Dil Bayramı'nda anlamlı mesaj

299
Dil Bayramı nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Necmi Akyalçın ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir açıklama yaptı. Akyalçın, "Bu çalışmalar, 12 Eylül darbesiyle birlikte kesintiye uğramış, Türk Dil Kurumu`nun bir devlet dairesi niteliğine dönüştürülmesiyle de Atatürk`ün amaç ve öngörülerinden uzaklaşmaya başlamıştır. Bugün ise TDK tarafından genel ağ üzerinden okuyucuların bilgisine sunulan, Atasözleri ve Deyimler Sözlüklerinin içeriğinde, deyimle ve atasözüyle ilgisi olmayan birçok söz öbeğinin bulunduğu ve kimsenin de umrunda olmadığı çok ilginç bir dönemi yaşamaktayız... Bu büyük dil, geçmişte de ne büyük fırtınaları atlatmış ve ayakta kalmıştır, bunlar ne ki! Yeter ki ülkemize ve dilimize sahip çıkalım..." sözlerine yer verirken Özdemir ise Köy Enstitülerinin önemine değinerek, "Türk Dili Bayramımızın 90. yıldönümünde Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi`nin 14. Yıldönümünü kutluyoruz. Çanakkale Şubesi olarak kuruluşumuzu 26 Eylül tarihi olarak bilinçli seçtik" dedi.
 
Akyalçın, "Bağımsızlık savaşı 1923 yılında Cumhuriyetle taçlandı"
Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Dr. Necmi Akyalçın, "Anadolu topraklarına yayılmacı işgalciler ve tetikçileri tarafından başlatılan saldırılar 1918 yılında eyleme dönüşmüş, karadan ve denizden işgal askerlerinin hançeri bağrımıza dayanmıştır. Halk, yılların yorgunluğu ve bezginliği sarmalında umutsuz, çaresizdir. Bir yandan işbirlikçiler diğer yandan mandacılar, bu umutsuzluğu teslimiyete dönüştürmeye çalışırken Mustafa Kemal ve çevresindeki yurtsever yiğitler kurtuluş ateşini yakmak ve halka umut olmak için yollara düşer. Bu süreç bağımsızlık savaşımızla emperyalizmin yenilmesinin ardından, 1923 yılında Cumhuriyetle taçlandırılır. Anadolu`nun ortasından bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti filizlenmeye başlar. Her geçen gün güçlenen bu ulus devlet, tüm dünyada da hak ettiği saygınlığa ulaşmaktadır. Bir aydınlama süreci olan bu yıllarda, devrimler art arda yaşama geçirilmektedir" sözlerine yer verdi.
 
"İlk dil kurultayı 26 Eylül 1932 tarihinde toplandı"
Akyalçın 26 Eylül 1932 tarihinde ilk dil kurultayının toplandığını hatırlatarak, "Dünyanın, önünde şapka çıkarttığı büyük lider Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Dilinin ne denli köklü, zengin ve işlek bir dil olduğunu bilmektedir. Bu konuya Dolmabahçe Sarayı`nda yaptığı dil çalışmalarıyla büyük katkılar sunan Atatürk "Türk Dili, dünyada en güzel, en zengin ve en kolay anlaşılabilecek bir dildir" diyerek bu konuda Türk Diliyle ilgili yapılmasını öngördüğü çalışmalara öncülük etmiştir. Dilimizin incelenebilmesi ve bu konuda sağlıklı, bilimsel araştırmaların yapılabilmesi için 12 Temmuz 1932 yılında kurulacak olan bugünkü adıyla Türk Dil Kurumu`nun temellerini atan çalışmaları yıllarca sürdürmüştür. Sonunda 26 Eylül 1932 tarihinde ilk dil kurultayını toplamış ve Türk dili üzerinde yapılacak çalışmaların tartışılmasını sağlamıştır. O günden bu yana her 26 Eylülde, Türk Dil Bayramı kutlanmaktadır. TDK, o tarihten sonra dilimizin araştırılması, geliştirilmesi ve yabancı sözcüklerden arındırılması hedefli olarak birçok başarılı çalışmaya imza atmıştır" diye belirtti.
 
