havadurum

DİSK Emekli Sen, Çan'da örgütlendi

816

 Disk Emekli Sen Çan Temsilciliği açılışını yaptı. Açılışa, DİSK Emekli Sen Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra, CHP Çan İlçe Başkanı Ümran Aydın da katıldı. DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Sarıcan, açılışla ilgili yaptığı açıklamada; “İki bayramı bir arada kutladık. Ayrıca 15- 16 Haziran 1970 de Türkiye`nin en önemli işçi direnişlerinden birinin 48’inci Yıldönümünde bir arada olduk ve Flormar işçilerini selamladık” dedi. Sarıcan Şube açılışında yaptığı açıklamada, Hükümetin emeklilere dönük politikaların eleştirirdi. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın emeklilere yönelik söylemlerini eleştiren Sarıcan; “Aynı konuşmasında, hiçbir emekli evinin duvarlarının arasına hapsolmamalı söylem olarak doğru olsa da,  16 yıldır ülkeyi yöneten Sayın Cumhurbaşkanını ve başında bulunduğu iktidarın uygulamaları emeklileri evine hapsetmiş bulunuyor. Zira 2002 yılında emekli maaşı asgari ücretin yüzde 132’si iken, bu oran 2017 yılında yüzde 96’ya gerilemiş bulunuyor. Yine emekli maaşları 2002 yılından bu yana büyüme oranının yüzde 32 gerisinde kaldı” dedi.

 
“Maaş bağlama oranı geriledi”
Açıklamasında emekli maaş bağlama oranında gerileme olduğunu belirten Sarıcan; “Özellikle 1 Ekim tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanunla, Emekli maaş bağlamada büyük öneme sahip olan, Prim Güncelleme Katsayısının hesaplanmasında, büyüme oranının yüzde 100’ü değil, yüzde 30’u dikkate alınmaya başlandı. Eskiden Emekli sandığında yüzde 75 ile başlayıp yüzde 90’a kadar çıkan, SSK ve BAĞKUR’da ise yüzde 60 ile başlayıp, yüzde 77’ye kadar çıkan emekli maaş bağlama oranı yüzde 50 ile yüzde 40’a geriledi. Yine emekli olan çalışanın çalışma dönemindeki gelirinden fazla kayba uğramaması için, 1999 yılı öncesinde yüzde 70 olan emekli maaşı alt sınırı, 1999 yılında yüzde 35’e, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun 55. Maddesi ile de yüzde 35-40’a sabitlenmiş bulunuyor. Böylece, emekli maaş bağlama unsurlarının tamamı aşağı çekildi ve aylıklar otomatik olarak düştü” dedi.  
 
“Emekliler GSMH’dan pay almıyor”
Yani emeklilere, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)) artışından pay verilmediğini dile getiren Sarıdan; “Cumhurbaşkanı eski Sosyal Güvenlik kurumları, SSK, BAĞKUR ve EMS birleştirerek aradaki farklılıkları ortadan kaldırdık dese de farklılıklar devam ediyor. Örneğin, EMS emeklilerinin maaşları Kamu Çalışanları Sendikaları ile yapılan Toplu Sözleşmede yer alan maaş artış oranları kadar artırılırken, SSK ve BAĞKUR emeklilerinin maaşları ise her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, bir önceki altı ay için TÜİK tarafından açıklanan, Kentsel yerler Tüketici Fiyat Endeksindeki artış oranı kadar artırılmaktadır. Yani emeklilere, Gayri Safi Milli Hasıla (Büyüme oranı) artışından pay verilmemektedir. Elbette emeklilerin mağduriyetine verilecek birçok örnek daha var, ancak bizce bunlar bile, 16 yıllık iktidarın emeklileri sürüklediği sefaleti ortaya koymaya yeter. Bütün bu gerçekler bilinmesine rağmen, Külliyede iftara çağrılan ve Sayın Cumhurbaşkanının somut verilerle uyuşmayan açıklamalarına alkış tutan Emekli Derneklerinin yöneticilerine soruyoruz, sizler emeklilerin yüzüne nasıl bakacaksınız?” dedi.     (Şenol Güven)
Paylaş