havadurum

Dikkatler deprem gerçeği üzerine yoğunlaştı...

Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Engin Er, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti.Er; Çanakkale’nin depremsellik açısından masaya yatırılması gereken bir il olduğunu belirterek, bu konuda yapılacak işbirliği çalışmaları konusunda karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu.

774
Çanakkale’nin birinci derecede deprem bölgesinde yer aldığına dikkat çeken Er; “Doğal afetler açısından da; gezdiğimiz iller içerisinde Çanakkale gerçekten önemle üzerinde durulması gereken bir kent. Bursa’da 2002 de yapılan veriler yenilenmeye başladı. Ancak Çanakkale ve Balıkesir’de ilçeleriyle beraber jeoloji biliminin verilerinden tam layıkıyla faydalanamadığının farkına vardık. Çanakkale depremsellik açısında birinci derece de deprem bölgesinde yer alıyor. Depremsellik açısından masaya yatırılması gereken bir il. Jeoloji verilerinin tamamen kullanılması gerektiği konusunda bir düşüncemiz var” diye konuştu.
 
Gökhan; “Deprem konusunda ÇOMÜ ile protokol yapıyoruz”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, belediye olarak Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri Odaları ile zemin etütleri hakkında işbirliği protokolü imzaladıklarını söyledi. İşbirliği protokolünün bir ilk olduğunu kaydeden Başkan Gökhan, işbirliği protokolü gereği belediyenin, oda onaysız zemin etüt raporlarını değerlendirmeye almayacağını aktardı. Ayrıca belediyenin bağlı olduğu sınırlar içerisinde 1972 ve 1978 yıllarında yapılmış mevcut yerleşimler için zemin etüt raporlarının da bugünün teknolojisiyle bu yıl içinde yeniden yaptırılacağını kaydeden Gökhan, kentteki binalar için yapılacak olan zemin etüt raporları sonuçlarının ise Jeoloji ve Jeofizik odaları ile paylaşılacağını dile getirdi.
 
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi ile bir protokol yaptıklarını vurgulayan Başkan Gökhan; “Geçmişte yapılan bir takım etütler var. Ancak Çanakkale olarak bunlarla yetinmiyoruz. Bu nedenle ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi ile bir protokol yapıyoruz. Çanakkale Belediye sınırları tamamının hem jeolojik hem jeofizik etütleri ve sondajları yapılacak. Ortaya bir veri çıkacak. Yine biz parsel bazında etüt yaptırıyoruz. Etütleri yaptıracağız. Jeoloji mühendisimiz de o planla örtüşüp örtüşmediğini kontrol edecek. Bu noktada oda temsilcileri bize destek olacak” dedi.
 
Jeotermal yatırım önerisi
Bursa ilinde yapılması düşünülen 10 milyar dolarlık yatırımdan bahseden Er, Çanakkale ile Balıkesir’i de bu işin içine katmak istediklerini belirterek; “Çanakkale ile ilgili çalışmalarımız var. Jeotermal ile ilgili bölgenin bütünlüğünü ele alan bir çalışma yapmak istiyoruz. Bursa da 10 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Jeotermal bir köy kurulmaya çalışılıyor. Avrupa’dan ve Arap ülkelerinde buraya akın akın yatırımcılar gelmeye başladı. Amacımız Balıkesir ve Çanakkale’yi de bu işe katıp, bu bölgenin tamamının gelişmesine katkıda bulunacak jeotermal nimetler açısından bir değerlendirmede bulunacağız” dedi.
Paylaş