"Yeter ki ülkemize ve dilimize sahip çıkalım..."
Dr. Akyalçın sözlerini şu şekilde devam etti, "Bu çalışmalar, 12 Eylül darbesiyle birlikte kesintiye uğramış, Türk Dil Kurumu`nun bir devlet dairesi niteliğine dönüştürülmesiyle de Atatürk`ün amaç ve öngörülerinden uzaklaşmaya başlamıştır. Bugün ise TDK tarafından genel ağ üzerinden okuyucuların bilgisine sunulan, Atasözleri ve Deyimler Sözlüklerinin içeriğinde, deyimle ve atasözüyle ilgisi olmayan birçok söz öbeğinin bulunduğu ve kimsenin de umrunda olmadığı çok ilginç bir dönemi yaşamaktayız... Agresiv, arguman, flu, absürt, stres, irrite, metastas, konsept, konjektür, idol, manüple, entelektüel, vizyon, misyon, jenerasyon, irite, kaos, kumpas, travma, pandemi, vb...sözcüklerinin gençlerin ağızlarına pelesenk olduğu bir ortamda, Türk Dil Bayramını kutluyoruz, kutlamayı da sürdüreceğiz; çünkü Türk Dili bunları da aşabilecek çapta, büyük ve köklü bir dildir. Bu büyük dil, geçmişte de ne büyük fırtınaları atlatmış ve ayakta kalmıştır, bunlar ne ki! Yeter ki ülkemize ve dilimize sahip çıkalım..."
 
Özdemir, "Harf Devrimiyle ülkenin yüzü modern dünyaya döndü"
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Yüksel Özdemir ise "1 Kasım 1928 yılında yapılan Harf Devrimi ile Latin Alfabesine geçilir, ülkenin yüzü modern dünyaya döner. İşte bizim dilimize uymayan bu alfabenin bırakılmasının ardından; Daha sonra adı "Türk Dil Kurumu" olarak değiştirilen "Türk Dili Tetkik Cemiyeti" 12 Temmuz 1932`de Atatürk`ün talimatıyla kurulur. Atatürk; "Ulusal duygu ile dil arasındaki bağ çok güçlüdür. Dilin ulusal ve zengin olması, ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, bilinçle işlensin" diyerek Türk diline verdiği önemi, ulus bilinci ile dil arasındaki önemi vurgular" sözlerine yer verdi.
 
Özdemir dil kurultayına dair bilgi verdi
Birinci Türk Dili Kurultayı`nın amacına dair bilgi veren Özdemir, "Kurultayın temel amacı Türkçe`nin diğer diller karşısında zengin bir dil olduğunun araştırılıp ortaya çıkarılmasıdır. Çok sayıda bilim insanı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı gibi önemli meslek gruplarının temsilcilerinin, yurt dışından uzmanların da katıldığı kurultayı 3000`e yakın dinleyicinin takip ettiğini kaynaklardan okuyoruz. 26 Eylül Dil Bayramı olarak kabul edilir. Atatürk; "Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır" diyerek ulus bağımsızlığı ile dil bağımsızlığının birbirinden ayrı olamayacağının önemine dikkat çekmiştir. Bugüne gelirsek dilimiz ne kadar bağımsız, biz ne kadar bağımsızız" dedi.
 
"26 Eylül tarihi olarak bilinçli seçtik"
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi`nin 14`üncü kuruluş yıl dönümünü kutladıklarını dile getiren Özdemir, "Türk Dili Bayramımızın 90. yıldönümünde Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Çanakkale Şubesi`nin 14. Yıldönümünü kutluyoruz. Köy Enstitülü bir öğrencinin yılda 24 kitap okuduğu, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel`in 496 klasik eseri Türkçe`ye çevirterek Köy Enstitüleri`ne gönderdiği, Fakir Baykurt, Mahmut Makal, Dursun Akçam, Talip Apaydın, Ali Yüce, Yusuf Ziya Özdemir gibi yüzlerce yazar ve şairi yetiştiren Enstitülerin yolunda Çanakkale Şubesi olarak kuruluşumuzu 26 Eylül tarihi olarak bilinçli seçtik" sözlerine yer verdi.
(Atilla Akın)
Paylaş