Doğan "Firma, kapattığı maden sahasını 'rehabilite' etmek zorunda.."
Özdoğu Madencilik A.Ş.-Kuzey Ege Bakır İşletmeleri tarafından yürütülmekte olan ‘Havran Tepeoba Bakır ve Molibden Zenginleştirme Tesisi’nde cevherin tükenmiş olması nedeniyle faaliyetlerini sonlandırmaya hazırlandığı açıklandı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan, Şirketin maden alanının yeniden rehabilite ederek doğaya kazandırması gerektiğini belirtti. Rehabilitenin şirkete ciddi bir maliyet getireceğini ifade eden Doğan, konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne konuyla ilgili dilekçe gönderilirken, dilekçede; “Bu alanlarda yapılacak düzenlemeler ile ilgili olarak, söz konusu yönetmelik uyarınca Firmanın Bakanlığınıza “Doğaya Yeniden Kazandırma Planı” sunmuş olması gerekir” ifadeleri yer aldı.
“Bizlere yeni bir görev düşüyor”
Doğan açıklamasında; “Özdoğu Madencilik A.Ş.-Kuzey Ege Bakır İşletmeleri tarafından yürütülmekte olan ‘Havran Tepeoba Bakır ve Molibden Zenginleştirme Tesisi’, cevherin tükenmiş olması nedeniyle faaliyetlerini sonlandırmaya hazırlanıyor. Bizlere yeni bir görev düşüyor. Özdoğu`nun maden alanını bulduğu gibi bırakması, yani rehabilite etmesi gerekiyor. Ciddi bir maliyet getirecek olan rehabilitasyon işleminden ve bu sorumluluğundan kaçmaması için bizler de sıkı bir takip içinde olmalıyız. Balya örneğinde olduğu gibi rehabilite edilmemiş maden alanlarının zararlarını çok iyi biliyoruz. Umarız tez zamanda Tepeoba Maden alanı eski haline gelemese de rehabilite olur. Gözümüz Özdoğu`nun üzerinde olacak!” dedi.
“Firma, Genel Müdürlüğünüze bu konuda her hangi bir bildirimde bulunmuş mudur”
Dernek tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne gönderilen dilekçede; “Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan 20.11.2009 tarihinde "ÇED olumlu Belgesi alan ve Kasım 2010’dan bu yana faaliyette bulunan Özdoğu İnşaat A.Ş.-Kuzey Ege Bakır İşletmesi’ne ait Tepeoba Bakır ve Molibden Madeni Projesi’nde bir süredir faaliyetlerin durduğu gözlenmiştir. Çeşitli kaynaklardan cevherin tükenmiş olması nedeniyle madenin kapatılmakta olduğu bilgisi alınmıştır. Firma, Genel Müdürlüğünüze bu konuda her hangi bir bildirimde bulunmuş mudur? Firmanın söz konusu alanı tamamen terk etmeden önce, bozulan faaliyet alanını, ‘madencilik faaliyetleri ile bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılması yönetmeliği’ uyarınca doğaya yeniden kazandırması gerekmektedir. Söz konusu proje kapsamında da bir sürü ağaç kesilmiş, doğa ciddi oranda bozulmuş, büyük atık havuzları yapılmış, cevher çıkartılan şevli derin çukurlar meydana gelmiştir. Bu alanlarda yapılacak düzenlemeler ile ilgili olarak, söz konusu yönetmelik uyarınca Firmanın Bakanlığınıza ‘Doğaya Yeniden Kazandırma Planı’ sunmuş olması gerekir” dedi.
“İşlemler hakkında süreci takip etmek istiyoruz”
‘Doğaya Yeniden Kazandırma Planı’ kapsamında firmanın yapması gereken işlemler hakkında bilgi edinmek ve bu süreci takip etmek istenildiği ifade edilen dilekçede; “Bu sürecin de şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve yapılacak faaliyetlerin Sivil toplum örgütleri tarafında izlenebilmesi için maden alanına giriş ve kayıt alma konusunda gerekli kolaylığın gösterilmesini talep ediyoruz. 4982 Sayılı Bilgi Edinme Yasası Kapsamında, Tepeoba Bakır ve Molibden Madeninin ‘Doğaya Yeniden Kazandırma Planı’nın Derneğimizin aşağıda yer alan adresimize veya kazdagikoruma@gmail.com e- posta adresimize gönderilmesi hususunu müsaadelerinize sunarız” ifadeleri yer aldı.
(Eren Aşnaz)