Doğanın telafisi yok, vatandaş mağdur!

Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı TBMM’de görüşülmeyi beklerken Çanakkale Belediye Başkanları görüş ve düşüncelerini açıklamaya devam ediyor. Çeşitli nedenlerle kanun tasarısını görülüp kabul edilmesini isteyenler de var, “Doğanın katliam fermanıdır” deyip karşı çıkanlar da var.

665
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeyi bekleyen Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı ile ilgili Çanakkale OLAY Haber Merkezi olarak belediye başkanlarının görüşlerini aktarmaya devam ediyoruz. Belediye başkanları ilçelerinin ve beldelerinin öznel koşulları çerçevesinde kanun tasarını değerlendirerek görüşlerini kamuoyu ile paylaşıyorlar. Bugün de Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan ile Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz, Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştılar. Küçükkuyu Belediye Başkanı Balkan, Oldubittiye getirilmeden, tüm paydaşların görüş ve önerilerinin alınmasını isterdim. Çünkü yapılan kanunun geleceğimiz açısından da çok büyük önem taşıyor. Herşeyin telafisi vardır. Ancak doğayı katlettiğiniz zaman, doğaya müdahale ettiğinizde onun telafisi yoktur” derken, Eceabat Belediye Başkanı Dokuz, “Eceabat’ı da içine alan 4533 sayılı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı kanunu var. Bu kanun düzenlenirken maalesef ki Eceabat’ımızda yaşayan vatandaşlarımızın menfaatleri hiç gözetilmemiş” şeklinde konuştu.
 
“Oldubittiye getirildi”
Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, kanun tasarısını yakından takip ettiğini ifade ederek böylesine önemli bir konuda, ilgili STK’ların ve yerel yöneticilerin görüşlerinin alınmadan hazırlanan kanun tasarısının ciddi tehlikeler barındırdığını ifade etti. “Ben bu kanunun oldubittiye getirildiği düşüncesindeyim” diyen, Balkan, “Bu kanun hazırlanırken yerel yöneticileri, ilgili meslek kuruluşlarına ve sivil toplum kuruluşlarına sorulması, onlarında görüşlerinin alınması gerekiyordu. Tamam, yatırımcı tabi ki gelsin ama biz de gelecek kuşaklara doğayı en az zayi ile telsim edelim. Oldubittiye getirilmeden, tüm paydaşların görüş ve önerilerinin alınmasını isterdim. Çünkü yapılan kanunun geleceğimiz açısından da çok büyük önem taşıyor. Herşeyin telafisi vardır. Ancak doğayı katlettiğiniz zaman, doğaya müdahale ettiğinizde onun telafisi yoktur” şeklinde konuştu.
 
“Milli park vatandaşı mağdur ediyor”
Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz ise milli park konusunda vatandaşların mağduriyetini öne çıkararak tasarıyı değerlendirdi. Dokuz, “Eceabat’ı da içine alan 4533 sayılı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı kanunu var. Bu kanun düzenlenirken maalesef ki Eceabat’ımızda yaşayan vatandaşlarımızın menfaatleri hiç gözetilmemiş. Eceabat merkez ile birlikte köylerini de içine katarsak 10 bin kişi yaşıyor. 8 köyümüz milli park sınırları içinde. Ancak yöremizde, tarımla, hayvancılıkla, balıkçılıkla hatta turizmle uğraşan insanlarımızın milli parktan kaynaklı ciddi ekonomik sıkıntıları var. milli parkın himayeci ve korumacı yapısı yöre insanımızı maddi olarak da ciddi sıkıntıya sokmaktadır. Bu anlamda milli parkın neden olduğu sıkıntıların aşılması anlamında yapılacak düzenlemelerin ve kanunların isabetli olduğunu düşünüyorum. Tabi ben bu değerlendirmeyi yaparken belediyecilik açısından bakmadım. Tamamen yöre insanımızın yaşadığı sıkıntılar noktasında değerlendirme yaptım. Belediyecilik anlamında da ciddi imar sıkıntılarımız var. imar biliyorsunuz ki belediyelerin en önemli gelir kaynaklarından birisidir. Bu anlamda belediye olarak da kaybımız söz konusudur. Ama en önemli kısım vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntılardır” dedi.
Paylaş