doğru ilk yardım hayat kurtarır

Hayatı tehdit eden bir durumla her an karşılaşabileceğimizin altını çizen Gündüz, “Sadece işte değil özel yaşantımızda da karşılaşabiliriz. Eşimiz, dostumuz, çocuğumuz, annemiz, babamız… Doğru ilk yardım her zaman hayat kurtarır.” dedi.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş